Veistoksellinen teos

Aikuisten käsityön taiteen perusopintojen opiskelijoiden kevään 2020 opintojen teemana oli veistoksellinen kolmiulotteisuus sekä kovan ja pehmeän materiaalin yhdistäminen. Näyttelyyn valmistettu teos on perusopintojen lopputyö, jossa on käytetty kolmen vuoden aikana opittuja käsityötekniikoita ja materiaalintuntemusta uudella ja luovalla tavalla. Virittäytyminen veistoksellisuuteen alkoi luennolla sekä kokeilevassa työpajassa, jossa tekstiilitekniikoita yhdistettiin koviin materiaaleihin samalla työstäen omaa ideaa eteenpäin. Keramiikka- ja lasinsulatustyöpajoissa tutustuttiin keramiikkataiteen ja lasinsulatuksen saloihin.

Teosten aiheina oman elämän tärkeät ja koskettavat hetket, muistot ja unelmat

”Foxy lady” unelmoi uudesta leningistä. Kesän kukat ovat siirtyneet tädin kukkahattuun sekä ”Mille Fiori” himmeliin. Talven valkoinen lumihanki on saanut uusia muotoja ja joulukuusi taianomaiset joulukoristeet. Kuumailmapallolla matkustetaan Jules Vernen matkassa ajatusten kiirehtiessä arkipäiväisten huolien yläpuolelle. Satumaiset muistot vievät ajatukset kesäiselle lomamatkalle. Majakkasaari ja Polku kutsuvat seikkailuille. Muistojen muistipelin laatikoissa kasvaa pieniä ryijyjä, joiden kätköistä löytyy lasten kuvia eri vuosilta. Näyttelyssä on esillä myös Birger Kaipiaisen Kiurujen yö – tapetin inspiroima kappaverho ja vinkeä vappujakkara. ”Roadkill”, liikenteen uhri, on kantaaottava teos, joka kuvaa koskettavasti auton alle jäänyttä eläintä.

Uudenlaiset materiaalien yhdistelmät

Teoksiin valitut toteutustekniikat ja uudenlaiset materiaalien yhdistelmät tuovat esille tekijöiden omaa persoonallista ilmaisua. Ompelu, kirjonta, punonta, huovutus, virkkaus, ryijy, kudonta, applikointi, neulonta, kankaanpainanta ja värjäys ovat saaneet veistoksellisia muotoja. Kovina materiaaleina teoksissa on käytetty mm. teräsverkkoa, metallilankoja, lasia ja lasihimmeleitä, helmiä, keramiikkaa, hopeaa, puuta, Johanneksen leipäpuun siemenkotia sekä hedelmäpusseja ja muita kierrätysmateriaaleja. Työskentely on edellyttänyt itsenäistä työskentelyä ja luovaa ongelmanratkaisutaitoa.

Ryhmän opettajana on toiminut tekstiilitaiteilija Raija Rastas.

Tervetuloa tutustumaan näyttelyyn!

Lisätiedot: suunnittelijaopettaja Katriina Leppänen puh. 050 428 9308, katriina.leppanen@omnia.fi