Vahabatiikin tekoa afrikkalaisella rentoudella

Olen opettanut käsityön erikoiskursseja Espoon työväenopistolla vuodesta 2012 alkaen. Kurssitarjonnassa on ollut perinteisiä suomalaisia nauhatekniikoita, korinpunontaa räsyistä ja erilaisia kankaiden värjäyskursseja. Nyt keväällä on tarjolla Afrikkalaisen batiikin kurssi.

Tansanialainen batiikkitaiteilja Eazy tuotteitaan myymässä. Kuva Marko Saarnio.

Usein olen kuullut kysymyksen miksi valitsen juuri afrikkalaisen lähtökohdan kurssille? Tähän on useitakin syitä. Ensinnäkin olen toiminut kudonnan opettajana Tansaniassa Goigin käsityökoululla yhteensä reilun kahden vuoden ajan vuosien 1998-2004 aikana. Tuona aikana opetin tansanialaisille opiskelijoille kankaankudontaa suomalaisilla kangaspuilla sekä lankojen värjäämistä – ja tein koululle swahilin kielisen kudonnankirjan paikallisen kudonnanopettajan kanssa. Työ käsityökoululla mahdollisti tutustumisen tansanialaisiin ja muihin afrikkalaisiin käsityötekniikoihin, jotka ovat siitä lähtien olleet minun kiinnostukseni ja tutkimukseni kohteena.

Toinen syy on paikallisten rento työskentelyote, jota arvostan itse suuresti. Usein Tansaniassa työskennellessäni eteen tuli tilanne, ettei tarvittavia työvälineitä ollutkaan saatavilla – tai niiden teettäminen olisi ollut liian kallista tai aikaa vievää. Tansaniassa opinkin muokkaamaan tyskentelytapoja, käyttämään luovuutta kiertääkseni ongelmat ja työnteko sai rennompia otteita. Monia työvälineitä voikin käyttää moniin eri tarkoituksiin ja opitut tavat sekä tarvittavat apuvälineet onkin mielestäni hyvä välillä kyseenalaistaa.

 

Tansanialaisia vahabatiikin leimasimia. Kuva Marko Saarnio.

Kolmas syy afrikkalaisten tekstiilien esiin tuomiseenen tällä kurssilla on tiedon lisääminen. Afrikasta saa helposti vääristyneen kuvan median välityksellä. Afrikassa on negatiivisten asioiden ja eksotiiikan lisäksi myös rikkaita kulttuureja, iloisia ja sosiaalisia ihmisiä, käsityön rautaisia ammattilaisia, kauniita ja värikkäitä tekstiilejä ja mitä mielenkiintoisempia käsityötekniikoita. Näihin on mahdollista tutustua kuvien ja kertomusten muodossa myös tulevalla Afrikkalaisen batiikin kurssilla.

 

Keravan opiston vahabatiikkikurssilaisen töitä vuodelta 2015. Kuva Marko Saarnio.

Afrikkalaisen vahabatiikin kurssilla on vielä muutamia paikkoja vapaana. Ilmoittauduthan viimeistään 13.3.2017

https://ilmonet.fi/#!code=E170641

Huom! Hinta sisältää vahat ja väriaineet.

Kirjoittaja: Marko Saarnio

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *