”Tilkuista en luovu”

Puoli kuudelta illalla Kuunkehrän opetuspisteen tekstiilityön luokassa on jo ehditty kaivaa kasseista keskeneräiset tilkkutyöt. Tilkkutöitä Modern Quilt -malleista -kurssilla opitaan yhden lukukauden aikana aika monta uutta ideaa, joita voi käyttää omiin töihinsä.

Maanantai-illan tilkkutyökurssi on pysynyt monen kurssilaisen allakassa jo monet vuodet, niin myös Ulla Hammarbergilla.

ulla-hammarberg
Ulla Hammarbergilla on tekeillä kassi, johon tulee kissa jos toinenkin.

”Olen tehnyt tilkkutöitä jo varmaan kaksikymmentä vuotta. Alkuun lähdin kurssille, jotta saisin kulutettua kotiin kertyneitä kankaita, mutta eihän se niin mene – uusia hankkii kuitenkin”, naurahtaa Ulla.

Ulla on ommellut paljon, aiemmin myös vaatteita, esimerkiksi tyttärelle vanhojen päivän puvun, johon kului metritolkulla kangasta – ja aikaa.

”Enää en sellaiseen ryhtyisi. Tilkkutöissä saa nopeammin valmista. Sen olen oppinut, että kannattaa tehdä tilkkutyöt vain sellaisista kankaista, joista pitää ja jotka tuottavat iloa. Muuten valmista työtä ei tule käytettyä.”

Ulla tekee myös lasitöitä, mutta jos tiukille menee, niistä hän voisi luopua.

”Mutta tilkuista en luovu!”

kissoja
Hurmaavia kissoja lahjakassiin. Lahjan saaja on – kuinkas muutenkaan – vannoutunut kissaihminen.

Maanantai-illan tilkkutyökurssia on opettanut jo useamman vuoden Ulla Meskanen. Kurssin mittaan opetellaan tekemään erilaisia tillkublokkeja, joita voi sitten käyttää makunsa mukaan erilaisiin töihin.

ulla-ja-kynatilkku
Pienistä tilkkusista koottu kynäblokki sopii hyvin vaikka pussukkaan.

”Joka kautena opetellaan ainakin yksi pussukkamalli tai laukku, joskus useampiakin. Niitähän tarvitsee aina. Nopeasti valmistuvat pussukat ovat myös mukavia lahjoja”, sanoo Ulla.

pussukoita
Pussukoiden uumeniin voi tallettaa niin ompeluvälineitä kuin vaikka kännykän laturin johdon.

Kokeneet ja paljon tilkkutöitä tehneet kurssilaiset osaavat ottaa kurssista kaiken irti ja valmistautuvat etsimällä netistä vinkkejä ja malleja, joita haluaisivat toteuttaa. Opettajan ja kanssakurssilaisten töistä saa sitten lisää vinkkejä.

tilkkubloggikollasi
Tilkkutöiden maailmassa riittää malleja ja blokkeja joka lähtöön.

Peittoja, kasseja, tyynyjä, pussukoita… Tilkkuja voi upottaa monenlaiseen työhön. Marika Karttusen tilkkutyössä pääosassa ovat laukut.

”Ulla näytti malleja, joissa oli esimerkiksi mekkoja ja kenkiä. Laukut tulevat melkein itsestään blokista, niitä ei tarvitse erikseen tehdä”, kertoo Marika hauskasta ideasta.

marika-karttunen
Marika Karttusen työssä on monen monta laukkua.

Moni on tehnyt niin paljon tilkkutöitä, että ei enää tiedä, mihin ja kenelle töitään lahjoittaisi. Kauniit työt löytävät kuitenkin paikkansa. Leena Lahti ompelee tilkkupeittoa, joka päätyy valmistuttuaan maahanmuuttajanaisten turvakotiin.

leena-lahti
Leena Lahden raikkaan tilkkutyön saa maahanmuuttajanaisten turvakoti.

Tilkkutyökankaita on kaupoista saatavilla päätä  huimaavat määrät. Moni kuitenkin käyttää mielellään kankaita, joita on muista ompelutöistä jäänyt tähteeksi – ihan niin kuin ennenkin tehtiin. Tilkkutyössä myös moni vanha, mutta osittain rikkinäinen tekstiili saa uuden elämän.

trikootilkkuja
Tilkkutyö lasten trikoovaatteista peräisin olevista tilkuista: peitto, jossa on monen monta muistoa.

Melkein materiaali kuin materiaali käy tilkkutöihin, vaikka puuvillakangas on se tavallisin materiaali. On vain mietittävä sopiva käyttökohde.

tuulikki-leista
Tuulikki Leiste tekee sohvatyynyjä silkkikankaiden palasista.

Vaikka syyskausi kursseilla on jo pyörähtänyt käyntiin, monelle kädentaitojen kurssille mahtuu vielä.

”Aina kannattaa kysyä, mikä kurssilla on tilanne. Esimerkiksi tilkkutyökurssille voi vallan mainiosti tulla myös kesken kauden, jos tilaa on”, sanoo Ulla Meskanen.

Niinpä. Jouluun mennessä ei ehkä ehdi tehdä valtavan kokoista tilkkupeittoa, mutta monta pussukkaa ehtii tehdä tai vaikka muutaman tyynynpäällisen. Tilkkuilu kun on siitä mukavaa, että voi tehdä juuri niin isoa tai pientä kuin haluaa. Ja jos välttämättä haluaa tehdä sen valtavan tilkupeiton, sitä voi jatkaa ensi vuoden puolella.