Kädentaidot Nyt

Ohessa muutamia poimintoja kevätnäyttelystämme.

Käsityön taiteen perusopintojen ryhmä on töissään pohtinut arjen designia. Miten muotoilu näkyy käyttöesineissämme ja miten käsin valmistetun tuotteen avulla voi piristää arkea ja saada siitä toimivamman.

Käsityön taiteen perusopetus on pitkäkestoinen tasolta toiselle etenevä kokonaisuus, jolla on oma opetussuunnitelma. Syksyllä on alkamassa uusi ryhmä ja siitä on tulossa tietoa lähiaikoina.

Grafis kaavaohjelman peruskurssi tutustuttaa atk-kaavoitukseen. Ohjelman kaavapankin peruskaavoja hyödyntämällä kurssilaiset ovat kaavoittaneet vaatteita niin arkeen kuin juhlaankin. Kurssin aikana harjoituksena syntyneet kaavat on tulostettu kunkin kurssilaisen omilla mitoilla. Näyttelyssä on esillä ohjelmalla kaavoitettu kokonaisuus.

Ikebana on yksi Japanin klassisista taidemuodoista.

Näyttelyn teokset edustavat Sogetsu koulukuntaa, joka on yli 3000 koulun joukossa nuori ja moderni. Ikebanaopinnoissa edetään perusasetelmista kohti luovaa ja vapaata ilmaisua.

Työt tulevat vaihtumaan näyttelyn aikana. Kannattaa käydä katsomassa! Ikebanat ovat upeita!

Villaintarsia-tekniikalla valmistettiin keskiajalla suuria ja näyttäviä tekstiilejä varsinkin Pohjoismaissa. Suomesta tunnetaan keskiaikainen Maskun villaintarsiatekstiili. Perinteisesti villaintarsiatyö valmistetaan tiiviiksi kudotusta vanutetusta villakankaasta eli sarasta. Kuvioihin käytetään kahta eriväristä villakangasta, joista leikataan täsmälleen samat kuviot. Leikatut kappaleet vaihdetaan ja yhdistetään kahdeksi päinvastaiseksi kuvioksi. Työtä täydennetään applikoinnein. Kuvioiden reunat ja yhdistyssaumat oli tapana koristaa päälle ommellulla kullatulla tai hopeoidulla  nahkasuikaleella.

Esillä oleva työ kertoo ikuisesta kiertokulusta: valosta siirrytään pimeyteen, pimeyden sisällä on uusi valon siemen ja pian valo jälleen voittaa pimeyden. Kaiken päällä kulkee hopeinen nauha, kuin itsensä ympäri kieppuva elämänlanka.

Näyttelyssä on mukana myös viulu, joka on syntynyt kuuden lukukauden aikana. Avajaisissa kuulimme, miten hienosti se soi.

Syksyn ja kevään ryijykursseilla valmistuneiden ryijyjen innoittajina ovat olleet värikkäänä hehkuva ja kuulas syksy, kalliolta aukeava kesäinen järvimaisema ja luonnon yksityiskohdat. Idea ryijyyn on löytynyt myös maapallostamme, sen merenalaisesta maailmasta ja tähtitaivaasta. Ajankohtaisina aiheina ovat olleet mm. mikromuovit ja sinilevä. Valo ja värit välkehtivät erikorkuisilla nukkapinnoilla tuoden esille monia henkilökohtaisia kokemuksia ja elämyksiä. Ryijyt on toteutettu pohjakankaalle ompelemalla sekä kangaspuissa kutoen.

Näyttelyssä on myös paljon muuta, tilkkutöitä, pitsinnypläyksen töitä, mosaiikkeja, kirjansidonnankursseilla tehtyjä töitä ym.

Kannattaa ehdottomasti käydä tutustumassa, mitä kaikkea taitavat opiskelijamme ovat saaneet aikaan.

Näyttely on avoinna 16.5.-22.5. Arkisin klo 10-20 ja viikonloppuisin la-su 10-15.

Näyttely on esillä Espoon kulttuurikeskuksessa, Kulttuuriaukio 2, Tapiola

Tervetuloa!