Tutustu hopeatöiden teossa käytettyyn tekniikkaan

Nyt pääset tutustumaan kultasepän töissä käytettäviin viiloihin. Linda Rantanen opettaa meillä sekä Kelloseppäkoululla että Ruusutorpan koululla hopeakorujen tekoa. Kurssit ovat nyt koronan takia siirretty, mutta toivottavasti pääsemme taas pian aloittamaan hopeatöiden parissa.

Kurssit löytyvät ilmonetista.

 

Viilaus

Viilaamiseen käytetään eri muotoisia ja karkeuksia olevia viiloja. On pieniä neulaviiloja ja isompia kultasepänviiloja.

Muodoiltaan viilat ovat erilaisia, esimerkiksi latta-, puolipyöreä-, pyöreä-, linnunkieli-, kolmio- ja neliöviila. Jokaista edellä mainittua tarvitaan eri tilanteissa. Esimerkiksi lattaviilaa käytetään kun viilataan suoraa pintaa ja pyöreää taas kun halutaan puolipyöreää muotoa.

Isoissa viiloissa on yleensä puukahva, pienikokoisissa viilauspinta sekä varsi ovat samaa kappaletta, niitä nimitetään neulaviiloiksi. Isoa pintaa viilatessa, käytä isoa viilaa. Pienellä viilalla saat vain kuoppia ja epätasaisuutta aikaiseksi. Pieniin koloihin käytä neulaviiloja.

Kultasepän työssä viilaaminen tapahtuu erityisen viilaustuen päällä. Viilaustuen muodostaa työpöytään kiinnitettävä, terävään reunaan päättyvä tasainen puukappale.

Viilatessa on muistettava aina viilata yhteen suuntaan, eikä edes takaisin. Eli viilaa työntäen viila syö, takaisinpäin liikuttaessa nosta viilaa tai älä ainakaan paina.

Jos viilaat päätyä ja haluat saada suoraa pintaa niin tee työntö kerrallaan ja tarkkaile mistä kohtaan viila on syönyt. Tällöin huomaat helpommin pysyykö viila suorassa. Viilan on pysyttävä suorassa eikä heiluttava edestakaisin.

Viilaaminen ei saa tapahtua vain yhteen suuntaan, vaan vaihdellen etuviiston vasempaan ja oikeaan, niin sanotusti ristiin. Ristiinviilaamisella varmistetaan ettei materiaaliin tule liian syviä uria. Tällä tekniikalla varmistetaan myös, ettei viilausurien hiomisessa menee ylimääräistä aikaa.

Kirjoittaja: tuntiopettaja, kultaseppä Linda Rantanen