Nyplääminen – yllättävän yksinkertaista

Nyplättyä pitsiä on perinteisesti käytetty vaatteiden somistuksena. Tykkimyssyn ollessa Suomessa muodissa 1700-luvun lopulta 1840-luvulle elettiin myös nypläyksen kulta-aikaa. Nyplättyä pitsiä löytyi myös mm. esiliinojen reunoista. Kadottuaan vaatemuodista siirtyivät pitsit liinavaatteisiin ja pöytäliinoihin. Tänä päivänä harva somistaa lakanoitaan pitsein ja moneen taipuvaa käsityötekniikkana nypläys on löytänyt uusia käyttökohteita. Nyt nyplätään perinteisten mallien lisäksi esimerkiksi koruja, kukkia, tauluja, joulu- ja pääsiäiskoristeita sekä juhlahuiveja.

Moni nypläyksenalkeiskurssille tulija yllättyy tekniikan perusteiden yksinkertaisuudesta. Vaikka työssä olisi sata nypylää, ei kerralla käytetä kuin neljää. Näillä neljälläkin vuorotellaan kahta liikettä: keskimmäiset ristiin tai kierre molempiin pareihin. Nypläämisen vaikeus tuleekin siitä missä järjestyksessä nypylöitä käytetään ja kuinka monta kerta näitä liikkeitä toistetaan.

Viikonlopun aikana saa hyvät eväät nypläyksen aloittamiseen tai vähintään käsityksen siitä tuntuuko tekniikka omalta. Erityistyövälineet saat kurssin ajaksi lainaksi. Tervetuloa kokeilemaan pitsinnypläystä! Kurssille voit tulla ahkeroimaan eteenpäin myös sitä jo muutaman vuoden tyynyssä ollutta ikuisuusprojektia.

Ilmoittaudu mukaan kurssille E182485 Kokeilemaan pitsinnypläystä

Ohessa joitain kuvia jo vähän edistyksellisimmistä töistä:

Kirjoittaja on nypläyksen opettaja Maija Vaara