Ennen vaihtojaksoa

Vaihtojaksolle valmistautuminen

Jokainen vaihtojaksolle lähtevä osallistuu kv-infotilaisuuteen ja suorittaa ennen lähtöään kv-polun kursseja. Kursseilla käydään läpi esimerkiksi vieraan kulttuurin kohtaamista sekä valmistaudutaan lähtöön. Lisäksi kaikkien lähtijöiden tulee opiskella kohdemaan kielen alkeita itsenäisesti tai Omnian tarjoamalla kurssilla.

Muistathan myös hyödyntää Omnian kirjasto- ja tietopalveluiden tarjontaa. Omnian kirjastossa on lainattavissa erilaisia matkaoppaita. Lisäksi tarjolla on eri maita ja kulttuureja käsittelevää kirjallisuutta sekä matkakertomuksia.

Kun olet saanut kv-koordinaattoriltasi varmistuksen jaksosi toteutumisesta, toimi seuraavasti:

  1. Varaa aika koulun terveydenhoitajalle. Toimita terveydenhoitajan tapaamisen yhteydessä saatu todistus kv-toimistoon.
  2. Tee rahoitussopimus kv-koordinaattorin kanssa. Huom! Sopimusten allekirjoittamisen jälkeen vaihdon peruutus on mahdollista tehdä kuluitta vain pakottavista syistä, kuten sairaustapauksessa tai läheisen kuoleman johdosta. Muussa tapauksessa vaihtonsa peruuttanut tai keskeyttänyt sitoutuu palauttamaan hänelle maksetut apurahat sekä korvaamaan oppilaitokselle peruutuksesta tai keskeytyksestä aiheutuneet kulut.
  3. Täytä englanninkielinen koulutussopimus (Training Agreement) yhdessä top-ohjaajasi kanssa.  Sopimus tulee allekirjoituttaa opettajalla sekä vastaanottavassa yrityksessä. Sopimuspohjan saat kv-koordinaattoriltasi.
  4. Jos olet oikeutettu maksuttomaan lounaaseen kotimaan työssäoppimisjaksoilla, saat ateriakorvausta 3,60 € vaihtojaksosi jokaiselta päivältä (ma-su). Tukea saa myös matkapäiviltä.  Hyvissä ajoin ennen vaihtojaksosi alkua täytä sähköinen Ateriakorvauslomake  Valitse ”Selvitys”-kohdassa: ”Työssäoppiminen ulkomailla” ja kirjoita työssäoppimisen ohjaajan sähköpostiosoite lomakkeeseen.
  5. Välitä kopio turvallisuustietolomakkeesta kv-koordinaattorillesi. Lomake on ladattavissa Omnian sivuilla kohdassa Kansainvälisyysvaihdon lomakkeet.
  6. Mikäli suoritat näytön ulkomailla, täytä näyttösuunnitelma yhdessä työssäoppimisen ohjaajan kanssa.

Apuraha

Omnian myöntämä EU-apuraha kattaa useimmissa tapauksissa matka- ja majoituskulut. Saat 80 % apurahasta (vähennettynä lento- ja majoituskuluilla) ennen matkalle lähtöäsi ja loput 20 % matkan jälkeen, kun olet hoitanut kaikki sovitut tehtävät ja palauttanut vaaditut asiakirjat hyväksytysti.

Tarvitset jaksolle AINA myös omaa rahaa. Varaa omaa käyttörahaa ainakin 300-400 € vaihtosi pituus ja maan yleinen hintataso huomioon ottaen.

Opintotuki

Voit hakea ulkomaanjakson ajalle korotettua opintotukea ja asumislisää, jos ulkomaan työssäoppiminen kestää yli kaksi kuukautta. Tee opintotuen muutosilmoitus hyvissä ajoin Kelaan.
Hakemukseen liitetään opiskelutodistus ulkomaan työssäoppimis- tai opiskelujaksosta, jonka saat kv-koordinaattoriltasi.

Luvat

Tarkista ja hoida mahdolliset luvat ja viisumit ajoissa. Voit selvittää tarvittavat asiakirjat kohdemaan lähetystöstä. Kohdemaahan voi tarvita esim. opiskelu-, oleskelu- tai työluvan tai viisumin (ei vaadita Pohjoismaissa eikä EU/ETA-maissa).

Joissakin maissa tai aloilla vaaditaan rikosrekisteriote Suomesta (Oikeusrekisterikeskuksen sivut ja lomakkeet). Rikosrekisteriote haetaan täyttämällä sähköinen hakemus.

Joissain erikseen ilmoitettavissa tapauksissa tarvitaan myös maksullinen kansainvälinen rikosrekisteriotelomake viisumia, työlupaa, oleskelulupaa tai muuta siihen verrattavaa syytä varten esitettäväksi ulkomaan viranomaiselle.

Vakuutukset

Hae Kelalta eurooppalainen sairaanhoitokortti. Koulun puolesta sinulla on tapaturma- ja vastuuvakuutus, joka on voimassa työaikana. Vapaa-ajalle sinun tulee hankkia matkavakuutus omasta vakuutusyhtiöstäsi. Vakuutuksen tulisi sisältää matkatavara- ja matkustajavakuutus. Varmista, että vakuutus on voimassa koko matkasi ajan.