Terveisiä Merikartanon käsityöryhmästä

Virkattu kettu: Eine Laine

Syksyn aikana on aina torstaisin kokoontunut Merikartanon palvelutalossa käsityöryhmä. Olemme yhdessä kokoontuneet käsitöiden äärelle ja samalla muistelleet, miten ennen aikaan käsitöitä on tehty.

Virkattu baskeri ja huivi: Lea Herlevi, Salomonin solmuilla virkattu huivi: Tyyne Karjalainen

Lapsuuden koulumuistoista ovat jääneet mieleen patalaput, pitkävartiset sukat, tyynynpäälliset sekä koristeelliset reikäompeleet, joita tehtiin pöytäliinan reunaan.

Koulukäsitöiden langat karstattiin ja kehrättiin ja vasta sitten päästiin neulomaan sukkia.  Eikä langan teko ollut aivan yksinkertaista! Pellava kylvettiin siemenestä poltettuun kaskeen. Sen jälkeen pellavat nyhdettiin juurineen ja niistä tehtiin iso kolli, joka laskettiin lampeen kahdeksi viikoksi. Tämän jälkeen pellavat levitettiin nurmelle kuivumaan. Kun väri oli muuttunut valkoiseksi päästiin seuraavaan työvaiheeseen eli loukutukseen. Pellavia loukutettiin ja lihdattiin tai lipsutettiin rautaisella terällä. Vasta näiden työvaiheiden jälkeen päästiin karstaukseen ja kuontaloiden tekoon. Kuontalot kiinnitettiin rukin lapaan ja päästiin vihdoin kehräämään lankaa.

Langoista kudottiin lakanoita ja käyttövaatteita, kesätakkeja ja pyyhkeitä. Liinavaatteet ja pyyhkeet nimikoitiin, pöytäliinat koristeltiin reikäompeleilla.

Aivinasta saatiin kaikkein hienointa lankaa ja karkeammasta rohtimesta tehtiin perunasäkkejä ja rohdinpaitoja, joita miehet käyttivät työasuina.

Kaikki tehtiin itse käsin, kodinkoneita ei ollut. Monet entisaikaan käytetyt tarve-esinet ovat jo poistuneet käytöstä. Enää ei kovinkaan monella ole ommeltuja lehtien pidikkeitä tai pannumyssyjä. Esiliinaa käyttivät ennen kaikki. Jopa pienillä tytöillä oli esiliina suojaamassa arkivaatteita.

Kun ei ollut televisiota jäi aikaa käsitöille. Reiät paikattiin ja vaatteita korjattiin. Mitään ei heitetty pois. Sodan jälkeen Amerikoista tuli vaatteita, joita ei tarvinnut silittää. Tekokuidut yleistyivät pikkuhiljaa.

Neulottu huivi: Siiri Turunen, Virkattu huivi: Seija Rinkinen

Muistoja tulvii käsityöryhmäläisten mieliin. Osallistujilla on paljon kokemusta ja taitoa. Torstain ryhmässä on syntynyt mm. sukkia, huiveja, pipoja, aivan ihastuttavia hiiriä ja kettu.

Virkattu hiiri ja kettu: Eine Laine

Uusi kurssi alkaa taas keväällä. Tervetuloa mukaan myös muut kuin Merikartanon palvelutalon asukkaat.  Jokainen voi tulla mukaan omalla taitotasollaan. Lisätietoja kurssista löydät täältä E191023 Käsityöryhmä

Virkattu koriste tyynynpäälliseen: Lea Herlevi