Pitsinnypläys

Espoon Pitsinnypläys ry juhlii tänä vuonna 30 vuotis juhlia.  Yhdistys vaalii nypläysperinnettä sekä tekee nypläyskulttuuria edistävää työtä. Paljon onnea hyvälle yhteistyökumppanillemme!

Ohessa opettajamme Kepa Järveläisen kirjoitus pitsinnypläyksestä.

Pitsinnypläystä pidetään yleisesti vaikeana ja vanhojen mummojen hommana. Sanotaan, jos osaa laskea neljään oppii taidon. Useimmissa töissä on paljon nypylöitä, mikä herättää kunnioitusta. Aina työskennellään vain kahdella parilla kerrallaan. Perustekniikka on ristiin, kierre, ristiin, kierre ja se on säilynyt vuosisatojen ajan. Langat ovat muuttuneet. Perinteiset työt nyplätään pellavalangasta ja nykyisin hienoimmat ohuilla puuvilla langoilla, koska ohutta pellavalankaa ei ole saatavilla. Nypläyskin seuraa aikaa, monenlaista materiaalia voidaan käyttää. Tuntuu, että mielikuvitus on vain rajana esim. muurausnarustakin ja kaislasta on nyplätty joitakin esimerkkejä mainitakseni. On tietokone ohjelma, jolla voidaan suunnitella malleja, digiaika, internet ja sosiaalinen media vaikuttavat pitsinnypläykseenkin. Nypläämällä voidaan tehdä perinteisiä töitä, koruja, tauluja, huiveja jne….

Pitsinnypläystä harrastetaan kaikissa maanosissa. Varsinaisesti nyplätynpitsin kotimaata ei tiedetä, mutta arvellaan sen olevan kotoisin Italiasta, tai Flanderista. Suomeen nypläys oletetaan rantautuneen 1500-luvulla.

Pitsinnypläys on mielenkiintoinen harrastus, siihen voi jäädä koukkuun, mutta eihän se ole paha asia.

Espoon Pitsinnypläys ry viettää tänä vuonna 30 vuotis juhlavuottaan, sen merkeissä on monenlaisia tapahtumia. Nypläystarvikeliike Jatan aitta saavuttaa myös 30 vuoden iän, joten yhteinen 60 v juhlaidea oli luonteva.

Espoon Pitsinnypläys ry:n perusti 27.5.1987 joukko innokkaita nypläyksen harrastajia. Yhdistys on järjestänyt viiden vuoden välein pitsinäyttelyn Espoossa. Tällä kertaa näyttely oli siis Nurmijärven Palojoella Jatan aitan navettagalleriassa 3–12.3 2017

Näyttelytyöt kerättiin entisiltä ja nykyisiltä jäseniltä, yhteensä saatiin n. 700 nypläystyötä. Näin oli mahdollista esitellä monipuolisesti espoolaisten nyplääjien osaamista vasta-alkajien harjoitustöistä pitkälle ehtineiden nyplääjien taidokkaisiin luomuksiin koko 30 vuoden ajalta.

Vieraita kävi lähes 700, mikä on Jatan aitan näyttelyiden kävijäennätys, ryhmiäkin oli yli 20. Kauimmaiset vieraat tulivat Pärnusta saakka. Yhdistyksen järjestämällä retkellä jäsenille ja heidän ystäville oli runsas osanotto.

Varsinaisen näyttelyn jälkeen toimme töitämme esille Espooseen Sellon kirjastoon, työväenopiston Mäkkylän, Olarin ja Suviksen toimipisteisiin ja Tapiolan kirjastoon.

Muistamme myös 100 vuotiasta Suomea. Näyttelyn aikana oli mahdollista nyplätä sinivalkoista ”Yhdessä”-pitsiä, kukin omalla taidollaan ja tyylillään. Vuoden lopulla pitsistä kootaan käsityötaideteos 100v Suomen kunniaksi.

Osallistuimme Suomen Pitsinnyplääjät ry kevätkokoukseen 18–19.3.2017 Tuusulassa ”Yhdessä” nypläyksen kanssa, missä pitsi sai uusia kuvioita.

Hopeanypläyksen jatkokurssi on huhtikuussa 22–23.4.17 Viime syksynä opettelimme alkeet ja nyt jatketaan.

30 vuotisjuhla järjestetään jäsenille yhdistyksen perustamispäivänä 27.5.2017, missä mm. muistellaan menneitä ja nyplätään jokunen kuvio yhteiseen pitsiin.

Tänä vuonna on elokuun alkuun suunniteltu retki Vadstenaan Ruotsiin, missä olemme käyneet useita kertoja. Majoitumme Birgitta sisarten vieraskodissa.

Kesäisiä nypläysnäytöksiä on Glimsin talomuseolla su 18.6., 2.7., ja Espoo päivänä 27.8.

Syksylle on suunnitteilla Rauman tyllipitsikurssi.

Syksyn Messutapahtumat ovat vielä auki.

Vielä ennen joulua on jäsenille yhteinen joulupuuro.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *