Ompelua englanniksi

Did you know that it is also possible to study sewing in Omnia in English? The Basic Sewing course has classes on Mondays at Omnia Itätuulenkuja. We then meet in the early afternoon to learn the basics skills of sewing or to rehearse old skills in both English and Finnish. Students can either follow the teacher’s learning projects or work on their own projects at their skill level. In the past semesters we have sewn, among other things, tote bags, pouches, fabric containers, skirts, pyjama pants, t-shirts and beanies. Through these projects we learn how to measure, use and understand different textile materials and patterns, and how to cut fabric. We also learn how to sew and neaten seams with sewing machine and overlocker and how to sew zippers, buttons and buttonholes. The students also have finished their own projects like dresses, easy jackets and even historic clothing.

The most precious thing that we learn in this course is what we learn from each other: new sewing tips and ideas, a bit of new language or understanding different cultures and backgrounds. Anyone can join the course; both beginners or more experienced sewers are welcome! This Spring the course is cancelled because of the COVID-19 pandemic, but the course continues in the Autumn. Please sign up when the time comes!

Tiesitkö, että Omniassa voi opiskella ompelua myös englanniksi kansainvälisessä porukassa? Basic Sewing -kurssi tapaa maanantai-iltapäivisin Itätuulenkujalla. Kurssikerroilla voit seurata opettajan esimerkkitehtäviä tai edistää omaan taitotasoon sopivaa ompeluprojektiasi. Menneinä lukukausina olemme ommelleet muun muassa kasseja, pussukoita, säilyttimiä, verkkareita, t-paitoja, hameita ja pipoja. Näiden projektien kautta olemme opetelleet erilaisia tekstiilimateriaaleja, kaavojen ymmärtämistä ja käyttämistä, ompelemista ompelukoneella ja saumurilla sekä esimerkiksi vetoketjun kiinnittämistä ja napinläpien tekemistä. Opiskelijoiden omina projekteina on syntynyt muun muassa mekkoja, vuorittomia jakkuja ja jopa historiallisia asuja.

Tärkein oppi tällä kurssilla tulee kuitenkin toisiltamme: saamme uusia ideoita ompeluun, samalla kun opimme sanan jos toisenkin uudella kielellä ja ymmärtämään erilaisia kulttuureita. Tälle kurssille mukaan pääsevät kaikki taitotasosta riippumatta: voit olla aloittelija tai kokeneempikin ompelija. Tältä keväältä kurssin loput kerrat on peruttu COVID-19 -pandemian takia, mutta jatkamme taas syksyllä ompeluita. Ilmoittaudu sinäkin mukaan, kun ilmoittautuminen alkaa!

Tietoa uusista kursseista löydät ilmonetista viimeistään 20.5.

Kirjoittaja: Kristiina Tergujeff