Temaria ja käpyilyä sekä paljon muuta mielenkiintoista tulossa Espoo-päivään

Ovatko Japanilaiset kirjotut koristepallot sinulle tuttu, tai tiedätkö millaista on käpyily? Nyt sinulla on mahdollisuus tutustua näihin käsityömuotoihin Espoo-päivänä. Espoon työväenopisto osallistuu Espoo-päivän tapahtumiin järjestämällä Avoimet ovet Tapiolassa Itätuulentiellä lauantaina 25.8.2018 klo 11–17. Käsitöiden lisäksi päiväsn aikana pääset kokeilemaan grafiikkaa, tutustut kudontaan, opit espanjaa pelaamalla ja kieliä laulaen, tutustut lavikseen, kahvakuulaan, fysiojumppaan ja venyttelyyn. Kannattaa tulla kokeilemaan, mikä on sinun juttusi!

Kirjottu pallo eli japaniksi temari, on alunperin ollut lelu. Nykyään niitä valmistetaan ainutlaatuisiksi lahjoiksi. Pallon ydin tehdään kierrätysmateriaalista. Voit käyttää hyväksesi esim. sukkahousuja, joiden ympärille kierretään lankaa niin, että syntyy pallo. Pallosta etsitään pohjois- ja etelänapa sekä päiväntasaaja ja sitten aloitetaan varsinainen kirjailu. Temarissa kirjailu on tarkkuutta vaativaa hommaa. Muutamaa milliä suurempia heittoja ei sallita. Itse pistot voivat olla yksinkertaisia tai pistoista voi tehdä erittäin monimutkaisia. Pallon saa aikaiseksi illassa, mutta monimutkaisemmat pallot vaativat jo useamman illan työn.

Temaria voi opiskella Japanilaiset kirjotut koristepallot kurssilla, mikäli haluat oppia tekniikan tarkemmin.

Espoo-päivänä Itätuulentiellä tutustut myös käpyilyyn. Käpyily eli frivolité on pitsin solmimista pienen käpysukkulan avulla.

Käpypitsistä käytetään myös nimitystä sukkulapitsi, tatting, occhi, chiacchierino, schiffchenarbeit ja fryvolitki. Tekniikka perustuu yksinkertaisimmillaan sukkulamaisella kävyllä (tai käpypitsineulalla) tehtäviin solmuihin sekä niistä rakentuviin renkaisiin ja kaariin. Käpyillen voi valmistaa reunapitsejä, alusliinoja, kauluksia, päähineitä tai pöytäliinoja. Tekniikkaan on mahdollista tutustua myös Käpypitsi kurssilla.

Pitsiä saa aikaiseksi myös nypläämäällä. Nypläyksen perusteisiin, pitsin rakenteeseen, työvälineisiin ja materiaaleihin pääsee tutustumaan Kokeilemaan pitsinnypläystä kurssilla. Sekä käpyilyn että pitsinnypläyksen juuret ovat lähtöisin euroopasta. Käpyilyä on tehty 1700-luvulla kuningashuoneissa ja nypläys on ollut Euroopassa suosittua jo keskiajalla.

Tervetuloa Espoo-päivään! Tuo mielesi virkistymään!