Veistoksellinen teos

Aikuisten käsityön taiteen perusopintojen opiskelijoiden kevään 2020 opintojen teemana oli veistoksellinen kolmiulotteisuus sekä kovan ja pehmeän materiaalin yhdistäminen. Näyttelyyn valmistettu teos on perusopintojen lopputyö, jossa on käytetty kolmen vuoden aikana opittuja käsityötekniikoita ja materiaalintuntemusta uudella ja luovalla tavalla. Virittäytyminen veistoksellisuuteen alkoi luennolla sekä kokeilevassa työpajassa, jossa tekstiilitekniikoita yhdistettiin koviin materiaaleihin samalla työstäen omaa ideaa eteenpäin. Keramiikka- ja lasinsulatustyöpajoissa tutustuttiin keramiikkataiteen ja lasinsulatuksen saloihin.

Teosten aiheina oman elämän tärkeät ja koskettavat hetket, muistot ja unelmat

”Foxy lady” unelmoi uudesta leningistä. Kesän kukat ovat siirtyneet tädin kukkahattuun sekä ”Mille Fiori” himmeliin. Talven valkoinen lumihanki on saanut uusia muotoja ja joulukuusi taianomaiset joulukoristeet. Kuumailmapallolla matkustetaan Jules Vernen matkassa ajatusten kiirehtiessä arkipäiväisten huolien yläpuolelle. Satumaiset muistot vievät ajatukset kesäiselle lomamatkalle. Majakkasaari ja Polku kutsuvat seikkailuille. Muistojen muistipelin laatikoissa kasvaa pieniä ryijyjä, joiden kätköistä löytyy lasten kuvia eri vuosilta. Näyttelyssä on esillä myös Birger Kaipiaisen Kiurujen yö – tapetin inspiroima kappaverho ja vinkeä vappujakkara. ”Roadkill”, liikenteen uhri, on kantaaottava teos, joka kuvaa koskettavasti auton alle jäänyttä eläintä.

Uudenlaiset materiaalien yhdistelmät

Teoksiin valitut toteutustekniikat ja uudenlaiset materiaalien yhdistelmät tuovat esille tekijöiden omaa persoonallista ilmaisua. Ompelu, kirjonta, punonta, huovutus, virkkaus, ryijy, kudonta, applikointi, neulonta, kankaanpainanta ja värjäys ovat saaneet veistoksellisia muotoja. Kovina materiaaleina teoksissa on käytetty mm. teräsverkkoa, metallilankoja, lasia ja lasihimmeleitä, helmiä, keramiikkaa, hopeaa, puuta, Johanneksen leipäpuun siemenkotia sekä hedelmäpusseja ja muita kierrätysmateriaaleja. Työskentely on edellyttänyt itsenäistä työskentelyä ja luovaa ongelmanratkaisutaitoa.

Ryhmän opettajana on toiminut tekstiilitaiteilija Raija Rastas.

Tervetuloa tutustumaan näyttelyyn!

Lisätiedot: suunnittelijaopettaja Katriina Leppänen puh. 050 428 9308, katriina.leppanen@omnia.fi

Tule ompelemaan kasvomaski ilmaiskurssilla

Hyödynnä kotoa löytämääsi ja tee oma maski ilmaiskurssilla!

Kankainen kasvomaski on kestävä ja ekologisesti hyvä ratkaisu. Voit valita maskiisi persoonallisen kankaan ja tehdä siitä itsellesi mieluisan, anna mielikuvituksesi lentää!

Maskissa voit hyödyntää kangastilkkuja tai vanhoja lakanoita, pöytäliinoja ym. kierrätysmateriaalia. Käytössäsi on valmiita kaavoja, joiden avulla saat maskistasi istuvan. Illan aikana ehdit tehdä ainakin yhden maskin. Nopeat ompelevat niitä useammankin ja vaikka lahjaksi.


Tule ompelemaan kasvomaski.

 

 

 

Syksyn loiste

Hyvää alkanutta syyskuuta! Nyt on aika taas esitellä uusi ryijy Ryijy & Runo teossarjasta.

Teossarja käsittää yhteensä 13 osaa, jotka on tehty yhteistyönä kirjallisuuden ja teatterin sekä kädentaitojen kanssa. Teoksen taustoista pääset lukemaan blogipostauksesta.

Kaikki 13 osaa esitellään vuoden 2020 aikana niin, että jokaiselle kuukaudelle on tulossa oma teosesittely.

Nyt vuorossa ovat Liisa Bomansonin ryijy ’Syksyn loiste’. Liisa kertoo ryijyn suunnittelun taustoista.

Syksyn loiste

Syksyn aiheen jo ennakkoon tietäessäni, istuin mielessäni mökkimme terassilla, josta aukeaa metsämaisema. Siellä katse ensin seuraa kaarisiltoja ja koivuja ja kauempana on myös muita puita: vaahteroita, tervaleppiä ja saarnia. Päädyin siis luontoaiheeseen ja tein tyylitellyn puumaiseman, jota pohjana käyttäen lähdin etenemään työssäni. Värisävyjä ja väriliukumia käytin työhöni runsaasti.

Olin muutama vuosi sitten Taideryijykurssilla tehnyt elämäni ensimmäisen ryijyn, joka eteni vähitellen muotoutuen pelkän tunnelmapiirroksen ja parin valokuvan antaessa sille runkoa. Päädyin nyt samanlaiseen työskentelytapaan eli piirrossuunnitelmani oli vain inspiraationa ja tukena haluamastani tunnelmasta. Uskalsin tämän aiemman kokemukseni perusteella valita ryijyn kooksi 80 x 100 cm. Melkoinen urakka oli edessä!

Pohjakankaaksi valitsin Wetterhoffin valmiin ryijypohjan. Olin käyttänyt sitä myös ensimmäiseen ryijyyni ja se oli mielestäni mukava ommella. Langat ostin myös Wetterhoffilta, Tuukkaa 23 eri väriä/sävyä ja lisäksi minulla oli jokunen kerä ensimmäisestä ryijystäni, johon olin käyttänyt tätä samaa lankaa.  Tuukka on sopivan rouheaa suunnitelmaani. Minulla olisi kyllä ollut itse luonnon väreillä värjäämiäni 7 Veljestä lankoja, mutta en niitä nyt halunnut käyttää, koska en oikein luottanut niiden laatuun suuritöisessä ryijyssä.

Alku noin kymmenen senttimetriä oli harmaan ruskeaa muhevaa maata. Työskentely oli melko hidasta, joten aloin pian toivoa, että pääsisin seuraavaan vaiheeseen ja saisin vähän vaihtelua työhön ja pääsisin käyttämään kirkkaampaa väriskaalaani.

Syysloman vietimme mökillämme Ahvenanmaalla. Sain ihastella syksyn 2018 mahtavan mehevää, voimakasta, todella kaunista, väririkasta ruskaa. Toivoin mielessäni, että ainakin jonkin osan tunnelmasta ja väreistä saisin ikuistettua työhöni.

Maalaava työtapa on sopinut itselleni, oli nautinnollista työn edetessä suunnitella sitä tarkemmin aina jonkin matkaa eteenpäin melko suurpiirteisesti. Olin arvioinut, että pitkä syksy riittää mainiosti isommankin ryijyn tekemiseen ja aiemman kokemukseni ja nyt tekemieni väliaikalaskelmien pohjalta sain aikani mukavasti jaettua ja työni hyvin ajoissa valmiiksi. Viimeistellessäni ryijyäni, en nukkia kovin tarkkaan samanmittaisiksi leikannut, koska kaikki elävyys vain tuki haluamaani lopputulosta.

Ryijy onnistui yli odotusteni, sain siihen sisällytettyä paljon tuona syksynä elämääni. Syksyn ruska oli mahtavan pakahduttava ja sitä kesti pitkään. Sain osan siitä onneksi taltioitua työhöni.
Valo puiden alla onnistui loistavasti ja kolmiulotteisuus on myös selvästi nähtävissä ja se tuo jännitettä työhön. Ryijyyni voi sukeltaa sisään sen taianomaiseen tunnelmaan. Värivalinnoissani on sekä vasta- että lähiväriharmoniaa, murrettua ja kirkasta.

Huipennuksena tälle ryijykurssille sain vielä kokea mahtavan usean taiteenlajin yhteisnäyttelyn Luova ja kuriton mieli -videoteoksen syksyllä 2019. Kuhunkin ryijyyn oli toteutettu videotyö väri- ja ääniefektein sekä runoin. Omaan työhöni sykähdyttävän upean runon oli kirjoittanut Juhani Markkanen ja hän myös itse lausui sen.

Ehdottomasti aion jatkaa vielä ryijyjen parissa työskentelyä ja kokeilla ryijyä myös kangaspuilla.

Liisa Bomanson

Pirtaryijyt, neljästä yksi

Hyvää elokuun alkua! Nyt on aika taas esitellä uusi ryijy Ryijy & Runo teossarjasta.

Teossarja käsittää yhteensä 13 osaa, jotka on tehty yhteistyönä kirjallisuuden ja teatterin sekä kädentaitojen kanssa. Teoksen taustoista pääset lukemaan blogipostauksesta.

Kaikki 13 osaa esitellään vuoden 2020 aikana niin, että jokaiselle kuukaudelle on tulossa oma teosesittely.

Nyt vuorossa ovat Mari Tolvasen ryijyt ’Menninkäisen syksy ja Vaakamestarin talvi’. Mari kertoo ryijyn suunnittelun taustoista.

Pirtaryijyt, neljästä yksi

Oma ideointini Ryijyn suunnittelussa lähti siitä, että halusin hyödyntää lankoja, jotka olin opintoihin liittyvällä luonnonvärivärjäyskurssilla värjännyt. Olin täydentänyt tätä lanka-kokoelmaan kotona tekemällä erilaisia värjäyskokeiluja keittiöstä ja luonnosta löytämilläni materiaaleilla. Halusin myös hyödyntää vanhoja ylijäämähelmiä ja –puupulikoita.

Ajatuksenani oli, että ryijyn tulisi mahtua kaupunkiasuntojen kapeisiin välikköihin, kuten eteisiin. Koska tähän ajatukseen tarpeeksi kapeaa pohjakangasta ei ollut nyt tarjolla, päädyin tekemään ryijyn pirran avulla samalla kutomalla kankaan nukkien solmimisen ohessa.

Pehmeillä luonnonväreillä värjätystä villasta syntyneen ensimmäisen ryijyn syksyinen yleisväritys muuttui alhaalta ylöspäin mentäessä tummasta vaaleampaan, kuin sammaleesta pilviin – maasta kohden taivasta.

Pirta ryijyn tekovälineenä osoittautui käteväksi ja mielenkiintoiseksi työvälineeksi. Koko työn sai rullalle ja pieneen tilaan, jonka vuoksi sitä oli helppo kuljettaa esim. opiston ja kodin välillä. Innostuin ryijyn tekemisestä siinä määrin, että tein vielä kolme muuta ryijyä samalla menetelmällä, kullekin vuodenajalle omansa. Neljästä kapeasta ryijystä on nyt mahdollista sommitella ripustuksen yhteydessä yksi kokonaisuus, tai pitää kukin erillisenä, omillaan.

Sain ryijyyni aivan uuden näkökulman ja ulottuvuuden, kun näin Omniassa tehdyn poikkitaiteellisen Ryijy&Runo videoteoksen. Vaikka ei-esittävästä ryijystäni runon ideointi ei varmastikaan ollut aivan helpoin tehtävä, oli syntynyt runo kerrassaan hieno. Myös kaunis lausunta, taustalle rakennettu äänimaailma, sekä kuunvalon, salamoiden ja tulen loimulla terästetty kuvaus tekivät Ryijy&Runo teoksesta kokonaisuudessaan upean ja elämyksellisen. Oli hienoa olla mukana tässä teoksessa omalla pienellä osuudellaan!

Teksti: Mari Tolvanen

Mökillä

Luova ja kuriton mieli Ryijy & Runo videoteosten esittely jatkuu. Teossarja käsittää yhteensä 13 osaa, jotka on tehty yhteistyönä kirjallisuuden ja teatterin sekä kädentaitojen kanssa. Teoksen taustoista pääset lukemaan blogipostauksesta.

Kaikki 13 osaa esitellään vuoden 2020 aikana niin, että jokaiselle kuukaudelle on tulossa oma teosesittely.

Nyt vuorossa on Johanna Länsivierron ryijy ’Mökillä’. Johanna kertoo ryijyn suunnittelun taustoista.

Mökillä

Ryijyni nimi on Mökillä. Siinä on kaksi eri mökkimaisemaa ja valtava määrä muistoja. Rautalammin mökki on ollut vanhemmillani jo vuosikymmeniä ja kaikki lapsuuteni lomat vietimme siellä. Se on todella rakas paikka minulle. Toinen värimaisema on Saariselän mökiltä. Lapin kauneus ja kaipuu sekä luonnon ympäröivä läheisyys ovat tärkeitä asioita. Talvilomat valkoisen lumen keskellä, sekä kesällä tuntureiden kauneus ja silminkantamattomien näkymät tuovat onnen ja hyvän mielen. Luonnon monimuotoisuus näkyy ympärillä.

Ryijyn tekeminen oli minulle uuden oppimista. Mielenkiintoista oli miettiä värejä ja kuvioita. Ryijyä suunnitellessa oli paljon muutakin mietittävää. Kokeilin paljon erilaisia väriyhdistelmiä ryijynukkatupsuilla. Valkoista pohjaväriä vasten ja pystyyn kammattuna niiden sävyt muuttuivat jonkin verran. Nukan pituus sen mukaan, että kuvio näkyy tarkasti, mutta nukka ei ole liian lyhyttä. Langoiksi valikoitui Pirkanmaan Sirkka -langat väriensä takia.

Ryijyssäni värit ovat valkoisella pohjalla. Vaikka värit ovat melko voimakkaita, on se otettu luonnosta eri tilanteissa ja vuodenaikojen vaihtuessa. Ryijyä varten tilasin 18 eri lankaväriä ja lisäksi pellava-aivinaa. Väreissä oli saman värin eri tummuus- ja vaaleusasteita. Valitsin väreihin myös lähivärejä. Valkoisessa osuudessa elävyyttä lisäsi se, että käytin sekä puhtaanvalkoista että luonnonvalkoista lankaa, sekä pellava-aivina toi pientä valoa ja loistetta ryijyyn. Ryijynukka koostui neljästä langasta.

Ryijyn ompeleminen yllätti hidastempoisuudellaan. Alkuun oli useamman rivin verran vaaleaa osuutta ja värien osuuden alkaessa työ tuntui nopeutuvan, sillä oli ihana seurata värien muodostumista. Kaikkinensa ryijyn tekeminen oli suunnittelusta valmiiksi työksi asti erittäin mielenkiintoinen projekti, jossa opin paljon uutta. Koska innostus ryijyn tekemiseen jäi, niin ylijäämälangoista tein samalla värimaailmalla vielä kaksi pienempääkin ryijyä kudontakehyksen avulla.

Kirjoittaja: Johanna Länsivierto

Käsityön taiteen perusopetuksen syventävät opinnot alkavat syksyllä

Syväoppimista ja kokemuksia – tehden ja tutkien.

Haluatko opiskella käsitöitä hieman enemmän, syvemmin ja tavoitteellisemmin?

Taiteen perusopetus on selkeä opintokokonaisuus, jossa etenet tasolta seuraavalle. Ja mikä parasta, oppimisen ilo säilyy!

Taiteen perusopetus pohjautuu Opetushallituksen linjaamiin opetussuunnitelman perusteisiin. Opiskelu on tavoitteellista ja saat opinnoistasi todistuksen.

Nyt syksyllä alkaa Käsityön taiteen perusopetuksen syventävien opintojen ryhmä. Voit hakea opintoihin, jos olet suorittanut Käsityön taiteen perusopinnot tai sinulla on vastaavat tiedot ja taidot. Voit näyttää osaamisesi kokoamalla portfolion. Ohjeet portfolion tekoon löydät täältä.

Opinnot kestävät kolme vuotta ja kokoontuvat kerran viikossa keskiviikkoisin klo 18-20.30 sekä yhden – kahden viikonlopun ajan / lukukausi.

Opinnoissa syvennät ilmaisutaitojasi käsitöissä ja opit suunnittelemaan ja valmistamaan yksilöllisiä teoksia ja tuotteita. Opit valitsemaan ilmaisuun sopivia materiaaleja, työtapoja ja tekniikoita. Opit myös tekemään kulutuspäätöksiä ja ympäristöä koskevia ratkaisuita muotoilun näkökulmasta niin esteettisesti, eettisesti, kuin ekologisestikin. Tutustut myös eri aikakausien käsityöhön, kulttuuriin, taiteeseen ja taideteollisuuteen. Tule kuuntelemaan, mitä kaikkea opinnot pitävät sisällä.

E201950 Käsityön taiteen syventävien opintojen infotilaisuus pidetään tiistaina 4.8.klo 17.30-19.00. Infotilaisuus järjestetään etänä. Ilmoittaudu infotilaisuuteen. Lähetämme sinulle osallistumisohjeet sähköpostin välityksellä. Etäyhteyttä varten tarvitset tietokoneen, internet yhteyden ja Chrome selaimen.

Seuraava Käsityön taiteen perusopinnot -ryhmä aloittaa syksyllä 2021.

Sini-must-valge – väri, väri ja väri

Luova ja kuriton mieli Ryijy & Runo videoteosten esittely jatkuu. Teossarja käsittää yhteensä 13 osaa, jotka on tehty yhteistyönä kirjallisuuden ja teatterin sekä kädentaitojen kanssa. Teoksen taustoista pääset lukemaan blogipostauksesta.

Kaikki 13 osaa esitellään vuoden 2020 aikana niin, että jokaiselle kuukaudelle on tulossa oma teosesittely.

Nyt vuorossa on Sanna Kokkosen ryijy ’Sini-must-valge’. Sanna kertoo ryijyn suunnittelun taustoista.

Sini-must-valge – väri, väri ja väri

Kaikkien töitteni innoittajana on ensisijaisesti väri. Siksi työni ovat yleensä abstrakteja, kuten tämäkin teos. Väreistä turkoosi ja sinisen sävyt ovat aina olleet ykkösiä.

Nytkin lähtökohtani oli sininen värin ja hain jonkin aikaa lähestymiskulmaa siihen. Syksyllä 2018 molemmat lapseni muuttivat Tallinnaan. Meillä oli ollut tiivis kolmen kopla yli 20 vuotta ja välimatka teki elämästä erilaista. Iso elämänmuutos ja Viro muodostivat siten itsestäänselvän aihepiirin.

Tein kolmiosaisen teoksen, jossa osia yhdistää hopeinen helminauha. Viron sinimustavalkoisen lipun värimaailma oli looginen valinta ja siitä muodostui myös teoksen nimi. Sinisen, mustan ja valkoisen lisäksi halusin jokaiselle palalle mukaan häivähdyksen turkoosia.

Väripinnoista tuli sellaisia kuin ajattelinkin, mutta lopputulos kuitenkin yllätti. Kuvittelin viimeiseen asti yhdistäväni palat siimalla, ja yllättäen niissä onkin helmiä. Ajattelin teoksen sijoituspaikaksi sisäikkunaa, ja näin koottuna se olisi hauskan näköinen molemmilta puolilta katsottuna.

Jo SUUKKO-opintojen alussa päätin, että en osta uusia materiaaleja ellei ole ehdoton pakko. Tähänkin työhön sekä pohjakangas että langat löytyivät pääasiassa kaapistani. Villan ja villasekoitteiden rinnalle lisäsin hieman uutena hankittua aivinaa ja Tallinnan Karnaluksista haettua konekirjontalankaa. Kiiltävä konekirjontalanka tuo työhön valoa, varsinkin intensiiviseen mustaan osaan.

Tein muutamia väriharjoitelmia vesivärein ja liiduin sekä kerroksellisella sekatekniikalla. Luonnoksia ei juuri syntynyt, kuten ei yleensäkään – luonnostelen tehdessäni ja puran jos ei miellytä. Ompelutekniikka oli ennestään tuttua, mutta käsityöpohjalle ompelu oli yllättävän hankalaa. Pohja tahtoi vanuttaa lankoja ja tuntui käsissä todella kovalta. Toisaalta pienet palat oli helppo nostaa ylös pöydän pinnasta, niskoja säästävään asentoon.

Vaikka olen harrastanut käsitöitä koko ikäni laajalla skaalalla, en ollut aiemmin tullut tarttuneeksi ryijyn tekemiseen. Seuraavan ryijyn toteuttaisin oikeasta ryijylangasta ja tekisin kenties jonkun Suomeen liittyvän työn. Ehkä toteuttaisin Haminan ympyräasemakaavan ryijynä ja kutoisin sen kangaspuissa. Kenties leikkaisin nukat valmiiksi ja solmisin loimeen. Joka tapauksessa tekisin tiukemmin muotoa ja kuviota ja jollakin toisella tekniikalla kuin nyt tekemäni. Seuraavan ommeltavan ryijyn tekisin ryijypohjalle käsityöpohjan sijaan, ihan vaan uusien tekniikoiden kokeilemisen ilosta.

Kirjoittaja: Sanna Kokkonen

 

Ryijyn tarina

Nyt on taas aika esitellä uusi Ryijy & Runo teos ja kertoa ryijyn taustoista

Nyt esittelyssä oleva teos on osa teossarjaa, joka käsittää yhteensä 13 osaa. Ryijy & Runo teokset on tehty  yhteistyönä kirjallisuuden ja teatterin sekä kädentaitojen kanssa.  Teoksen taustoista pääset lukemaan blogipostauksesta.

Kaikki 13 osaa esitellään vuoden 2020 aikana niin, että jokaiselle kuukaudelle on tulossa oma teosesittely.

Nyt vuorossa on ryijy ’Dani’. Tekijä kertoo ryijyn suunnittelun taustoista.

Ryijyni tarina

Meillä on tapana viettää kiitospäivää amerikkalais-saksalaisten-perheystäviemme luona, missä maassa he milloinkin asuvat. Lasten lähdettyä maailmalle perheen Boston-terrieri Dani on noussut lähes kuninkaalliseen asemaan.  Tämä näkyy heillä mm. sisustuksessa ja koiran varustuksessa.

Perheessä harrastetaan käsitöitä. Perheen isä on maalannut ruokailutilaan 120 cm x 120 cm kokoisen, mustavalkoisen abstraktin taulun kanvakselle Danista. Taulun nähtyäni muutama vuosi sitten syntyi heti ajatus sen jatkojalostamisesta jollain käsityötekniikalla. Mielessäni työstin ideaa tilkkumaalauksesta tai vapaalla konekirjonalla tehdystä koirataulusta.  Ideaa työstin myös ensimmäisellä sisustus- ja taideryijykurssillani, mutta en uskonut taitojeni vielä riittävän näin yksityiskohtaisen ryijyn tekemiseen. Seuraavalla kerralla sitten jo uskalsin tarttua haasteeseen. Ryijy on kuitenkin hyvin suomalainen sisustuselementti, enkä ollut varma onko ystävillämme edes tilaa ryijylle seinillään, koin varmemmaksi ratkaisuksi ommella ryijystä 50 cm x 50 cm kokoisen sisustustyynyn. Ryijytyyny oli lahja ystävillemme.

Yhden ryijyn kokemuksella oli sitten helpompi lähteä työstämään tätä koiraryijyajatusta, kun oli jo käsitys ajankäytöstä. Myös käsitys siitä, miten luodaan kontrastia ja varjoja ryijyyn auttoi suunnittelussa. Ryijyssä pitää olla valoa. Jotta saadaan pieniä tarkkoja rajoja ryijyyn on nukan oltava lyhyt. Valitsin pituudeksi 1.5 cm. Kokemukseni mukaan Wetterhoffin käsinkudottu ryijypohja toimii parhaiten, kun ommellaan nukat vieriviereen ja joka riville. Ryijypinnasta tulee silloin kaunis ja tiivis. Koska ryijyyn tuli vain kolmea väriä, mustaa, valkoista ja hieman vaaleanpunaista valitsin eri sävyjä ja lankalaatuja näissä väreissä elävöittääkseni ryijyn lopullista ilmettä. Käytin kahden eri valmistajan mustaa villalankaa, mustaa aivinalankaa, valkoista ja luonnonvalkoista villa-sekä aivinalankaa, valkoisenharmaata villalankaa ja heleää vaaleanpunaista villalankaa. Tilasin uutena vain mustat ja vaaleanpunaisen villalangan, sekä aivinalangat. Muut langat olivat ylijääneitä lankoja ensimmäisestä ryijystä.

Luonnoksen ryijyyn tein yhden taulusta otetun valokuvan pohjalta. Kuva taulusta oli otettu huonossa valossa ja kuva oli rusehtava. Photoshop-ohjelmalla muokkaamalla kuvasta tehtiin mustavalkoinen, kuten alkuperäinen taulukin on. Myös koko muokattiin A4 arkille sopivaksi. Kopiokoneella kuva muokattiin ryijyn työpiirustusta vastaavaan kokoon, josta valopöydän päällä siitä oli helppo värittää lyijykynällä suuntaa antava työpiirustus. Kaikkia yksityiskohtia olisi ollut vaikea merkata työpiirustukseen. Se sai elää ja ryijyä ommellessa tarkastelin, että kuonon ja silmien valkoisista kohdista tuli ilmeikkäät. Muutamia nukkia jouduin valmiista ryijystä vaihtamaan, että koiran silmät ja kuono ryijystä erottui hyvin ja ilmeikkäänä. Mallikuvasta poiketen lisäsin kuono-osaan vaaleanpunaista, kuten koiralla itselläänkin on.

Ryijyn suunnitteleminen ja tekeminen on mukaansatempaava ja terapeuttinen prosessi. Mikä parasta lopputulosta on ilo katsella ja tunnustella.

Kirjoittaja: Tiina Lavanti

 

 

Nyplätyt koivunlehdet

Pitsinnypläystä harrastetaan kaikkialla maapallolla. Tänä vuonna oli tarkoitus olla kansainvälisen järjestön OIDFA:n 19 kongressi Tartossa 31.7-2.8.2020. OIDFA on nyplätyn ja ommellun pitsin maailman järjestö ja kongressit järjestetään joka toinen vuosi eri maissa.

Kongressiin osallistuvat maat laittavat esille omalle osastolleen jotakin maataan kuvaavaa nyplättyä pitsiä. Näin syntyi idea koivusta ja koivunlehdistä. Osastot myös kilpailevat keskenään yleisöäänistä. Voittaja julkaistaan viimeisenä kongressipäivänä.

Neljä nypläyksen opettajaa Pirjo Vänni, Nina Schwarz, Pirkko Koivula ja Arja Virtanen ideoivat malleja ja nyplääjiltä toivottiin töitä. Lehden max. koon tuli olla 9 cm tai pienempi. Lehtien väritys määritettiin syksyyn, kesään ja kevääseen. Jokainen suunnittelija antoi ehdotuksia langasta ja parien määrästä, kuitenkin melko vapaasti ideoiden. Töissä toteutui liina- puoli- ja kokolyönnit, letti useammalla parilla, parien lisääminen ja poistaminen ja langan koukkuaminen.

Osa Soukan ja Suviksen pitsinnypläysryhmäläisistä otti haasteen vastaan. Nypläyksessä hyvin tarkan ja täsmällisen mallin noudattaminen on perusasia, mutta osassa näissä esim. jokin ylimääräinen ”reikä” ei haitannut. Oli mukava havaita, mikä merkitys on langan vahvuudella ja materiaalilla valmiiseen työhön.

Valitettavasti ”Koronan” johdosta kongressi on jouduttu siirtämään vuodella eteenpäin. Joudumme odottelemaan valmista ”koivua” eli siis koko Suomen pitsinnyplääjien yhteistä näkemystä nyplätyistä koivunlehdistä.

Kirjoittaja: pitsinnypläyksen opettaja Kerttu Järveläinen.

Koronakäsityö

Nyt pandemia-aikaan elämä rajoittuu pitkälti kotiin ja noudatamme arjessamme monia ohjeita. Nyt voisi olla hyvä hetki vähän hullutella ja keventää vaikka kotiin kertyneitä kangaspinoja.

Jos et ole koskaan ommellut vapaata konekirjontaa, niin juuri nyt se voisi olla hauskaa. Jos sinulla on ompelukone kotona, niin istahda hetkeksi sen äärelle ja kokeile olisiko tämä hieman hullutteleva ja luovuutta vaativa tekniikka sinun!

Kuva: Jatkuva kuviomuoto, välissä vanu. Kuva: Kokeilevaa vapaata konekirjontaa…

Tee näin:

Alkuvalmistelut

 • Mieti millaisen kuvion tekisit.
 • Lehtikuvioista ja vapaamuotoisista koukeroista on helppoa ja hauskaa aloittaa. Ilman piirrostakin!
 • Vapaamuotoiset nimikirjaimet voisivat myös olla hauska kokeilu.
 • Lapsen piirustus voisi olla kiva lähtökohta.
 • Jos tavoittelet säntillisempää jälkeä, niin piirrä kuvio ensin kankaalle (esim. liitukynällä, jäljentämispaperilla tai lyijykynällä himmeästi).
 • Jos piirrät kuvion ensin kankaalle, niin saat kirjottua vaikka tarkan suosikkihahmosi tai tekstin.
 • Mieti haluatko tikkauksesta ”pullean”. Laita silloin ohut vanulevy kahden kankaan väliin.
 • Jos käytät kirjontaan ohutta kangasta (ohuempaa kuin lakanakangas) niin silitä kankaan nurjalle puolelle tukikangas.
 • Jos sinulla on kirjontakehys, niin kiinnitä kangas kehykseen ja kiristä kangas melko napakasti kehykseen. Jos et omista kehystä, niin kirjonta onnistuu ilmankin kun kankaasi on tukevampaa.
 • Oli sinulla kehys tai ei, niin käytä ompelukoneen aputasoa, jolloin kangasta on helpompi ohjailla.

Kuva: Vapaamuotoinen lehtikuviokokeilu.

Koneen säädöt

 • Laske syöttäjä (metallinen hammastus paininjalan alla) alas (voi löytyä koneen ohjekirjasta myös parsinta-asentona).
 • Säädä piston pituudeksi 0.
 • Säädä piston leveydeksi 0.
 • Vaihda ns. parsinjalka (tunnetaan myös nimellä parsintajalka tai kirjontajalka) jos sellainen on koneellasi. Parsinjalassa on yleensä ovaalin tai pyöreän mallinen aukko).
 • Jos erikoispaininjalkaa ei ole, niin voit kirjoa kokonaan ilman paininjalkaa. Ole siinä tapauksessa erityisen varovainen, ettet ompele sormiisi.

Ompelu

 • Aloita kokeilu hiljaisella vauhdilla ommellen.
 • Kun syöttäjä on laskettu alas, on sinun tehtäväsi liikuttaa kangasta. Suuntaa tai toiseen. Eteen tai taakse.
 • Tee ääriviivoja ensin. Sen jälkeen voit ”värittää” eli täyttää pistoilla samalla tavalla ommellen alueita.
 • Kehityt ompelussa nopeasti ja voit lähteä pian luomaan omia taideteoksia.

Video:

 • Kun syöttäjä on laskettu alas, niin kangasta liikutellaan käsin.
 • Kun liikutat kangasta tasaisesti, niin pistoista tulee tasaisia.
 • Voit ommella vapaalla tyylillä mihin suuntaan vain.
 • Videolla kurvaillaan kokeillen, ilman piirrosta.

Teksti, kuvat ja video: Pirjo Pyymäki