Jakso taidepajalla muutti elämän suunnan

Iina oli jo pari vuotta etsinyt elämälleen suuntaa ja ajatellut aloittavansa opiskelun, mutta ajatus ei ollut vielä kantanut pidemmälle. Iina kertoo hakeutuneensa Ohjaamoon loppukesällä 2020. Siellä hän sai kuulla Omnian pajatoiminnasta.

”Se oli minulle aivan uutta, en ollut kuullutkaan tällaisesta loistavasta mahdollisuudesta mitä nuorille  tarjotaan. Olin jo pitkään halunnut lähteä opiskelemaan, mutta en ollut saanut mitään aikaiseksi.

Keväällä 2020 jouduin lomautetuksi työstäni ja tajusin olevani aivan hukassa elämäni kanssa. Kun kuulin taidepajasta ja käynyt tutustumassa paikkaan Kirkkonummen pisteellä, oli minulle selvää, että tämä on kuin tehty minulle. Lokakuussa aloitin taidepajalla, ja seuraavat puoli vuotta muuttivat elämäni suunnan isommin ja paremmin kuin olisin voinut koskaan kuvitellakaan.

Pajan monipuoliset tehtävät tutustuttivat minut syvemmin maalaamiseen. Olin koko pienen elämäni ajan taiteillut,  mutta en syvemmin tutustunut alaan. Aloin saamaan itseluottamustani takaisin, tutustuin samanhenkisiin ihmisiin, joita kiinnostivat myös taideopinnot. Sain ohjausta, opetusta ja rohkaisua ohjaajaltamme Mikiltä. Mikiltä myös sain tietää taidekouluista, joista en ollut myöskään koskaan aiemmin kuullutkaan.

Tavoitteena taidekoulu

Uuden vuoden saapuessa minullakin oli viimein uudet, selvät sävelet mielessäni. Olin pajan ansiosta löytänyt sisäisen taidemaalarini ja intohimon liekki sisälläni oli taas syttynyt palamaan. Olin löytänyt polun mitä seurata, ja saanut kerättyä rohkeuteni lähteä pyrkimään taidekouluihin.

Olen voimaantunut ja vahvistunut, ja siitä kiitän koko sydämestäni Ohjaamoa ja pajojen toimintaa. Opin puolen vuoden jakson aikana paljon alasta sekä itsestäni. Kehityin niin monella tapaa, ihmisenä että taiteilija, etten voisi nyt tätä kirjoittaessani, jaksoni viimeisenä päivänä, olla tyytyväisempi siihen, että lähdin etsimään pajalta itseäni uudelleen ja löysinkin etsimäni.

Elämänsä suunnan voi muuttaa, jos sitä todella tahtoo. Ei ole häpeä tarvita tukea ja apua etenemisessään. Maailma on mahdollisuuksia täynnä ja sitä kannattaakin tutkia! Ottakaa elämä vastaan ilolla, vaikka se välillä kovasti koetteleekin.

Suosittelen kaikella lämmöllä hakeutumaan taidepajalle.”

Maalauksistani

Itämeri 2
Itämeri 1

Minulle maalaaminen lähtee täysin sydämestä ja sielusta. Mielestäni tämä on ehdottomasti yksi kauneimmista itseilmaisun muodoista ja  itselleni myös terapeuttista, vapauttavaa ja valaisevaa. Mielikuvituksen ja luomisen kautta on helpompi ymmärtää ja käsitellä sellaisiakin tuntemuksia, joista ei halua puhua ääneen tai edes ajatella.

Joskus työni käsittelevät aiheita, jotka ovat lähellä sydäntäni, esimerkiksi työni Itämeri 1 kumpusi siitä, kun ajattelin Itämerta ja sen arvokkuutta, raikasta meri-ilmaa ja suolan tuoksua. Jatko-osa Itämeri 2 taas aiheen surullisempaa ja raadollisempaa puolta; kaikkea roskaa, muovia ja saasteita, joita tämä korvaamaton meremme on pullollaan.

Hey you

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Töissäni siis korostuvat abstraktista näkökulmasta omat arvoni, kuten luonnon tärkeys teoksissa  Africa ja Mehiläiskennot sekä filosofinen katsomukseni elämään teoksessa Kintsugi – kullalla korjattu sekä voimakkaasti myös rakkauteni mereen ja ylipäätään veteen elementtinä.

Toisinaan

Mehiläiskennot

maalaan myös vaan siitä mitä kuulen, kuten sininen työ, jonka kappaleena taustalla soi legendaarisen Pink Floydin Hey You. Inspiraatiota on upeaa etsiä erilaisista paikoista, tunteista, hajuista, äänistä, sekä unista että todellisuudesta.

Ilman Taidepajalla oloa, en usko, että olisin löytänyt näin syvän ulottuvuuden sisäiseen taidemaalariini.

Olin maalannut epäsäännöllisen säännöllisesti jo useamman vuoden ajan, mutta nyt pajajakson aikana lähti innostukseni ja haluni oppia ja kehittyä todellakin lentoon.

Oman kehityksen seuraaminen ja sen huomaaminen on yksi elämän suurimpia ilon ja ylpeyden aiheita!

Teksti ja kuvat: Iina Pitkänen