Kertomus ryijystä, inhokista ihanaksi


21.9.2019 Esitettiin Itätuulen pihalla Luova ja kuriton mieli Ryijy & Runo videoteos. Teos käsittää yhteensä 13 osaa, jotka on tehty yhteistyönä kirjallisuuden ja teatterin sekä kädentaitojen kanssa.  Teoksen taustoista pääset lukemaan blogipostauksesta.

Kaikki 13 osaa on tarkoitus esitellä vuoden 2020 aikana niin, että jokaiselle kuukaudelle on tulossa oma teosesittely.

Teossarjan aloittaa Ryijy-runoteos, Yes I did it.

Ryijyn on suunnitellut Sisko Yli-Houhala ja hän kertoo ryijyn synnystä seuraavaa:

Ensimmäiset ryijymuistoni liittyvät lapsuuteeni, kodin ja mummolan ryijyihin, ryijyjähän oli kaikkien kotien seinillä. Nämä vanhat kansanomaiset ryijyt eivät olleet minun mieleeni. Design Museon ryijynäyttely vuonna 2009 viimeistään avasi silmäni ryijyn kauneudelle. Ensimmäinen tekemäni ryijy oli valoryijy paperinarusta. Seuraava ryijy oli pieni ryijy perinteisellä ompelutekniikalla. Näihin vuosiin sisältyi varmaankin ryijyjen uusi tuleminen, modernit ryijyt, oma suhtautuminen muuttui. Inhokista tuli ihana.

Syksyn ryijykurssia edeltävän kesän ’fiilistelin’ tekeväni ryijyn itse luonnonväreillä värjätyillä langoilla. Päädyin kuitenkin käyttämään valmiita ryijylankoja värinpysyvyyden vuoksi, toki myös väriskaala mahdollisti väri-iloittelun.

Ryijyä varten tein kolme luonnospiirrosta. Luonnokset syntyivät helposti. Olen jo vuosia mielessäni pyöritellyt ajatusta oman ryijyn suunnittelusta, ideat/luonnokset olivat valmiina päässä. Huomasin, että näen luonnokset jonkinlaisina väreinä heti. Kuviot ja aihepiirit ovat erilaisia, jotain modernia jokaisessa. Ehkä muhkeaa, reliefimäistä, kaikkea!!

Muotokieleen hain vaikutteita Mirólta ja erityisesti suomalaisen taiteilijan Ernst Mether-Borgströmin eräs työ on innoitukseni lähde.

SUUNNITELLESSA VOI OLLA VILLI JA VAPAA!

Ensikertalaiselle lankojen valinta, väritupsujen tekeminen ja väripintojen hallinta vaati paljon pohdintaa. Ryijyn värimaailma löytyi melko nopeasti. Valintaa helpotti selvästi se, että minulla oli valmiiksi mietitty paikka ryijylle.

Ryijypiirroksen tein saatuun ruutupaperiin valopöydällä jäljentäen. Ilmeisesti tämänlaisen ruutupaperin käyttö on tyypillistä ryijytekniikassa. Tein kuitenkin itselleni vielä toisen työpiirroksen käyttämällä EXEL-ohjelman ruutupohjaa.Vaikka ohjelma onkin laskentaohjelma, on sillä helppo myös piirtää. Tätä pohjaa on helppo skaalata mihin mittakaavaan tahansa. Tällä tekniikalla sain omille silmilleni paremmin sopivan työpiirroksen. Ryijyn ompelutekniikka oli minulle jo entuudestaan tuttua. Vasenkätisenä ompelusuuntani on nukkarivin oikealta vasemmalle.

Alku aina hankala!

Ensimmäiset rivit syntyivät todella hitaasti, tuntui, että langot elivät omaa elämää, aina kiharalla tai lenkillä. Valkoisessa väripinnan nukassa oli yksi Aivina-lanka, joka erityisesti hankaloitti lankaryhmän hallintaa. Toiselle nukkariville halusin kokeilla lisäksi siiman käyttöä. Neulassa oli neljä villalankaa, yksi aivina ja yksi siima. Villalanka oli venyvää, aivina taas ei venynyt yhtään ja oli karheaa sekä siima, joka oli liukas eikä venynyt. Siima ei myöskään pysynyt kunnolla nukkasolmussa vaan pyrki karkaamaan ulos solmusta.

Idean siiman käyttöön sain siitä, että se olisi mukavan jäykkä ja ilmava nukkapinnassa ja sitä voisi käyttää aivinan korvaajana muissa väripinnoissa, siima värittömänä uppoaisi kaikkiin väreihin. Siima -idea kulki todella pitkään ryijy -projektini toteutussuunnitelmissa. Siima -rivin tekemiseen meni niin paljon aikaa, että luovuin ideasta välittömästi. En lähtenyt siimaa purkamaan, vaikka se pyrkii itsestään liukumaan ulos nukkasolmusta. Siellä on, jos pysyy.

Ryijyn valmistaminen ompelemalla on mukavaa, mutta hidasta käsityötä. Mielestäni tekniikka on lähes maalaamista… langoilla.

Monta ideaa syntyi matkan varrella, onneksi niitä voi toteuttaa myöhemmin.

Siima ja himmeli ’kombinaatio’ jäivät vielä myös odottamaan toteutusta. Olisi hauska yhdistää vanhat tekniikat, ryijy ja himmeli, uudella tavalla.

Ryijyni nimi on CATCH ME IF YOU CAN.

Ota kiinni, jos saat…. kiinni kuviosta… kiinni ideasta…mitä se esittää… kuka mitäkin näkee. Joku näkee kuviossa juoksevan olion, toinen taas pikarin, kolmas kilven… kuka mitäkin.

HAUSKAA!

Nimi on monimerkityksinen kuten ryijyn kuviokin.

Espoossa 07.01.2020

Sisko Yli-Houhala