Ryijy ommellen tai kehyskudonnalla

”Ryijyn ompeleminen on meditatiivista. Nukkia ommellessa voi unohtaa arjen kiireet ja keskittyä vain lankoihin ja väreihin”.

Titta Janhunen: ” Kevään koi”, kuva Raija Rastas

Halusin tehdä ryijyn, jota voi katsella kuin taivasta vasten. Niinpä työhön muodostuivat oksat, joissa on kukkia. Ryijyni nimi on ”Kevään koi”. ( Titta Janhunen)

Espoon työväenopiston syksyn ryijykurssilla Ruusutorpan koululla ommeltiin ryijyjä oman kodin sisustukseen.  Aiheet löytyivät itselle tärkeistä muistoista, kokemuksista ja lempiväreistä. Oman ryijyn voi tehdä ompelemalla pohjakankaalle tai kehyskudonnalla, jota varten opistolla on kudontakehyksiä.

Viimeisellä kerralla juhlittiin ja syötiin Titta Janhusen valmistamaa iloisen värikästä ja herkullista RYIJY kakkua! Kuva ihanasta kakusta löytyy blogin lopusta.

Tammikuussa 2019 alkaa uusi ryijykurssi Olarissa. Tiedot ja ilmoittautumisohjeet löytyvät Ilmonetista tunnuksella

E190762.

Tervetuloa!

Pirkko Koivisto ”Rantakukan jäähyväiset”, kuva Raija Rastas

Olen työväenopiston kurssien suurkuluttaja ja joka vuosi aloitan jonkun uuden kurssin. Olen käynyt mm. akryyli- ja akvarellimaalauskursseilla sekä liikunta- ja pianonsoittokursseilla. Tämä oli ensimmäinen käsityökurssini.  Valokuvaan paljon luonnossa ja harrastimme veneilyä, mutta nyt veneestä on luovuttu. Sainkin idean ryijyyni veneilymaisemasta Porkkalanniemessä. Aiheena siinä ovat meren kallioisella rannalla kasvavat rantakukat. Ryijyni nimi on ”Rantakukan jäähyväiset”. ( Pirkko Koivisto)

Marja Vallinheimo viimeistelemässä ryijyä, kuva Raija Rastas

Suunnittelin kaksi ryijyä, jotka tulevat vierekkäin kotimme seinälle kahden taulun tilalle. Ryijyjen väreissä toistuvat verhojen värit. Haluan oppia kaikenlaisia käsityötekniikoita ja ryijytekniikka tuntuu tosi mukavalta. Aina kun ompelen kotona ryijyäni katson samalla tv:tä. ( Marja Vallinheimo)

Sari Tissari: Aina on aikaa pelata

Tykkään Super Mariosta ja halusin ryijyyn jotakin siihen liittyvää. Pelin hahmot ovat kovin värikkäitä ja halusin tehdä ryijystä pääasiassa mustavalkoisen, joten valitsin aiheeksi vanhan Nintendo-ohjaimen. Ryijyn tekeminen oli mukavaa ja helppoa. Ja nopeaa, koska lankoja ei tarvitse päätellä kuten useissa käsitöissä. Innostuin ryijyistä kovasti ja aion tehdä niitä lisää. Ryijyn nimi on ”Aina on aikaa pelata”. (Sari Tissari)

Arja Merra: Osmankäämi, kuva Raija Rastas

Ryijyn tekeminen tuntui mukavalta, kun kurssilla sai suunnitella ja toteuttaa omia ideoitaan.

Ompelin ensin kaksi miniryijyä, jotka tulivat pieniin boxeihin. Samalla opin ryijyn ompelutekniikan, johon jää koukkuun! Isompaa ryijyäni varten olin värjännyt lankoja alkusyksyn kasvivärjäyskurssilla. Ryijyni aiheena on osmankäämi. ( Arja Merra)

Riitta Vuorinen: Auringon lasku, kuva Raija Rastas

Ryijyni nimi on ”Auringon lasku”. Pidän kovasti auringonlaskun väreistä ja suunnittelin kolmeosaisen ryijyn, joista ensimmäinen on nyt valmiina. Alussa tuntui hurjalta, että ryijy suunnitellaan itse, mutta alkuun päästyäni se olikin kovin innostavaa! Ryijyt tulevat kotimme eteisen ja olohuoneen välissä olevalle seinälle.

Meillä oli lapsuuden kodissani Porin tienoot ryijy sekä äitini nuoruudessaan 30 – 40-luvulla tekemä ryijy, jossa osa kuvioista oli tehty ryijytekniikalla ja alaosassa oli pitkät hapsut. Vasta myöhemmin olen alkanut arvostamaan ryijyjen kauneutta ja käsityöntekijöiden taitoja. Olen suunnitellut Liekki -ryijyn ompelemista ja siitä sain idean lähteä opettelemaan ryijyn tekemistä tälle kurssille. (Riitta Vuorinen)

Marja Juselius: Valoryijy, kuva Raija Rastas

Halusin kotiimme modernin valoryijyn. Ompelen pohjakankaalle nukkia valkoisesta paperiniinestä ja avaan niiden päitä leveämmäksi. Kun ryijy on valmis pujottelen siihen tarvikepakkauksen mukana tulleet valot.  (Marja Juselius)

Tiia Palanne: Rusko, kuva Raija Rastas

Halusin ryijyyni ruskean sävyjä ja jotain luontoon liittyvää. Ryijyn nimeksi tuli ”Rusko” ja sen aiheena on osmankäämi.( Tiia Palanne)

Titta Janhunen: ”Ryijykakku”, jossa on värjätystä marsipaanista

tehtyjä ryijynukkia ja ryijyn pohjakangasta, kuva Raija Rastas

Teksti ja kuvat: Raija Rastas