Mökillä

Luova ja kuriton mieli Ryijy & Runo videoteosten esittely jatkuu. Teossarja käsittää yhteensä 13 osaa, jotka on tehty yhteistyönä kirjallisuuden ja teatterin sekä kädentaitojen kanssa. Teoksen taustoista pääset lukemaan blogipostauksesta.

Kaikki 13 osaa esitellään vuoden 2020 aikana niin, että jokaiselle kuukaudelle on tulossa oma teosesittely.

Nyt vuorossa on Johanna Länsivierron ryijy ’Mökillä’. Johanna kertoo ryijyn suunnittelun taustoista.

Mökillä

Ryijyni nimi on Mökillä. Siinä on kaksi eri mökkimaisemaa ja valtava määrä muistoja. Rautalammin mökki on ollut vanhemmillani jo vuosikymmeniä ja kaikki lapsuuteni lomat vietimme siellä. Se on todella rakas paikka minulle. Toinen värimaisema on Saariselän mökiltä. Lapin kauneus ja kaipuu sekä luonnon ympäröivä läheisyys ovat tärkeitä asioita. Talvilomat valkoisen lumen keskellä, sekä kesällä tuntureiden kauneus ja silminkantamattomien näkymät tuovat onnen ja hyvän mielen. Luonnon monimuotoisuus näkyy ympärillä.

Ryijyn tekeminen oli minulle uuden oppimista. Mielenkiintoista oli miettiä värejä ja kuvioita. Ryijyä suunnitellessa oli paljon muutakin mietittävää. Kokeilin paljon erilaisia väriyhdistelmiä ryijynukkatupsuilla. Valkoista pohjaväriä vasten ja pystyyn kammattuna niiden sävyt muuttuivat jonkin verran. Nukan pituus sen mukaan, että kuvio näkyy tarkasti, mutta nukka ei ole liian lyhyttä. Langoiksi valikoitui Pirkanmaan Sirkka -langat väriensä takia.

Ryijyssäni värit ovat valkoisella pohjalla. Vaikka värit ovat melko voimakkaita, on se otettu luonnosta eri tilanteissa ja vuodenaikojen vaihtuessa. Ryijyä varten tilasin 18 eri lankaväriä ja lisäksi pellava-aivinaa. Väreissä oli saman värin eri tummuus- ja vaaleusasteita. Valitsin väreihin myös lähivärejä. Valkoisessa osuudessa elävyyttä lisäsi se, että käytin sekä puhtaanvalkoista että luonnonvalkoista lankaa, sekä pellava-aivina toi pientä valoa ja loistetta ryijyyn. Ryijynukka koostui neljästä langasta.

Ryijyn ompeleminen yllätti hidastempoisuudellaan. Alkuun oli useamman rivin verran vaaleaa osuutta ja värien osuuden alkaessa työ tuntui nopeutuvan, sillä oli ihana seurata värien muodostumista. Kaikkinensa ryijyn tekeminen oli suunnittelusta valmiiksi työksi asti erittäin mielenkiintoinen projekti, jossa opin paljon uutta. Koska innostus ryijyn tekemiseen jäi, niin ylijäämälangoista tein samalla värimaailmalla vielä kaksi pienempääkin ryijyä kudontakehyksen avulla.

Kirjoittaja: Johanna Länsivierto