Nuorten ideat kuuluviin työväenopistoissa

nuortenideat2

Nykyaikana niin arjessa kuin työelämässäkin elinikäinen oppiminen on paljon esillä ja koko ajan entistä tärkeämmässä asemassa. Jopa työhaastattelussa vapaa-ajallaan paljon harrastavilla ihmisillä saattaa olla etulyöntiasema muihin nähden – onhan se merkki itsensä kehittämisestä ja halusta oppia uutta. Näitä kehittämismahdollisuuksia on työväenopistoissa paljon, mutta nuoret eivät löydä niitä niin helposti kuin pitäisi.

Itse olen osallistunut kansalaisopiston kursseille viimeksi kouluikäisenä – on laulettu kuorossa, laitettu ruokaa, opiskeltu pianonsoittoa, maalailtu tauluja, luettu musiikin teoriaa, testattu solmuvärejä ja lasinmaalausta.
Lukion aloittaessani muutin eri paikkakunnalle jossa tällaisia mahdollisuuksia ei ollut tarjolla, enkä varmaan olisi täysin opintotukien varassa eläneenä niitä edes pystynyt rahoittamaan, vaikka olisi ollutkin.
Nyt työssäkäyvänä olen selaillut kansalaisopiston esitettä aina kun se postiluukusta tipahtaa, mutten silti ole löytänyt kurssia joka innostaisi lähtemään mukaan… Mutta miksi en?

Tämän kysymyksen äärellä ollaan myös Nuorten ideat –hankkeessa, jossa ikäiseni 16-29 –vuotiaat nuoret saavat vaikuttaa oman alueensa kurssitoimintaan ja toimintatapoihin aina suunnitteluvaiheesta lähtien.
Tähän mennessä nuoret ovat saaneet jakaa ideoitaan Idealabra –nimisellä onlinealustalla ja keskustelun aiheena on ollut mm. kurssien kesto ja ajankohta, erilaiset oppimistavat, sekä kurssien markkinointi.nuortenideayt

Jokaisessa meissä piilee sisäinen halu ja tarve toteuttaa omaa olemistaan ja kokea onnistumisen tunteita; on vain löydettävä oikea kanava ja ympäristö omien taitojensa näyttämiseen. Hankkeen kautta pyrimme tarjoamaan näitä mahdollisuuksia myös nuorille entistä paremmin.

Saara Leppänen, assistentti
Nuorten ideat — Nuorten kurssit -hanke
Omnia, Espoon työväenopisto

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *