Huopa taipuu moneksi

Viime syksynä Käsityön taiteen perusopintojen ryhmällä oli vuorossa huovutusjakso. Aloitimme jakson tutustumalla erilaisiin villalaatuihin sekä kokeilemalla erilaisia huovutustekniikoita. Huovutimme niin suomenlampaan villan, merinotopsin kuin merinoneulahuovankin avulla. Teimme kokeiluja erilaisilla kuviointitavoilla sekä erilaisilla tekniikoilla, joilla huovan pintaan saadaan kolmiulotteisuutta.

Huovutettuja pintoja ja keveitä kokeiluja

Huovutusjakso koostui tekniikkakokeiluista sekä omavalintaisen kurssityön huovuttamisesta. Tarkoituksena oli kokeilujen kautta tutkia villaa materiaalina sekä huovutusta työtapana. Syksyn aikana opettelimme lisäksi villan värjäyksen erilaisia menetelmiä.

Syksy olikin työntäyteinen ja antoisa. Opiskelijoiden kokeilujen ja suunnitelmien kautta syntyi monenmoisia toinen toistaan upeampia kurssitöitä. Opettajana on aina kiinnostavaa nähdä, miten kokeilut käynnistävät prosesseja ja johtavat myös uusiin oivalluksiin.

Huopapitsiä ja Lapasia

Alla koottuna kuvia kunkin opiskelijan kurssityöstä. Jos haluat tutustua töihin tarkemmin useampien kuvien kautta, kirjoituksen lopusta löydät linkin laajempaan kuvakoosteeseen.

Arja värjäsi itse työhönsä suomen lampaan villan kuituja erilaisilla värjäysmenetelmillä. Pohjan kelta-vihreät-sävyt ovat syntyneet kelta- ja punasipulin kuorilla värjäämällä. Mustikan siniset ja kukkien punaiset sävyt Arja värjäsi reaktioväreillä kylmävärjäysmenetelmällä. Villasta Arja huovutti lämpimän istuinalusen ystävälleen lahjaksi. Arjan työssä on sointuvat värit.

Arjan istuinalunen

Deborah innostui huovutuksen eri tekniikoista ja teki valtavasti erilaisia kokeiluja. Tarkan suunnitelman ja määrätietoisen työskentelyn kautta Deborah toteutti kurssityönä ihastuttavan ja suuritöisen huopatakin. Deborah huovutti merinoneulahuovasta huopakangasta takkiin. Hän myös halusi sisällyttää takkiinsa mahdollisimman paljon huovutuksen erilaisia tekniikoita ja kuviointitapoja. Takki onkin täynnä huikeita ja mielenkiintoisia yksityiskohtia. Deborah myös kaavoitti takkinsa itse sekä ompeli takin kokonaan käsin. Hän myös liukuvärjäsi takissa käyttämänsä neulahuovan itse.

Deborahin takki ja yksityiskohtia      

Katja toteutti kurssityönään kaksi tuotetta: suomenlampaan villasta huovutetun eväslaukun sekä merinoneulahuovasta huovutetun kaulurin. Eväslaukun mitat olivat tarkat – huolellisesti mietityt ja lasketut. Kuviointina tukevassa eväslaukussa on kiinnostava kolmiulotteinen pintakuviointi. Kaulurissa merinoneulahuopa on huovutettu yhteen pehmeän silkkihuivin kanssa, jonka Katja on myös itse värjännyt. Kaulurissa molemmat puolet ovat kauniit ja sitä voi käyttää miten päin vaan.

Katjan eväslaukku_1, Katjan eväslaukku_2 ja Katjan tuubihuivi

Leena on huovuttanut paljon aiemminkin. Silti hän jaksaa innostua ja tehdä kokeiluja ja tutkia uusia mahdollisuuksia. Leena huovutti kurssityönään tunikamekon sekä juhlahuivin. Tunikamekossa Leena huovutti merinovillatopsia puuvillaiseen pohjakankaaseen. Huopuessaan kiinni kankaaseen, villa kutistuu ja vetää kankaan samalla kivasti laskoksille. Tätä Leena hyödynsi tunikamekon helmassa. Juhlahuivissa on pohjana puuvillaharso, johon Leena on huovuttanut kiinni merinotopsista ja neulahuovasta esihuovutettuja kuvioita. Leenalla on huikea taito käyttää värejä.

Leenan tunikamekko_1, Leenan tunikamekko_2, Leenan huivi_1, Leenan huivi_2

Maria työskentelee hyvin suunnitelmallisesti ja hän otti kurssityökseen haastavan villajakun. Maria huovutti neulahuopaa, silkkikangasta ja -kuitua yhdistämällä huopakangasta, josta hän ompeli itselleen kauniin ja siron villajakun. Maria myös kuositteli kaavan mieleisekseen hyödyntämällä valmiskaavaa pohjalla ja hän myös värjäsi jakun huopakankaan itse.

Marian takki_1, Marian takki_2, Marian takki_3

Minnan projektina oli huovuttaa päällinen vanhaan nojatuoliin. Minna asetteli huovan kuvioinnit huolellisesti ja huovutti suuria haastavia kappaleita. Huovutetun päällisen avulla Minna sai uudistettua vanhan nojatuolin ihastuttavasti. Päällisestä tuli graafisen tyylikäs.

Ulla-Marja innostui merinoneulahuovasta ja huovutti siitä lapsen takin. Pehmeä, taipuisa neulahuopa soveltuukin hyvin myös lasten vaatteisiin. Ulla-Marja huovutti takkiin pieniä yksityiskohtia erilaisten kuviointitekniikoiden avulla. Hän myös värjäsi takissa käyttämänsä neulahuovan itse ja mietti huolellisesti sommitelman, miten yhdistää kiinnostavasti eri sävyiset neulahuovat. Takin ompelutyö on tehty huolellisesti ja myös jokainen pieni yksityiskohta on pohdittu tarkasti ja tehty viimeistellysti.

Ulla-Marjan takki_1, Ulla-Marjan takki_2, Ulla-Marjan takki_3

Tästä näet laajemman koosteeseen töistä. Täältä näet myös kuvia töiden tekovaiheista.

Haluaisitko sinä oppia huovutusta tai syventää taitojasi? Syksyllä on tulossa Huovutuksen verkkokurssi, jolla pääset tutustumaan erilaisiin tapoihin, miten voit huovuttaa pinnasta kolmiulotteista.