70 metriä taidetta

Jos minulta kysytään, on kirjominen taatusti neulomisen veroinen meditaation lähde. Varsinkin, jos ei ole pakko saada työtään valmiiksi johonkin tiettyyn päivään mennessä. Ei siis hämmästytä, että Maikki Kariston Kirjontaa Bayeux’n seinävaatteen tapaan -luennolla on levollinen tunnelma.

”Bayeux´n seinätekstiili on vuosien varrella tullut esiin silloin tällöin elämän varrella – ensimmäisen kerran jo 1980-luvun lopulla, kun ostin aiheesta kertovan kirjan museokaupasta Ranskassa”, kertoo Maikki.

bkirjat

Tekstiilikonservaattorin opinnoissaan Maikki perehtyi aiheeseen tarkemmin ja huomasi, että tietoa ja tutkimusta tuosta noin seitsemänkymmentämetrisestä teoksesta löytyi paljon. Ja onhan siinä tutkittavaa, sillä työhön on ikuistettu yli 2 200 hahmoa ja esinettä.

”Bayeux’n seinävaate esittää Englannin historian suurta käännekohtaa. Se on kuvakertomus Englannin ja Normandian välisistä tapahtumista Englannin kuninkaan Edvard Tunnustajan hallintokauden loppuajalta vuodesta 1064 alkaen, sitä seuranneesta kruununperimyskiistasta normandialaisen herttua Vilhelmin ja Wessexin jaarlin anglosaksi Harold Godwinsonin välillä, päättyen sotilaalliseen välienselvittelyyn Hastingsin taistelussa lokakuussa vuonna 1066”, kertoo Maikki.

Meille tämän ajan ihmisille seinävaate on kuin kirjottu historiallinen sarjakuva – ja luultavasti myös melko tavalla eläväisempi kuin monet kirjalliset tuotteet samasta ajasta.

Tutkittavaa seinävaatteessa riittää kirjonnasta kiinnostuneille, sillä huikea hahmokavalkadi antaa ideoita ja malleja kokeiluun.

maikin-mallit
Maikin tekemiä malleja – kuviot löytyvät seinävaatteesta. Osa on tee se itse -kirjontapakkauksista.

Ei ole itsestäänselvyys, että jokin historiallinen tekstiili säilyy jälkipolville. Bayeux’n seinävaatekin on saanut kokea monenlaisia vaiheita ja esimerkiksi Ranskan vallankumouksen vaiheilla se säästyi kuin ihmeen kaupalla pilkkomiselta. Hyvä niin, sillä seinävaate kertoo historiasta ihan omalla tavallaan.

bjohanna
Kun historiallisesta tekstiilistä on kyse, sopii itse tehty kirjontakehys tyyliin mainiosti.

Kurssilla syntyy monenmoista. On linnoja, lintuja ja useampiakin puukirjontoja Bayeux’n malliin.

bk5

 

bkmalli6

bkmalli1

Suurin osa meistä kurssilaisista kokeilee pienehköjä yksityiskohtia, mutta työn alla on myös isompaa.

bkmalli3
Tässä on tulossa luonnollisen kokoinen kirjontatyö. Jännittävää nähdä, miltä se näyttää valmiina.

Ensi viikolla taas uudet käsityöaiheet – niistä ei ole pulaa. Nauttikaa hyvistä kässähetkistä:-)

t. Merja