Kuljetuspaja ei pysähdy paikoilleen!

Omnian nuorten työpajojen kuljetuspaja on toiminut poikkeustilanteesta johtuen tänä keväänä työkokeilijoiden osalta etänä. Aluksi uusi järjestely oli hiukan jännittäväkin. Jännitystä oli ilmassa niin kuljetuspajan ohjaajalla, oppisopimustyöntekijällä kuin työkokeilijoilla. Nyt kun toiminta on vakiintunut, voimme kaikki kuljetuspajalaiset varmaankin todeta, että hyvin on mennyt. Paljon piti muuttaa tapoja ohjata toimintaa.

Eniten minua pajan ohjaajana mietitytti, miten saan pidettyä kaikkien mielenkiinnon kuljetusalaan yllä. Lisäksi pohdin miten kuljetustoiminnot, jotka pitää hoitaa vallitsevasta tilanteesta huolimatta, saadaan tehtyä.

Siirtyminen etätoimintaan

Koko kuljetuspajan porukka sopeutui etätoimintaan varsin hyvin. Kun etätoiminta alkoi, päätin kuljetuspajan ohjaajana, että tästäkin tilanteesta on päästävä eteenpäin ja niinhän me pääsimmekin.
Muuttuvat tilanteet ovat kuljetuspajalla ja kuljetusalalla yleensäkin ihan tavallista arkea. Aloin suunnitella ja pohdiskella, mitä on työkokeilijoiden laadukas kuljetuspajatyöskentely etänä.


Etätyöskentely

Työkokeilijat saivat jokaisena toimintapäivänä aamuyhdeksältä kuljetusalaan ja auton tekniikkaan liittyviä tehtäviä. Laitoin tehtävät kuljetuspajan Teamsiin ja soitan jokaiselle. Samalla keskustelimme tehtävien sisällöstä. Tehtävät ovat sisältäneet kuljettajan ajo- ja lepoaikasäädöksiä ja niiden perusteella tehtäviä monivaiheisia kuljetustehtäviä. Tehtävissä on käsitelty myös autojen massoja, mittoja, tekniikkaa, hallittavuutta, lastausta, kuorman kiinnittämistä, ennakoivaa ajamista, renkaita, polttoaineita. Erilaisten ajoneuvojen ja yhdistelmien turvallista kuljettamista maantiellä on käsitelty kysymyksien ja YouTube -opetusvideoiden avulla. Aikaa vastaamiseen oli kello 12 asti. Jokainen nuori palautti tehtävät ohjaajan sähköpostiin. Sen jälkeen tarkistin vastaukset ja annoin palautetta. Olemme olleet myös yhteydessä porukalla Teamsin välityksellä. Näillä toiminnoilla jokaiselle tulee tunne, että olemme samaa, yhdessä toimivaa kuljetuspajan porukkaa. Vaikkakin työkokeilijat osallistuvat vain teoriassa kuljetustehtäviin. Minua on ilahduttanut jokaisen positiivinen suhtautuminen uuteen.


Oppisopimuskuljettajan työ ja etätehtävät

Kuljetustehtävät olivat poikkeustilanteessa pääasiassa oppisopimuskuljettajan suoritettavana. Kaikki kuljettaminen on kuljetuspajaohjaajan tarkkaan hallittua ja vaatii siksi suunnittelua. Tämä ajosuunnittelu tapahtuu aina ennen kuljetustapahtumaa. Jos saman päivän aikana on tehtävänä useita eri tehtäviä, voi suunnitelmiin tulla paikan päällä viimekäden muutoksia. Näistä muutoksista vastaa usein oppisopimuskuljettaja, joka kuitenkin informoi niistä kuljetuspajan ohjaajaa. Kuuluuhan ajosuunnittelukin omana osana kuljettajan opintoihin. Näiden kuljetustehtävien lisäksi oppisopimuskuljettaja on myös osallistunut teoriatehtävien tekemiseen. Silloin kun kuljettamista on ollut vähemmän ja työpäivä on jäänyt lyhyeksi, teoriatehtävät on antaneet hyvää sisältöä hänen ammattiin opiskeluunsa. Teoria tehtävät ovat aivan samoja joita hän tekee omien lähiopiskelu päivien aikana.

Kuljetustehtävät kuljetuspajalla

Kuljetuspajalla tehdään hyvin monenlaisia kuljetuksia. Palvelemme yksityisasiakkaita, yrityksiä ja koko pääkaupunkiseutua. Lisäksi iso osa tehtävistä tulee Omnian sisäisistä jatkuvista tai kertaluontoisista kuljetustilauksista. Tehtävämme ovat monipuolisia ja vaihtelevia. Kuljetustehtäviä on haasteellisempia ja helpompia. Jokaiselle työkokeilijalle pyrin löytämään yksilöidysti juuri hänelle sopivia kuljetustehtäviä. Mukana tutustumassa kuljetustyöhön on myös sellaiset työkokeilijat apulaisina, joilla ei ole ajokorttia.

Vakituisiin aikataulutettuihin sisäisiin kuljetustehtäviin kuuluu päivittäin tehtävät ruokakuljetukset. Ruokakuljetus tehdään joka arkipäivä, alkaen klo 09.20 ja se kestää koko aamupäivän. Kierrokseen kuuluu edellisen päivän ruoka-astioiden keräystä, edellisen päivän yksittäispakattujen ylijäämäruoka-annoksien kuljettamista myyntiin, sekä juuri valmistetun päivän ruoan kuljettaminen nälkäisille ruokailijoille Omnian eri kohteisiin.

Teemme kerran viikossa keskiviikkoisin alkaen klo 12 kirjastokierroksen, jossa käydään useassa Omnian toimipisteessä aina samassa järjestyksessä. Tässä kuljetustapahtumassa kuljetetaan vain pientavaraa ja vähäisiä määriä. Kyseessä on ns. pikakuljetus. Tässä pääsee harjoittelemaan pienpakettien nopeaa kuljettamista. Nettiostosten lisääntyessä, nämä kuljetusalan työpaikat ovat lisääntyneet nopeasti.
Paljon on myös kertatilausluontoisia kaluste- ja tavarakuljetuksia. Kalusteita viedään toimipisteestä toiseen tai varastoitavaksi kalustevarastoon. Huonokuntoiset kalusteet kuljetaan suoraan poistoon sorttiasemalle, jossa ne lajitellaan asianmukaisesti. Joskus poistettavista kalusteista pitää irrotella vaikkapa metalliosat ennen sorttiasemalle vientiä. Silloin ne puretaan ensin meillä Kuusiniemessä puupajan työkokeilijoiden avustuksella ja vasta sen jälkeen viedään sorttiasemalle helpommin lajiteltavana. Kuljetettavat tavarat ovat hyvin erilaisia. Se voi olla jokin työväline, sähkölaite, kaluste, puutavara, betonipussi, maaliastia, kahvipaketti, kirjekuori, taideteos, robotti, tanssiaispuku tai henkilönostin. Aina välillä teemme myös henkilökuljetuksia. Kuljetamme opiskelijoita, opettajia, Omnian ulkolaisia vierailijoita ja pajalaisia. Joskus lyhyitä ja joskus pitkiäkin matkoja. Kaikkea on kuljettu.

Palvelemme myös yksityisasiakkaita. Teemme pieniä muuttoja sekä kalustekuljetuksia. Nämä kuljetustehtävät ovat myös hyvin monenlaisia. Tässä tehtävässä pääsee harjoittelemaan muuttomiehen työtä. Tälle alalle on myös hyvät mahdollisuudet päästä työllistymään alan yritykseen.
Saatamme hakea yksityisasiakkaan kanssa kesäkukkia ja multasäkkejä puutarha-alan kaupasta. Mukana voi olla myös vanha mummeli, joka haluaa nämä kesämökilleen. Joskus haemme asiakkaan ostaman tavaran tai kalusteen kaupasta kotiin. Myös asunnon kalusteet voidaan joskus joutua siirtämään varastoon vaikkapa remontin teiltä. Usein kuljetamme vuokraamiamme muuttolaatikoita asiakkaalle ja sieltä muuton jälkeen meille takaisin pesuun ja varastoitavaksi.

Kuljetuspajalla huomioidaan ympäristöasiat. Kuljetuspajaohjaajan asia on huolehtia että myös kuljetuspajalla tehdään oma osamme Omnian ympäristön suojelussa. Olemme keväällä hankkineet kolme biokaasukäyttöistä VW-Caddy merkkistä pakettiautoa. Autoista kaksi on henkilökuljetukseen tarkoitettuja ja yksi tavarankuljetusauto.

Kuljetuspajalla on myös muutamia yritysasiakkaita. Saatamme mennä palvelutaloon ja hakea huonokuntoisia ja rikkoutuneita kalusteita asukkaiden huoneista, varastosta tai yleisistä tiloista pois. Lisäksi meillä on myös metallikalusteita valmistavan yrityksen tuotekuljetuksia.

Meillä on myös iso yritysyhteistyökumppani Lindström Oy. Kuljetamme heidän tuotteitaan asiakkaille ja takaisin. Tuotteisiin kuuluu mattopalvelu, käsipyyherullat, siivousvälineet ja työvaatetus. Tämä yhteistyö on hieno mahdollisuus kuljetuspajan autonkuljettajaksi oppisopimuksella opiskeleville ja myös työkokeilijoille. Kuljettajaksi opiskeleva pääsee työskentelemään itsenäisesti ihan oikeaan työympäristöön, ja työkokeilija näkemään kuljettajan työtä sekä olemaan apuna. Tässä tehtävässä oppisopimustyöntekijämme ajaa ja suorittaa Lindströmin ajotehtäviä kuljetuspajan autolla. Työpäivä rakentuu aivan samoin kuin jonkin kuljetusyrityksenkin kuljettajan. Tehtäviin kuuluu kuljetettavien tuotteiden tavaran hallinta Lindströmin digitaalisilla laitteilla. Lisäksi myös ajo- ja työskentelyaikojen reaaliaikainen seuranta. Tämän johdosta meillä kuljettajaksi opiskelevien tai työkokeilijoiden on todella helppoa valmistuttuaan siirtyä jonkin kuljetusyrityksen palvelukseen samoihin tehtäviin.

Teksti: kuljetuspajan ohjaaja Pertti Jokinen