Sisustussuunnittelua ja uusia tekniikoita sisustuspajalla

Sommitelma pöydällä
Sommitelma

Omnian nuorten työpajojen sisustuspajalla tehdään tilojen stailausta ja sisustamista, syvennytään sisustussuunnittelun perusteisiin, tutustutaan eri tekniikoihin ja materiaaleihin, sekä tehdään trendikkäitä tuotteita OmniaShopiin. Eli hyvin monipuolisesti erilaisia kädentaidollisia töitä.

Sisustuspaja vierailee alan yrityksissä, messuilla ja oppilaitoksissa. Välillä saatetaan hakea inspiraatiota läheisestä luonnosta tai kaivetaan vaikka lautapelit esille. Arkea kuljetaan hyvällä fiiliksellä, nuoria kannustaen ja tukien. Hyvinvointiteema kulkee myös mukana pajan arjessa.

Kartonkinaamio
Kartonkinaamio

Uusia sisustuksia Kuusiniemeen ja Finnsiin
Juuri ennen etätyöskentelyä aloitimme tekemään sisustussuunnitelmaa kellaritilaan. Nuoret piirsivät seinäprojektiot tilan seinistä ja aloittivat suunnittelemaan sisustusta luontoteemalla. Sisustusprojekti jatkuu, kunhan pääsemme takaisin pajalle töihin.

Tulossa on lisää sisustusprojekteja sekä Kuusiniemeen että Finnsiin. Projekteissa nuoret saavat harjoitella sisustussuunnittelua, sisustamista, seinämuraalien ja seinien maalausta, sisustuselementtien valmistusta eri materiaaleista sekä ryhmätyötaitoja. Töitä pääsee toki tekemään yksinkin, kukin oman mielenkiinnon mukaan.

Luontotaidetta ja itsetuntemusta etätyöskentelynä

Etätyöskentelyssä annettuihin etätehtäviin perehdytään ohjaajan kanssa aina aamuisin sekä käydään niitä läpi vielä palautuksen jälkeen. Etätehtävissä nuoret ovat miettineet mm. itsetuntemusta sekä omia vahvuuksia persoonallisuustestejä hyödyntäen. ” Itsensä tuntemiseen ja itsetuntoon on paneutuvat tehtävät ovat olleet itselleni tärkeitä ja minulle on tullut muutamia ahaa elämyksiä ja tajunnut jotakin itsestään mitä ei aiemmin ole pannut merkille tai miettinyt edes”, kertoo työkokeilija Minja. ”Olen sosiaalisempi ja rennompi ihmisporukassa työpajan ansiosta”, jatkaa Sara.

Egg shell mosaic
Egg shell mosaic

Nuoret pohtivat myös omaa arjen rytmiä eli unta ja lepoa, ravintoa, liikkumista, ihmissuhteita, harrastuksia ja luovuutta. ”Työpaja on auttanut pitämään arkirytmiä yllä tässä hankalassa tilanteessa, kun kotona oleilua on paljon, niin silloin helposti unirytmikin menee sekaisin, jos ei olisi mitään minkä takia pitäisi herätä ajoissa tai mitään mikä rytmittäisi arkea”, miettii Minja.

Nuoret myös testasivat oman hiilijalanjälkensä ja miettivät keinoja sen pienentämiseen. Tärkeä osa tehtävissä on ollut myös seuraavan askeleen miettiminen työpajajakson jälkeen ja eri vaihtoehtoihin tutustuminen.

Pariton sommitelma
Pariton sommitelma

Kädentaitoja on päästy tekemään sisustuksellisten sulka-makrameen, kivimaalauksen, egg shell mosaic art -sisustustaulun ja kartonkinaamion muodossa. Tehtävissä on välillä lähdetty ulos ja tehty sinne muiden iloksi luontotaidetta. ”Uusia asioita on tullut opittua paljon, mm. makramee-solmeilua ja kananmunankuori-mosaiikin tekoa. Myös vanhoja taitoja on uudelleenherätelty esimerkiksi esseen tekoa tietyistä aiheista ja kieliopin muistelu. Nykypäivänä sitä ei tarvitse niin usein miettiä, kun suurin osa kirjoittamisesta tapahtuu somessa kavereiden kesken. Tämä on ollut hyvää kertausta”, Minja kertoo. Sara taas kertoo oppineensa olemaan luovempi ja osaavansa enemmän sisustustaitoja tehtävien ansiosta.

Nuoret tutustuivat myös sisustustyyleihin ja kirjoittivat valitsemastaan tyylistä esitelmiä muiden luettavaksi. Janne kirjoitti skandinaavisesta tyylistä, Minja etnisestä tyylistä ja Sara perehtyi vintage-tyyliin. Näistä kertynyttä sisustustyylitietämystä testattiin tietovisan muodossa. Etänä on perehdytty myös eri sommittelumalleihin ja tehty niiden mukaan omaan kotiin kauniita sommitelmia. Kuvissa näkyvät Minjan upeat sommitelmat.

Luototaidetta
Luototaidetta

Sisustuspajalla työskentelee parhaimmillaan 10 nuorta työkokeilusopimuksella ja kuntouttavalla työsopimuksella. Tällä hetkellä tilaa on, mukaan mahtuu lisää innokkaita pajalaisia.
Sisustuspajalle tullessa ei tarvitse etukäteen osata mitään. Kaikkeen saa apua ja ohjeistusta. ”Ohjaajien tuki on ollut arvokasta tässä tilanteessa ja on mukavaa, kun joka päivä pääsee vaihtamaan kuulumisia ja juttelemaan milloin mistäkin. Työpajaohjaajalle on helppo jutella ihan mistä vain. En voi muuta kuin suositella pajatyöskentelyä niille kaikille nuorille, joilla ei ehkä ole vielä tulevaisuuden suunnitelmat koulutuksen ja työn suhteen selvät tai muuten vaan tarvitsevat jotakin päivätekemistä kotona oleilun sijaan. Parasta työpajoilla on myös se, ettei mitään tarvitse osata valmiiksi vaan kaikkeen saa hyvät neuvot ja apua niin kyllä kaiken varmasti oppii, kunhan jaksaa kokeilla ja yrittää. Muut nuoret työpajoilla on ollut erittäin ystävällisiä ja ryhmään pääsee hyvin mukaan, mutta saa myös olla ihan omissa oloissaan, jos niin haluaa”, Minja summa työpajajaksoaan.

Tutustu sisustuspajan toimintaan