Tarinoita kartanosta ja tekstiili-kokoelmista

Käsityön taiteen perusopintojen opiskelijat ovat tutustuneet syksyn 2019 aikana Espoon kaupunginmuseon tekstiilikokoelmiin intendentti Suvi Kettulan johdolla. Inspiraatiota töille on haettu myös Espoon kartanon historiasta, miljööstä ja siellä asuneiden sukujen vaiheista. Näiden innoittamana on syntynyt näyttely. Näyttelyssä on esillä kahden ryhmän töitä.

Käsityönopettaja, KM Leena-Kaisa Loukojärven opiskelijat ovat keskittyneet huovutukseen. Syksyn aluksi opiskelijat opettelivat ja kokeilivat erilaisia huovutustekniikoita ja villalaatuja. Syksyn opintoihin kuului myös valinnaisen tuotteen suunnittelu ja valmistus huovuttamalla sekä muita käsityötekniikoita luovasti yhdistämällä. Näyttelyssä on esillä mm. tyynyjä, huiveja, seinävaatteita, vaatteita, rahi ja kissan pesä, joissa on nähtävissä vierailukäynniltä tai Espoon Kartanon miljööstä poimittuja muotoja, kuvioita, värejä tai muita aiheita, jotka ovat jääneet puhuttelemaan. Kokonaisuus on moninainen ja tuo myösesille huovutuksen erilaisia mahdollisuuksia.

Tekstiilitaiteilija Raija Rastaan opiskelijat tekivät tutkimusmatkoja 1500-luvulla perustetun Espoon kartanon historiaan ja siellä asuneiden sukujen vaiheisiin kirjallisuuden ja valokuvien www.ekm.finna.fi avulla sekä tutustumalla Espoon kartanoon ja sen puistoon. Kartanoalueen rakennuksia ja luonnonympäristöä valokuvaamalla heräsi monia kysymyksiä. Millaista kartanon elämä on ollut eri vuosisatojen aikana? Millaisia esineitä, tekstiilejä ja vaatteita on kartanossa käytetty? Opiskelijat kokeilivat Espoon kartanossa ja yleisemminkin kartanoissa käytettyjä kirjontatekniikoita. He etsivät myös uusia tapoja soveltaa kirjontaa tuoreella tavalla ja kokeilla erilaisten välineiden ja materiaalien ilmaisullisia mahdollisuuksia.
Työskentelyn aiheena on ollut kartanon elämästä ja ihmisistä itse kirjoitettu tarina, joka on kasvanut oman käsityöprosessin aikana. Se on pohjautunut todelliseen historialliseen tapahtumaan tai on ollut oma mielikuvitusmatka kartanon elämään. Tarinassa jokin ihminen, tapahtuma, hetki tai esine on nostettu esille ja tuotu tähän päivään. Näyttelyssä on esillä niin käyttö kuin taidetekstiilejäkin.

Tervetuloa tutustumaan näyttelyyn!

Vitriininäyttely
16.1.−13.2.2020
ma–pe klo 8–20
la–su klo 10–15
Itätuulenpiha 1, 02100 ESPOO
Näyttelyn avajaiset ke 15.1. klo 18-20.30

Lisätiedot: suunnittelijaopettaja Katriina Leppänen
puh. 050 428 9308, katriina.leppanen@omnia.fi

Uusi vuosi ja uudet kurssit

Nyt on aika taas varata paikka työväenopiston käsityökursseille. Virkkaa koreja, lattiatyynyjä ja mattoja sisustukseen. Opi virkkauksen perusteet ja tee isolla koukulla ja paksulla langalla sisustukseesi sopivia persoonallisia tuotteita. Sisusta virkkaamalla kurssilla saat aikaan kaikkea tätä.

Kirjo luovasti. Kokeile erilaisia pistoja ja yhdistele materiaaleja. Kirjonta nyt kurssilla opit erilaisia tapoja siirtää kuvioita kankaalle, kiinnittämään paljetteja ja peilejä. Opit käyttämään monenlaisia materiaaleja sekä kirjonnassa että kirjonnan pohjissa. Teemme mm. kirjontapohjia applikoimalla ja kangassuikaleilla kutomalla.

Värjää villaa kurssilla opit villan happovärjäystä sekä villan kylmävärjäystä. Kurssilla värjäämme villaa ja silkkiä. Voit värjätä pieniä kankaita, lankaa tai valmiita tekstiilejä (villa ja silkki) eri menetelmin. Materiaalimaksu kattaa käytettävät väri- ja apuaineet.

Voit värjätä yksiväristä, moniväristä tai tehdä kuviointeja erilaisilla taittelu-, solmiamis- ja ompelutekniikoilla. Voit myös värjätä huovutusvillaa kylmävärjäystekniikalla.

Painokangas-kurssilla Opit tekemään valotetun kaavion ja yhdistelemään erilaisia kankaanpainannan tekniikoita.

Kokeile foliopainantaa ja vehnäjauhobatiikkia. Voit yhdistää myös kankaanpainannan erikoismenetelmiä valotetulla seulalla tehtyyn kuvaan.

Kaavoita mekko ja jakku omilla mitoillasi! Opi käyttämään Grafis-kaavoitusohjelmaa, joka sisältää valmiita mittataulukoita sekä interaktiivisia peruskaavoja ja yleisimpien mallipohjien mukaan kuositeltuja kaavoja. Valmiit kaavapohjat ja niiden helppo muokattavuus nopeuttavat kaavoitusta.

Kaavoittaminen Grafis-ohjelman avulla kurssilla luodaan perusmuotoisen mekon ja jakun kaavat henkilökohtaisten mittojen mukaan. Kaavat tulostetaan oikean kokoisina ja sopivuus tarkistetaan sovitusproton avulla. Protoihin voi käyttää esim. vanhoja lakanoita tai lakanakangasta.

Kurssi soveltuu hyvin ompelun harrastajalle, mutta ei vaadi aikaisempaa kokemusta digitaalisesta kaavoituksesta.

 

Kevään kädentaitojen kurssit ovat nyt nähtävissä ilmonet järjestelmässä.

Kirjottu kuva kurssilla tehtyä

Syksyn kahden viikonlopun Kirjottu kuva kurssilla yhdistelimme kankaanpainantaa ja kirjontaa luovasti.

Ensimmäisenä viikonloppuna kokeilimme erilaisia kankaanpainannan tapoja ja toisen viikonlopun aikana tutustumme sekä kone- että käsin kirjontaan.

Yhdistelimme luovasti erilaisia tekniikoita ja teimme kankaita niin asusteiksi ja sisustukseen sopivaksi kuin taidetekstiileiksi.

Ohessa kurssilla tehtyjä hienoja töitä.

Kevään kädentaitojen kurssit ovat nyt nähtävissä ilmonet järjestelmässä.

Mukana on taas monenlaista tekemistä ja uutta opittavaa. Tervetuloa kursseille!

Kirjoittaja: Katriina Leppänen. kädentaitojen suunnittelijaopettaja

Käsitöiden harrastajat ja tekijät

Kuva: Severi Hämäri

Mummoni oli suuren perheen ja pienen maatilan emäntä. Kun lehmät vihdoin myytiin ja perunakuokka jäi eläkkeelle, hän sai vihdoinkin tehdä käsitöitä. Mikään ei enää estänyt häntä viettämästä jokaista hetkeään virkkaamassa. Jopa pieni ja innokas kolmivuotias tyttärentytär sai opetusta, jonka muistaa vieläkin. Monilla meistä on myös tallessa kalalangasta virkattu valtava pitsipäiväpeitto, joita hän ehti tekemään kymmeniä. Perin mummon käsityökorin, jossa oli pohjalla yksi pieni keskeneräinen liina, vähän lankaa ja kaksi virkkuukoukkua. Ja pienenä tekemäni pitsit ja sipulipussit, joita ei voinut rakastaa kukaan muu kuin mummo.

Kuva: Ilta Hämäri

Minulta hyvin luultavasti jää perinnöksi huomattavasti enemmän keskeneräisiä töitä, lankoja, mysteerisiä työvälineitä ja satoja koukkuja sekä puikkoja. Toisin kuin mummoni, minulla on ollut vapaa-aikaa ja varaa harrastaa koko elämäni, puhumattakaan uusien tekniikoiden kokeiluista. Toisin kuin mummoni, minun perheeni vaatteet eivät riipu siitä neulonko, parsinko tai oliko maitorahoista varaa ostaa kangasta.

Käsitöiden harrastaminen on ollut historiallisesti rikkaiden hupia. Tosin, kuinka moni nuori nainen olisi mieluummin tehnyt mitä tahansa muuta kuin ristipistoja ja ollut siinä loistava? Käsitöiden tekeminen taas on ollut pakollista keskiluokille ja köyhille jotka halusivat vaatteet päälleen. Koulussa tytöille opetettiin ompelua ja neulomista, järkeviä käsitöitä, joista oli hyötyä tulevassa elämässä vaimona ja äitinä. Nykyään käsityöopetus pyrkii istuttamaan koululaiseen uteliaisuutta, vastuuta ja tekemisen iloa mieluummin kuin tiettyjä tekniikoita tai täydellisiä pistoja.

Käsitöiden harrastajia ja tekijöitä yhdistää usemmat asiat. Yhtenä tärkeimpänä on valmiista töistä saavutettu riemu. Kuka nyt ei nauttisi kun hamekangas on vihdoinkin valmis monien pimeiden iltojen jälkeen? Tai kuinka ilolla annetaan lahjaksi neulotut sukat, joissa on vihdoinkin se täydellinen kantapää? Harrastaja on tämän lisäksi myös konkreettisen tekemisen äärellä, nykymaailman ja töiden ollessa niin katoavia luonteeltaan. Tunnin virkkaamisen jälkeen peitto on edennyt selvästi ja ehkä yöunista voisi nipistää vielä yhden tunnin lisää.

Kuva: Ilta Hämäri

Mummo säästi kolmevuotiaan tekeleet, koska niissä oli nähtävissä käsityön rakastajan ensiaskeleet. Olen eturivipaikalla kun näitä ensiaskeleita otetaan kursseilla ja näen kokeiluissa sekä virheissä tulevaisuudessa taitavan harrastajan. Poimi käsityöstä se mitä juuri sinä tarvitset, uuden oppimisesta tekemisen riemuun, perheen vaatettamisesta taideteoksiin.

Kirjoittaja on kansatieteilijä, käsitöiden opettaja Ilta Hämäri

Tammi- ja helmikuussa alkavat käsityökurssit ovat nyt nähtävissä ilmonetissa. Ilmoittautuminen kursseille alkaa 26.11.  Uusia kursseja on alkamassa vielä maaliskuusta eteenpäin, joten seuraathan ilmonettia.

 

 

 

 

 

Luova ja kuriton mieli

21.9.2019 Esitettiin Itätuulen pihalla Luova ja kuriton mieli videoteokset. Mukana olivat kuvataiteen ja musiikin yhteistyönä syntynyt teos sekä kirjallisuuden ja teatterin sekä kädentaitojen yhteistyönä syntynyt Ryijy & Runo teos.

Luova ja kuriton mieli  Ryijy & Runo teos pyörähti käyntiin syksyllä 2018. Käsityön taiteen perusopiskelijoilla oli tuolloin tekstiilitaiteilija Raija Rastaan ohjauksessa ryijyjakso.

Raija kertoo: ”opintojakson alussa syvennyttiin suomalaiseen kulttuurihistoriaan, ryijyn moniin vaiheisiin venepeitteestä tämän päivän kotien ja julkisten tilojen taideteokseksi. Ryijyn syvimpään olemukseen johdattivat erilaisten väriharmonioiden kokeilut ryijynukassa sekä ryijyn valmistuksessa käytettäviin tekniikoihin, materiaaleihin ja tarvikkeisiin tutustuminen. Opiskelijat kokeilivat erilaisia piirustus- ja maalaustekniikoita sekä ideoivat ja suunnittelivat kolme erilaista luonnosta, joista valittiin toteutettava ryijymalli. Ennen ryijyn valmistusta tehtiin malliin työpiirros, suunniteltiin nukkasekoituksia ja valittiin ryijyn langat. Ryijyihin liittyy paljon opiskelijoiden henkilökohtaisia ja hyvinkin erilaisia kokemuksia ja tarinoita, joiden pohjalta ryijyn nimi muotoutui. Jokainen ryijy on uniikki ja persoonallinen taideryijy! Ryijyistä lähetettiin runon tekijöille ensin valokuvat ja sen jälkeen opiskelijoiden kirjoittamat lyhyet tekstit omasta ryijystään.”

Runoilijoiden työ alkoi joulukuussa 2018, kun he saivat nähdäkseen kuvia ryijyistä. Osa ryijyistä oli tuolloin jo valmiina, osa vielä hieman kesken. Runoriihen opettaja Tuija Kuha kertoo : ” Jotta kaikkiin ryijyihin syntyisi varmasti runo, otin tässä kohtaa diktaattorin roolin: osoitin jokaiselle runoilijalle yhden ryijyn, joka mielestäni sopi juuri hänelle. Jako sujui yllättävän helposti, kirjoittajien tyyli ja persoona olivat jo ehtineet tulla tutuiksi. Lähetin kullekin kirjoittajalle vain hänen ryijynsä kuvan, kukaan ei tässä vaiheessa saanut muiden ryijyjen kuvia nähdäkseen. 

Runoilijat ottivat osansa melko tyynesti vastaan ja ryhtyivät työhön. Kaikki eivät aivan heti olleet sinut ryijynsä kanssa, myönnettäköön se. Kiihkeimmässä luomismyrskyssä kuultiin sellainenkin ilmaisu kuin ryijyraivo. Keskustelu ja kannustus auttoivat virittymään mielenmaisemaan, jossa runo ja ryijy lopulta solmivat sopuisan liiton. 

 Ryijyntekijöiltä saimme tammikuun alkupuolella sanalliset kuvaukset ryijyjen taustoista. Myös nämä tekstit toimitin kullekin runoilijalle erikseen. Tämä oli jännittävä hetki. Osa oli jo kirjoittanut runonsa ja kaikki olivat ainakin mielessään luoneet jonkinlaisen tulkinnan ryijystä. Ryijyn tarinan lukeminen haastoi oman tulkinnan, joko vahvisti tai ravisteli sitä perusteellisesti. Muistutin kirjoittajia, että meille oli annettu vapaat kädet ja sanat kirjoittaa älyttömiä, kurittomia ja hulluja runoja oman näkemyksemme mukaan. 

Tammikuun loppuun mennessä kaikki runot olivat valmiita jatkamaan matkaansa lausujien opeteltavaksi. 

On jännittävää ja juhlavaa nähdä yhteistyön lopputulos!

Helmikuussa valmiit runot tulivat Tapiolan lausujille. Tuija Kuhan esimerkkiä seuraten ohjaaja Sari Tenhunen jakoi runot siten kun katsoi ne kunkin lausujan äänelle sopivan. “Tällä turvasin sen, että kaikilla ryijyrunoilla oli lausuja. Luovan kurittomasti aloimme työstää runoja. Aluksi ajatuksella analysoiden, sitten äänenpainoja, rytmejä, taukoja etsiskellen, sointivärien yhteensopivuutta kuulostellen ja lopuksi tunneväreillä maalaillen.”

Samanaikaisesti säveltäjä Heidi Zschauer sai käsiinsä ” kasan mielenkiintoisia runoja ja niihin liittyvät kuvat ryijyistä …koko yhteistyökuvio oli inspiroiva. Sävellykset syntyivät helposti kertoen hyvästä hengestä, jolla jokainen niin runon kuin ryijyn tekijä oli omaan asiaansa paneutunut. Jokainen teos tempaisi tunnelmallaan mukaan ja synnytti äänimaailmansa”, jonka Heidi toteutti suurelta osin sähköpianolla ja syntetisaattorilla. Perhosen ja Tien hän sävelsi nuotinnosohjelmalla.”

Saatuaan sävellykset Tapiolan lausujat alkoivat harjoitella sävellyksen ja lausunnan yhteensovittamista.  Sari kertoi lausuminen valmiin sävellyksen päälle olleen haastavaa. “Rytmi oli monesti katkolla ja tauot kateissa. Vähitellen lausujat tunsivat olevansa valmiita jatkamaan työskentelyä Omnian Audio pajalla.” Missä nuoret taiturit ohjaajansa Thomas Mattssonin johdolla nauhoittivat esitykset.  “Jo vuoden ajan olimme opiskelleet äänimaiseman tekemistä. Olimme kuuneleet ihmisten puhetta, lintujen laulua, laineiden liplatusta, meren huokaisuja, metsien kohinaa ja huoneiden hiljaisia ääniä. Nyt pääsimme vihdoin nuorten kanssa yhdessä tekemään runojen taustalle olevia ääniä.”

Minä (Katriina) olin mukana tekemässä soundpainting ääniä. Oli antoisaa heittäytyä mukaan Sarin opastuksella äänien maailmaan. Pääsin kokeilemaan kuiskauksia, kahvikuppien kilisytystä ja kahvilaäänien tekoa. Kaikki teoksissa mukana olevat äänet on tehty itse. Vasta nyt ymmärsin, miten yksityiskohtaisen tarkkaa työskentely on ja miten jokainen pienikin narahdus ääninauhalla on mietitty.

Toukokuussa oli vuorossa ryijyjen videokuvaus. Ryijyt kuvasi valokuvaaja Antti Huittinen.

Antti kertoo: ”haasteena oli saada toistakymmentä suhteellisen kaksiulotteista ja erimuotoista työtä kiinnostavasti kuvattua sarjallisesti niin, että ryijy objektina, runon tarina ja äänimaailman tunnelma tulee huomioitua kokonaisuutena. Että työt erottuisivat toisistaan, kuitenkin toimien sarjana keskenään. Kuvatessa näin monta työtä keinovalikoima pitää myös pitää rajattuna, niin että työn määrä ei kasva suhteettomaksi.

Oli mietittävä, kuinka saada ryijyn materiaalisuus ja työn visuaalisuus esille ja samalla rakentaa siitä kuvallisesti tarina. Valitsin metodiksi sen, että valaisin ryijyt videoprojektorilla, jonka valo on itsessään ryijyn kuvaamiseen sopivan kova. Tällöin ryijyn materiaalisuus tulee useimmiten hyvin esille. Lisäksi projektorin valoa pystyi animoimaan tietokoneelta. Tällä tavalla pystyin valitsemaan ryijystä valaistavat alueet hyvinkin tarkkaan ja kohdistamaan huomiota tarinan kannalta oleellisiin paikkoihin. Lisäksi projisoimalla liikkuvaa kuvaa ryijyn päälle pystyin luomaan erilaisia toivottuja tunnelmia ja tehosteita.

Suurin osa ryijyistä on kuvattu lisäksi mustaa taustaa vasten, jolloin ne ikään kuin leijuvat avaruudessa, eikä niiden ympärillä ole häiritseviä elementtejä.

Kun kaikki äänimateriaali ja videokuvat olivat valmiina, alkoi kesän alussa esityksen kokoaminen. Äänimaailma, runojen lausunta ja videokuvat koostettiin yhteen.

Kokonaisuus koottiin pienistä paloista niin, että ryijyt, runot ja runojen lausunta tuottivat halutun tarinallisen kokonaisuuden. Isa Raitio videopajalta työsti esitystä ja me Sari ja Katriina yhdessä Antin kanssa mietimme kokonaisuutta.

Projekti on ollut iso. Kaiken kaikkiaan mukana on ollut noin 60 henkeä, opiskelijoita, opettajia ja alan ammattilaisia. Videoteos on tarkoitus esittää uudelleen syksyn aikana.

 

Kirjoittajat: Katriina Leppänen, Sari Tenhunen, Raija Rastas, Tuija Kuha, Antti Huittinen

 

 

 

Opettajat kansainvälistä osaamista vahvistamassa

Työskentelen Espoon työväenopistossa kädentaitojen suunnittelijaopettajana. Opetan ja suunnittelen kädentaitojen kurssitarjonnan.

Opistomme haki Erasmus+ rahoitusta Opettajat kansainvälistä osaamista vahvistamassa, jossa hankkeen tavoitteena oli:

  • Kansainvälisen osaamisen kehittäminen
  • Kansainvälisen verkoston luominen
  • Oman ammatillisen osaamisen kehittäminen
  • Yhteistyömallien kehittäminen organisaation sisällä
  • Muiden organisaatioiden malleihin tutustuminen
  • Opittujen asioiden integrointi omaan opetukseen

Ilokseni sain kuulla, että rahoitushakemuksemme oli mennyt läpi ja pääsin viikoksi Lontooseen kuuluisaan Central Saint Martinsiin.

Koulun kasvatteihin kuuluvat mm. John Galliano, Stella McCartney ja Alexander McQueen

Saint Martins tarjoaa monenlaista koulutusta niin yliopistosta jo valmistuneille kuin sinne haaveilevillekin. Heillä on myös laaja tarjonta lyhytkursseja, johon siis minäkin nyt osallistuin.

Omnian Matkahallintopalveluista asiantuntija Outi Anttila oli järjestänyt minulle lennot ja majoituksen. Suuri kiitos tästä! Majapaikkanani toimi Garden Halls.

Ei ollenkaan hullumpi majoituspaikka lähellä King’s Crossin juna-asemaa ja Sain Martinsia. Aamiainen oli mahtava, peti pehmeä ja leveä.

 

19.8. maanantai

Olin niin into pinkeänä odottanut kurssin alkua, että saavuin paikalle tuntia liian aikaisin. Koulu sijaitsee vaikuttavalla paikalla lähellä King’s Crossin rautatieasemaa.

Opiskelijoilla on hyvät puitteet. Yliopistoalue on varsin kaunis.

Aulassa punapaitainen henkilökunta avusti uusia kurssilaisia

Samana päivänä oli alkamassa useita lyhytkursseja ja opiskelijat ohjattiin odottamaan omaa kurssiaan nimikylttien luokse.

Tarkkojen turvallisuusohjeiden ja kuvauskäytänteiden selostuksen jälkeen pääsimme itse asiaan. Kurssilla oli 7 osallistujaa, yksi Tanskasta ja yksi Itävallasta. Muut neljä opiskelijat olivat Englantilaisia.

Ensimmäisenä päivänä saimme valita kahdesta kukallisesta puuvillakankaasta itsellemme mieluisamman. Harjoittelimme pistoja kirjontakehykseen pingoitetulle kankaalle. Tutuksi tulivat basic running stitches, hipped running stitches, laced effect, eyelet holes, french knots, whipped spider web.

 

20.8. tiistai

Edellispäivän liian aikainen saapuminen innosti myös tänään tulemaan paikalle ajoissa. Ehtisin käydä ympäristössä sijaitsevissa kahviloissa. Onnistuinkin löytämään elämäni kalleimman kahvin 7,50 GBP

Kirjonta jatkuu. Harjoittelimme silkkinauhakirjontaa ja tutuksi siis tulivat ribbon embroidery ja tämän lisäksi bullion stitch ja couching. Kirjontapistot pisteltiin kaikki samaan, edellispäivänä aloitettuun työhön.

Kun tuijottaa kaksi päivää samaa kuvaa niin rupeaa näkemään samoja asioita joka paikassa. Toisaalta oli rentouttavaa pistellä pistoja ajattelematta liikaa itse kuviota. Nythän pääasiana oli pistoharjoitukset.

Kirjonnan lomassa juttelemme tulevasta Brexitistä ja kuuntelemme mm. Hindi Zahraa, Captain SKAta, Lowkeyta ja Stormzya.

 

21.8. keskiviikko

Kirjontakehys jäi nyt laukkuun ja siirrymme seuraavaan aiheeseen, shadow stitch. Tekniikka on hidasta ja vaatii hyvää näköä. Tätä tehtiin koko päivä.

Opettajan toiveesta hänen tai toisten opiskelijoiden töitä ei saan kuvata ollenkaan. Arkailin siis ottaa kuvia, enkä valitettavasti saanut kuvaa siitä professorista, jolla oli turkoosi/keltaiset pörhökulmakarvat, ne olivat hienot.

Ainoa kuva, jonka uskalsin ottaa oli Lasercutting kurssista, joka olisi mielenkiintoinen.

Museot menevät yllättävän aikaisin kiinni. En ole ehtinyt käydä illalla missään. Nyt päätin suunnistaa Fashion and Textile Museumiin. Museo oli yllättävän pieni. Näytteillä oli Waevers of the clouds, Textile Arts of Peru näyttely, josta poimin kirjontaan liittyviä tekstiilejä kuvattavaksi.

Harmillisesti puhelimestani loppui akku, joten kuvasaalis ei ollut kovin runsas.

 

22.8. torstai

Nyt on vuorossa Stump stitch. Päällystämme ohutta rautalankaa ja teemme häivekirjontaa koko päivän.Rautalangan päällystäminen oli työlästä ja hidasta. Itse häivepistojen pistely sujui joutuisasti. Jatkoin työskentelyä vielä majapaikassa myöhään yöhön.

 

23.8. perjantai

Yksi hienoja puolia matkoissa on kohtaamiset ja kontaktit. Tässä yksi niistä. www.riinao.com

Rinalla oli meneillään luksus-nahkahansikkaiden ompelukurssi. Silittelin kurssilaisen hanskoilla verhoiltuja käsiä. Miten pehmeää ja hienoa!
Toivottavasti saisimme hänet joku päivä pitämään kurssia Espoon työväenopistoon tai sitten pitää tulla taas tänne Lontooseen. Upeita hansikkaita!

Viimeisenä päivänä saimme vielä ison kasan vinkkejä erilaisista kuvansiirtokeinoista kankaalle. Kokeilimme kiiltävien folioiden ja liimaharjojen käyttöä ja pistelimme itsellemme rintanapit.

Kaikki hyvä loppuu aikanaan niin kuin puhelimesta akku juuri kun löysin tuon mielenkiintoisia kirjontatöitä esittelevän Weavers of The Clouds, Textile Arts of Peru näyttelyn. Iso kiitos Omnialle, Espoon työväenopistolle ja erityisesti pedagogiselle asiantuntijalle Saara Patoluodolle, joka teki niin hienon hakemuksen, että saimme Erasmus+ rahoituksen. Kiitos myös kansainväliset palvelut ja erityisesti kansainvälisten asioiden asiantuntijalle Mika Heinolle. Olen oppinut paljon! Matkan tavoitteet on saavutettu ja opit siirtyvät nyt käytäntöön. On minulla mahtava työpaikka! Jos sinua kiinnostaa tulla Kirjottu kuva kurssille niin pääset kokeilemaan, myös Lontoosta opittuja asioita.

Saaristorakentamisen tukiaseman rakennusten siirto- ja korjausprojekti

Espoon työväenopistossa aloittaa rakentamisen ja korjaamisen opettajana pitkän kokemuksen hankkinut SIO sisustusarkkitehti Raimo Volanen. Hänellä on mittava ura korjausrakentamisen suunnittelijana ja opettajana. Ekologinen ajattelu ja kestävän kehityksen arvot ovat hänen työskentelynsä kulmakiviä. Hän on halunnut säilyttää vanhaa rakennuskantaa. Oheinen kirjoitus kertoo hänen omasta korjausrakennusprojektistaan ja perehdyttää lukijaa perinne- ja korjausrakentamisen maailmaan.

Torstaina 9.4.1992 Iniön Keistiössä aloitetaan Brusiksen tilan entisen päärakennuksen siirto kolmena osana. Lounais-Suomen sähkö on varautunut nostamaan sähköjohtoja tietä ylittävissä kohdin, koska kuljetettava rakennuksen osa kattorakenteineen ei olisi mahtunut tien poikki kulkevien sähkölinjojen alitse. Kuusi kertaa traktori roudaa lavetin päälle nostettua 16 tonnin painoista talon osaa ja erilaisia talon osia Keistiön kaupan edustalle ankkuroidun ponttoonin päälle. Ponttoonille saadaan kaikki mahtumaan, kolme talon osaa, traktori, nosturi ja kaikki muut talosta irroitetut osat peräkärryyn ahdettuna. Keistiön tiet kestivät kuljetuksen. Merimatka alkoi perjantaina 10.4.1992 aurinkoisen sään vallitessa ja Iniön lossirantaan tultiin illan hämärtyessä.

Päätettiin kuitenkin kuljettaa ainakin yksi talon osa varatulle talon paikalle Jumontien varrella kylän keskellä sijaitsevalle kalliolle. Routa teki illan aikana tien kohtalaisen kestäväksi, mutta ensimmäistä talon osaa siirrettäessä pellon yli ja kalliolle johtavaa mäkeä ylös noustessa ison koivun alimmaiset paksut oksat tyssäsivät talon siirron siihen. Oksia poikki ja ensimmäinen talon osa jäi jo illan pimetessä paikalleen odottamaan seuraavan päivän aikana tuotavia Brusiksen talon loppuosia.

Kuva: Funkis proto, saaristorakentamisen tukiaseman huoltorakennus

Korjausrakentamisen kurssi asettui näkömatkan päässä sijaitsevaan 1600 luvulta peräisin olevaan Erkas Gårdenin tilan päärakennukseen ja osa alueen rantamökkeihin. Kurssi oli Turun Ammatillisen Aikuiskoulutuskeskuksen ensimmäinen korjausrakentamisen yrittäjäkoulutuksen kurssi, jonka opetusohjelman olin suunnitellut ja saanut myös sen johdettavaksi 10.10.1991–15.7.1992 ajalle. Rakennusalan ammattilaisia tuolloisessa kurssissa oli yhteensä 28 oppilasta ja sen lisäksi useita eri alan ohjaajia.

Huhtikuun 11. päivä aukeni harmaana ja pientä tihkua alkoi sataa. Traktori vetää lavetilla olevaa talon osaa ja alkaa kallistua ojaan päin, tiet alkavat pehmentyä. Traktori peruuttaa takaisin tien keskelle ja tielle asetetaan teräslevyjä tarpeellisiin paikkoihin ja tie kesti sittenkin. Viikonlopuksi Brusiksen saaristolaistalo on sijoitettu paikoilleen, rakennuksen parsiminen, kengittäminen, kattaminen, uunien muuraaminen ja ikkunoiden ja ovien paikoilleen asentaminen oli seuraavien vuosien aikana Saaristorakentamisen tukiaseman tulevia toimintoja ja koulutustapahtumia.

Kuva: Siirretyn talon sali

Funkis-talo proto rakennettiin aikana, jolloin ensimmäisen korjausrakentamisen kurssin oppilaista osa perusti Turun Korjausrakentajat Oy:n ja jonka yhtiön toimesta käynnistettiin uusi Korjausrakentamisen ja rakennussuojelun Projektivientikoulutus ajalle 07.01.–15.07.1994. Turun Korjausrakentajat saivat järjestääkseen Turun työvoimapiirin rahoittaman koulutusjakson, mutta 90-luvun lopusta lähtien kaikki vastaavat korjausrakentamisen koulutusprojektit järjestettiin erilaisten kuntien omistamien oppilaitosten toimesta.

Kuva: Talon tupa ja leivinuuni

Turun Korjausrakentajat olivat mukana kehittämässä Viipuri–Turku Restaurointikeskusta Viipurin vanhassa kirjastotalossa Punaisen lähteen torin varrella, mutta monivuotinen projekti hyytyi suomalaisten yritysten vähäiseen kiinnostukseen investoida Viipurin talousalueelle.

Funkis-proto kuitenkin rakennettiin huoltorakennukseksi Vadvikin rantaan Jumon kylän länsilaidalla. Kustavista ostettiin kaksi purettavaksi määrättyä riihtä, joiden hirsirungot numeroitiin ja kuljetettiin Brusiksen talon kengitystä varten ja toinen riihi Funkis-talon rungoksi.

Turun Korjausrakentajat Oy:n toiminnan lopettamisen jälkeen lunastin molemmat projektit, Brusiksen saaristolaistalon ja Vadvikin Funkis-proton Sisustusarkkitehtitoimisto Raimo Volasen hallintaan ja käyttöön, ja rakennukset tontteineen toimivat edelleen työnimellä Saariston Korjausrakentamisen tukiasema.

Kuva: Saaristorakentamisen tukiaseman rakennuspiiri.

Teksti ja kuvat: Raimo Volanen, sisustusarkkitehti SIO

Kirjoittaja vetää Espoon työväenopistossa korjausrakentamiseen ja ekologiseen asumiseen liittyviä kursseja. Katso lisätietoja Ilmonet.fi Rakentamiseen ja korjaamiseen liittyvät kurssit

 

 

Olemme mukana Ommel 2019 tapahtumassa

Ompelijoiden oma festivaali järjestetään nyt jo toista kertaa Opinmäen-kampuksella Espoon Suurpellossa.

Ommel 2019 on yhteisöllinen ompelufestivaali kaikille aloittelevista ompeluharrastajista alan ammattilaisiin. Tapahtumassa on kangas- ja ompelutarvikemarkkinat, viikonlopun mittaiset ompelulanit sekä ompeluun liittyvää tietoutta koulutuksista ja kursseista. Tapahtumassa on myös luentoja ja työpajoja.

Kuvassa yksityiskohta Päivi Revon japanilaistyylisestä hanten-jakusta.

Espoon työväenopisto on mukana Ommel tapahtumassa järjestämällä näyttelyn yhdessä Omnian ammatillisen koulutuksen kanssa. Työväenopiston esillä olevat työt ovat valmistuneet Käsityön taiteen perusopetuksen kevään 2019 opintojaksolla, jonka aiheena oli ompelu. Kevään aluksi opiskelijat ovat virittäytyneet teemaan miettimällä tekstiileihin liittyviä muistoja Mind Map – ja kollaasitekniikoiden avulla. Esillä olevien yläosan vaatteiden inspiraation lähteinä on toiminut kullekin opiskelijalle tärkeä oma tekstiilimuisto. Muisto näkyy vaatteessa esimerkiksi mallina, materiaalina, kuvioina tai värityksenä. Opiskelijat ovat kuositelleet vaatteiden malleja peruskaavoista tai valmiskaavoista muokkaamalla. Vaatteisiin on tehty myös erilaisia kirjontoja ja kankaan pinnan muokkauksia.

Kuvassa Amyn hääpuku.

Omnian ammatillinen koulutus tuo näyttelyyn esille Pikku naisia -musikaaliin tehtyjä upeita pukuja, Puvut on valmistettu ammattitutkintoon tähtäävässä koulutuksessa.

Tervetuloa tutustumaan näyttelyymme!

Tapahtuma on avoinna

  • pe 7.6. klo 12–19
  • la 8.6. klo 10–18
  • su 9.6. klo 10–16

https://www.ommel.fi/ommel-2019/

 

 

Käsityö, rakas harrastus

Kuvassa mustalle savelle liskolasitusta

Pirjo Nymanille käsityöt ovat intohimo. Vuosien varrella hän on kokeillut melkeinpä kaikki mahdolliset käsitöiden eri tekniikat ja luovuudelle ja innolle ei näy loppua. Jututin Pirjoa ja hän kertoi rakkaasta harrastuksestaan.

Käsityöharrastukseni alkoi 2010. Tutustuin tuolloin kankaan kudontaan ja tein poppanasta mm. liinoja. Sen jälkeen mukaan tulivat pajutyöt. Pajut veivät mukanaan ja tein niistä ensin tasotöitä ja sen jälkeen koreja. Usean vuoden ajan keskityin pelkästään lintuihin.

Kudonnanharrastus jatkui Espoon keskuksen kudonta-asemalla, jossa Pirjo kävi kutomassa mattoja hyvän ja innokkaan opettajan Ritva Kurittu-Kalajan ohjauksessa. Kudoin myös paperia ja videonauhasta korsetteja, laukkuja ja pellavapyyhkeitä, hän kertoo.

Iltalaukkuja videonauhasta

Korulautanen, lasinsulatus

Innostuin myös risutöistä niin paljon, että sain jopa lempinimen Risupirjo. Risuista olen tehty mm. näkösuoja saunanterassille. Olen kokeillut myös kaislatöitä. Muistoihin ovat jääneet retket, jolloin porukalla haimme kaisloja järvestä käsitöihimme.

Tästä lähti harrastus! Pajutyöt olivat ensimmäinen innoittaja

Huopia olen kutonut toistakymmentä. Olen antanut vuosien varrella niitä ystäville lahjaksi.

Huovutukseen olen tutustunut Tiina Laarin kursseilla. Kursseilla on syntynyt huopatossuja, vaatteita ja mattoja, jotka esihuovutettiin kurssilla ja viimeisteltiin Jämsän huopatehtaalla.

Huovutus on hauskaa!

Huovutettuja kaulaliinoja

Olen tehnyt myös mosaiikki- ja betonitöitä, koruja, paperia, taivuttanut metallia, marmoroinut paperia ja tehnyt monotypiaa.

Lasikorut, joissa dicroic lasia

Tekemisessä minua innostaa onnistumisen tunne. Olen kova urakoimaan ja nautin siitä, että saan tehtyä suuria töitä. Eläkkeellä olo on mahdollistanut harrastamisen. Nyt on aikaa keskittyä juuri siihen, mitä haluan tehdä. Parhaillaan työn alla ovat lasinsulatuskurssin työt ja keramiikka. Aion osallistua myös keväällä kehruukurssille.

Hopea innostaa

Nikkariverstaan laitteet tutuiksi

Isot puuntyöstölaitteet ovat minulle olleet aina hieman pelottavia enkä ihan tarkkaan ole tiennyt, mitä kaikkea niillä saa aikaiseksi. Päätin ottaa selvää Nikkariverstaan puuntyöstölaitteista ja tehdä puisen rasian alusta lähtien itse.

Jaana Sallinen Nikkariverstaan puutyöohjaaja opasti minua prosessissa ja kertoi aluksi, millaista puutavaraa kannattaa hankkia. Puutavaraliikkeistä löytyy mm. höyläämätöntä lankkua. Tarjolla on mäntyä, koivua, tammea ja jalavaa… Puulaatuja on useita, mutta rasiaa varten valikoitui kaunis loimuinen tervaleppä. Tervaleppä on suomalainen lehtipuu, jota käytetään mm. saunan lauteissa.

Puu oli raakalankkua, joten puuntyöstö lähti liikkeelle raakakatkaisulla.

Säteittäissaha

Puun raakakatkaisu tehdään säteittäissahalla. Tarkoituksena on katkaista lankusta hieman lopullista pituutta pidempi kappale.

Pyörösaha

Seuraavaksi oli vuorossa pyörösaha. Pyörösahalla särmätään lankusta kantit pois. Tärkeää on pitää näpit irti terälinjalta. Pyörösahalla lankku saadaan myös katkaistua haluttuun leveyteen.

Oikohöylä

Sitten siirryttiin oikohöylälle. Oikohöylässä suoristetaan puukappale. Puunrunkohan ei ole luonnossa aivan suora. Lankun tukevalta puolelta höylätään, kunnes kappale on suora ja taas varotaan sormia.

Tasohöylä

Tasohöylällä työstetäänkin sitten hieman tarkempia mittoja. Kone pystyy sahaamaan millintarkkaa jälkeä. Puu hujahtaa aukosta sisään ja toisesta päästä pullahtaa höylätty lankku. Pienet epätarkkuudet hioutuvat tässä vaiheessa pois.

Vannesaha

Vannesahalla tehtiin vielä raakahalkaisu, jonka jälkeen laudat höylättiin tasohöylällä lopulliseen paksuuteen.

Kaksi tuntia on vierähtänyt hyvässä ja perusteellisessa ohjauksessa ja minulla on käsissäni kaksi kaunista laudanpätkää. Seuraavalla kerralla pääsen tekemään näistä itse laatikkoa.

Nikkariverstas sijaitsee Suomenojalla.

Verstaalta löytyy isoja puuntyöstökoneita kuten oikohöylä, tasohöylä, pyörösaha ja vannesaha. Verstaan varustukseen kuuluu myös valikoima pienkoneita: liitoskoneet domino ja lamello, yläjyrsin, käsityökaluja ja puristimia.

Ohjaajat neuvovat koneiden turvallisessa käytössä. Huomaa, että tarvitset kuitenkin oman vapaa-ajan tapaturmavakuutuksen.

Innostunein puutyöterveisin Katriina Leppänen