Saimi

Luova ja kuriton mieli Ryijy & Runo videoteosten esittely jatkuu. Teossarja käsittää yhteensä 13 osaa, jotka on tehty yhteistyönä kirjallisuuden ja teatterin sekä kädentaitojen kanssa.  Teoksen taustoista pääset lukemaan blogipostauksesta.

Kaikki 13 osaa esitellään vuoden 2020 aikana niin, että jokaiselle kuukaudelle on tulossa oma teosesittely.

Nyt vuorossa on ryijy ’Saimi’. Tekijä kertoo ryijyn suunnittelun taustoista.

Saimi

Sana ryijy tulee muinaisskandinaavisista sanoista ”ry” ja ”ru”, jotka tarkoittavat karkeaa ja takkuista. Viikinkiaikaan ryijyt toimivat venepeitteinä nukkapinta alaspäin käännettynä ja saaristolaiset ovatkin hyödyntäneet tätä käyttötekstiiliä vuosisatoja.

Villan kyky lämmittää märkänäkin, notkeus ja suolankesto eläintentaljoihin verrattuna ovat olleet ilmeisiä syitä miksi niitä on ennen vanhaan käytetty vesillä liikkuessa. Materiaali on saatu omasta takaa ja valmistustekniikka on ollut helppo toteuttaa.

Näitä miettien ajatus vei mökille. Sinne on viety myös eräs nahkainen tv-tuoli 70-luvulta. Tuoli on ahkerassa käytössä mutta kylmä aina kun siihen istahtaa. Päätin kohentaa tilannetta tekemällä siihen ryijytyynyn.

Tyyny peittää koko tuolin istuinosan ja sitä katsotaan ylhäältä alaspäin. Se sijaitsee tilassa jossa ei koskaan ole kovin valoisaa. Koska itse tuoli on musta, haluan tuoda siihen tyynyllä pienessä määrin valoa ja käyttää myös huoneessa jo valmiiksi olevaa punaista.

Grayson Perryn kuvakudos-näyttelyn yhteydessä Kiasmassa pysähdyin katsomaan virolaisen Flo Kasearun videoinstallaation ‘Uprising’ jossa puukaupunginosaa oli kuvattu lentäen sen yläpuolella. Ihastuin risteilevien kattojen polveiluun ja mietin mille puutalot mahtavat näyttäa sisältäpäin? Maisema ylhäältä alaspäin katsoen on aina kiinnostava ja päädyin luonnostelemaan tyynyyn asunnon pohjapiirustuksen.

Harri Kalhan kirjassa ‘Rut Bryk: Elämän taide’ on seuraavan lause, jonka ympärille luonnokseni lopulta kiertyy:

Bryk rakasti tarinoita ja eli muistoille. Oikeastaan ne olivat tapa nähdä : Visualisoidut tunne-elämykset olivat kuviksi muuttuneita kokemuksia.

Työ on toteutettu kuvakudoskehyksellä. Jotta tyyny kestää hyvin istumista eikä näytä liian littaantuneelle, nukan pituus on vain 2 cm. Lanka on karkeaa ja tiputti työskennellessä paljon karvaa, mutta käytössä tästä ei onneksi ole ollut haittaa.

A.W.