Ihana ryijy!

Ihana ryijy! – kurssilla Leppävaarassa Komentajankadulla valmistettiin syksyllä 2020 ryijyjä pohjakankaalle ompelemalla ja kehyskudonnalla. Kevään 2021 kurssi löytyy Ilmonetista tunnuksella E211142.Opistolla on käytettävissä kudontakehyksiä kurssilaisten käyttöön. Kurssin opettajana toimii tekstiilitaiteilija Raija Rastas. Tervetuloa kurssille!

Annika, ”Joutsen”

(kuva: Raija Rastas)

Olin ihaillut ryijyjä jo jonkin aikaa ja ajattelin, että uuden kodin seinälle olisi mukavaa ripustaa sellainen. Kansanomaisille ryijyille tyypilliset selvästi erottuvat nukkarivit kiehtoivat minua, mutta modernia ja kodin sävymaailmaan sopivaa ryijyä ei valmiina tahtonut löytyä. Siispä ilmoittauduin ryijykurssille syysiltojen ratoksi ja kurssityön aiheeksi valikoitui pitkän pohdinnan jälkeen joutsen. Ryijyn solmiminen oli oikein rentouttavaa puuhaa ja uusi projekti – ryijy nahkasuikaleista kehyskudonnalla – on jo työn alla!

Annika, ryijy nahkasuikaleista omalla kudontakehyksellä (kuva: Raija Rastas)

 

Jennin ryijy

(kuva: Raija Rastas)

Tein elämäni ensimmäisen ryijyn itselleni. Se merkitsee minulle kauneuteen kääntymistä, rajallisuuden hyväksymistä ja oman itseni rakastamista. Jotakin sellaista, että vaikka en missään tai koskaan olisi täysin valmis, siinä jossakin välissä minulla on silti hyvä olla.

 

Bertta Österman, ryijyn ompelua

(kuva: Raija Rastas)

On ollut mielenkiintoista nähdä, miten oma kuvitus muuttuu nukka kerrallaan ryijyksi!

 

Maija Ahotupa, ”Kesämuisto”

(kuva Raija Rastas)

Vietimme kesää pitkin Suomea ajellen ja sain ajatuksen siitä, että ryijyssä olisi kuvattuna suomalaista pelto- tai niittymaisemaa. Tein summittaisen hahmotelman siitä, miltä lopputulos voisi näyttää, mutta aika paljon muokkasin suunnitelmaa ryijyä kutoessani sen mukaan, miltä nukat ja värit ryijyssä näyttivät. Innostuin valtavasti tekemisestä ja ensimmäinen ryijy valmistuikin alle kolmessa viikossa. Ryijy sai nimekseen ”Kesämuisto”.

 

Maija Ahotupa, ”Lokakuu”

(kuva: Raija Rastas)

Toiseen ryijyyn tilasin lankoja ja värejä aikalailla summanmutikassa ja fiiliksen mukaan. Sain idean kaarevista muodoista Kiasman seinärappauksista ja lähdin kutomaan niitä ryijyyn. Kutoessani huomasin, että sekä värit että muodot toistivat lokakuista maisemaa; harmaata, roosaa, oranssia. Ryijy saikin nimekseen ”Lokakuu”. Rakastuin ryijyjen tekemiseen ja kolmanteen ryijyyn on jo tarvikkeet tilattuna!

 

Päivi Matikainen, ”Time flies”

(kuva: Raija Rastas)

Ryijyn tekeminen on tosi rentouttavaa puuhaa ja usein ompelinkin sitä illalla, kun muut olivat jo menneet nukkumaan. Kaikki oli rauhallista ympärillä ja sain painua omiin ajatuksiini, lankojen tuntuma sormissa ja kauniit värit silmieni edessä.

Oli kiva seurata miten kuvio alkoi hahmottumaan, olinhan sen itse suunnitellut. Välillä kylläkin ajattelin, että olisin voinut satsata enemmän suunnitteluun. Varsinkin, kun samaan aikaan Taidehallissa oli ryijynäyttely ja siellä oli niin upeita malleja ja uskomattomia värejä, langoilla oli osattu maalailla. Minulle tulikin monia ideoita aiheista, joita voisi käyttää ryijyssä.

Ehkä joskus teen toisenkin ryijyn – ehkä useammankin- kunhan saan tämän valmiiksi kokonaan. Minulla on siis vielä muutamia rivejä tekemättä ja suunnittelin muuttaa hieman mallin yläosaa. Lupasin itselleni, että teen työn loppuun joulukuun aikana. On ollut niin paljon kaikkea mukavaa tekemistä ja harrastusta.

Tästä keksinkin nimen työlleni, ”Time flies”, aika rientää. Onhan työssäni tiimalasimainen kuvio, joka kuvaa aikaa ja sen reunoilla ikään kuin siivekkeet. Olen todella tyytyväinen, kun lähdin kurssille. Olin myös iloinen, kun monet osallistujat olivat nuoria naisia, vanha käsityöperinne jatkuu modernilla otteella. Kiitos opettajallemme, Raijalle kaikista hyödyllisistä vinkeistä ja mukavista tarinoista.

 

Essi, ryijyyn yhdistetään kirjontaa

(kuva: Essi)

En ole hirveän pitkälle ehtinyt ryijyä tekemään, muutimme juuri ja kaikki muuttotohina on vienyt paljon aikaa. Mutta ryijyn teosta olen kyllä tosi paljon innostunut! Mielessä vilisee jo uusia aiheita, vaikka tämä edellinenkään ei ole vielä valmis. Rentouttavaa puuhaa ja helppoakin, kun sen oivaltaa. Olen jo päässyt tekemään ”koloa” kirjontamökkiä varten.

 

Pirkko Koivisto, ”Syysaamu”

(kuva: Pirkko Koivisto)

Ryijytyynyni nimi on Syysaamu. Halusin tehdä värikkään sohvatyynyn ruskan väreissä. Edelliseltä ryijykurssilta oli jäljellä harmaata ja valkoista lankaa. Käytin ne nyt pois ja siitä tuli taustan vaalea väri, joka kuvaa pakkasaamua. Nukan pituus on 1,6 cm ja nukka on niin tiheää, että se pysyy hyvin pystyssä, vaikka tyynyyn nojaa. Toinen pohjakangas ja ruskan värisiä lankoja on vielä jäljellä. Monenlaista ideaa on mielessä, saa nähdä mitä siitä kehittyy.

 

Hanna, ”Kauris”

(kuva; Hanna)

Kokeilin miten pikselöity kuva toimii ryijyn hallitussa kaaoksessa. Jokaisen solmun säikeet on valittu pikselikartasta erikseen ja vain tausta on yhtenäistä väripintaa. Haaste oli laskea kuvan vääristymä ja päättää sopiva määrä värejä. Kauniistihan se kauris sieltä tulee esille ja enää puuttuvat vain sarvet ja taustaväri. Lankaa pitää tilata lisää ja ajatuksena onkin samalla tilata tarpeet samanlaiseen ketturyijyyn. Tekeminen on ollut rauhoittavaa ja tarjonnut tekemisen iloa.

 

Tiina

Ryijyni aiheena on Norjasta tuttu Marius-kuvio, joka esiintyy mm. ”norjalaisneuleissa”. Asuin 10 vuotta Norjassa ja ryijyn on tarkoitus tuoda kotiini lisämuisto niistä vuosista ja ystävistäni siellä. Ryijyni ei vielä ole valmis ja kuviota jouduin hiukan muokkaamaan, mutta kohta on joululoma ja silloin aikaa taas jatkaa. Ryijyn tekeminen on ollut mukavaa vastapainoa arjen muille puuhille ja on ollut ihana tehdä ryijyä yhdessä samalla kurssilla olevan serkkuni Hannan kanssa viikottain teekupillisen ääressä. Minulla ei ole vielä kuvaa ryijystäni.