Esirippu aukeaa verkossa

Teatterikurssilaiset Zoom ruudulla rooliasuissaan

Klikkaus ja olen aitiopaikalla. On kevät 2020. Kotisohva on muuttunut katsomoksi, esiintyjien kodit näyttämöksi. Tietokoneen ruudulle tulee sielukas ja tyttömäinen ohjaaja Inkeri Kivimäki. Hän näyttää aivan lentokoneen kapteenilta erilaisten teknisten laitteiden ja härpäkkeiden keskellä.  Minä luotan Inkeriin. Miten pärjäävät opiskelijat uudessa ympäristössä? Miten tekniikka pelittää? Ohjaaja antaa katsojille ohjeet miten uudessa ympäristössä toimitaan. Suljen kameran ja mikrofonin.

Verkossa on vipinää, vimmaa ja vilskettä. Katsomassa innokasta odotusta. Ilmassa on juhlan tuntua. Annan esityksen viedä. Toinen toistaan taitavammat esiintyjät tulevat vuoron perään ruudulle. Tunnistan tuttuja kasvoja Inkerin ohjaamista aikaisemmista Kaiku-ryhmän esityksistä. Taiten lausuva Elsa Luukkonen on ilo silmälle suomalaiskansallisine vaatteineen ja siihen sopivine pitsisine miljöineen.  Terho Oksman kitaroineen hurmaa rouhevalla, omintakeisella tyylillään.  Nautin joka minuutista.  Olen uuden äärellä. Kaiku -ryhmä on edelläkävijä ja Inkeri tiennäyttäjä.

Esitykset verkossa ovat tulleet jäädäkseen. On kevät 2021 seuraamme Inkerin Kaikua. Esitykset huhtikuussa aloitti vuoden hauskimmaksi kurssiksi tituleeratun Pete Harjun stand up -koomikoiden esitys Kurssi kohti komediaa. Stand up  – komiikka toimii verkossakin, taattua huumoria ajatusväänteineen ja sanakäänteineen. Pete ja ryhmä osaa hommansa.

Seuraavaksi tulilla on Henna Hakkaraisen luotsaama Runon Momentum. Olen täpinöissäni. Mitähän Henna ryhmineen on keksinyt? Jokainen esitys on erilainen, ainutkertainen taideteos.  Komediateatteri IKUAH valmistelee Zoom -näytelmää Kerrostalon kätkemää – murhamysteeri.  Tapiolan lausujat ovat nauhoittaneet esityksensä  Uupuun, kaipuun ja häipyyn laulu digistudiossa.  Mitä tekee Anita Dahlströmin Teatterin taikaa ryhmä?

Kuka olisi uskonut keväällä 2020, että lähes kaikki Espoon työväenopiston teatteriryhmät esiintyvät verkossa. En ainakaan minä. Sananmukaisesti tämä on digiloikka eikä töpöttely askel. Paljon on opittu. Ikä ei ole ollut este digitaitojen oppimiselle. Nytkin Runon Momentumissa esiintyy ikinuori 90-vuotias Elli Söderlund, joka on jo vuosia jaksanut ihastuttaa katsojia lämpimän humoristisilla esityksillään. Me odotamme taas ihanaa, elämäniloista Elliä valokeilaan!

Uusi ja mielenkiintoinen löytyy verkon kätköistä. Aitiopaikka on klikkauksen päässä. Tervetuloa teatteriin!

Teksti: Sari Tenhunen, teatterin ja kirjallisuuden suunnittelijaopettaja