Monipuolisia ravitsemusalan taitoja ruoanvalmistuksesta siisteyteen

Nuudelit

Omnian nuorten työpajojen ruokapalvelupajalla opetellaan monipuolisia ravitsemusalan taitoja niin ruoan valmistuksesta kuin siisteydestäkin. Työpajalla toteutetaan pienimuotoista lounastoimintaa, johon nuoret valmistavat päivittäin erilaisia keittoja, salaatteja ja leipää. Lisäksi nuori pääsee leipomaan makeita herkkuja myyntiin iltapäiväkahville. Pajajaksoon ruokapalvelupajalla kuuluu lisäksi erilaisia teemapäiviä kuten à la carte ja omavalvonta ravintolassa. Ruokapalvelupajalla työskentelee ympäri vuoden noin kymmenen nuorta.

Kuusiniemessä pajapäivä alkaa lounaan valmistelulla. Nuoret toteuttavat ohjaajan laatiman listan mukaisesti keiton ja salaatin lounaalle sekä leipovat leipää. Nuoret myös valmistelevat ravintolasalin lounasta varten ja laittavat esille Finnsin toimipisteestä saapuva ruoan. Lounaan aikana nuoret huolehtivat ravintolasalin siisteydestä sekä asiakaspalvelusta ohjaajan opastuksessa. Lounaan jälkeen perehdytään ravintolan siisteyteen ja toimitaan astiahuollon tehtävissä.

Kansainvälistä ruokakulttuuria kestävää kehitystä

Nyt etänä työpajapäivä alkaa päivän tehtäviin tutustumisella sekä ohjaajan yhteydenotolla nuoriin. Keskustellaan tehtävistä ja niiden aikataulusta. Etäpajajakson aikana nuori saa ohjausta etänä ja pääsee toteuttamaan erilaisia ravitsemusalan tehtäviä. Etätyöskentelyn aikana ruokapalvelupajalaiset ovat mm. tutustuneet eri ruokakulttuureihin, tehneet verkkotehtäviä hyvinvoinnista ja ravitsemuksesta, osallistuneet tietovisoihin sekä valmistaneet ruokaa mahdollisuuksien mukaan. Viime viikolla nuorille tuli tutuksi kiinalainen ja ranskalainen keittiö, joihin he perehtyivät itsenäisesti. Lopuksi he toteuttivat valitsemaansa keittiöön kuuluvan ruoan tai tuotteen. Tia teki ihanan värikkään annoksen Chow Mein-nuudeleita. Annemari taas herkullisia Crepes au Nutella eli ranskalaisia ohuita nutellalettuja.

Kuva nutellaletuista

Nuoret sukelsivat myös leivonnan saloihin Opetushallituksen nettimateriaaleja hyväksikäyttäen sekä leipomalla kotona makeita herkkuja! Tian vastavalmiit korvapuustit sekä ihana minttu-suklaajuustokakku onnistuivat upeasti.

Ohjaaja pitää nuoreen yhteyttä päivän kuluessa ja päivän päätteeksi tehtävät käydään läpi yhdessä. Lisäksi ohjaaja on jatkuvasti tavoitettavissa puhelimen ja teamsin välityksellä.

Etätehtävissä nuoret perehtyivät ruokateollisuuden vaikutuksiin hiilijalanjälkeen. Hiilijalanjälkitestin avulla nuoret selvittivät omien valintojen vaikutusta hiilijalanjälkeen ja listasivat omia tapoja ja vinkkejä vähentää sitä. Yksi nuorista vähentävää hiilijalanjälkeä ostamalla pääasiassa kotimaassa valmistettuja ruokatuotteita ja panostamalla kasvisten käyttöön. Toinen nuorista taas käyttää pääasiassa kestokasseja ja mikäli se unohtuu, hän ostaa paperikassin ja hyödynnän sen paperi ja pahviroskan keräämiseen.

KOrvapuustit

 

Viisi tärkeintä asiaa, jonka nuori oppii työpajajakson aikana

  • Nuori saa monipuolisen käsityksen ravitsemusalasta ja siellä tehtävästä työstä
  • Nuori oppii alan vaatimasta koulutuksesta sekä alan vaatimista taidoista
  • Nuori saa käsityksen omista vahvuuksistaan, joita voi hyödyntää opiskelu- tai työpaikkaa hakiessa
  • Nuori oppii sosiaalisia taitoja ja niiden vahvistamista
  • Nuori saa kannustavaa ja positiivista palautetta työstään

Ruokapalvelupajalla opittua

”Etäpajajakso on opettanut minua enemmän teoreettiseen työskentelyyn. Olen hakenut opiskelupaikkaa, joten näistä opituista taidoista on apua minulle.”

”Pajajakson aikana olen oppinut itsestäni taitoja ja vahvuuksia, joista en ennen tiennyt. Olen saanut itseluottamusta pyrkiä alalle, jossa haluan työskennellä tulevaisuudessa.”

Tutustu Omnian ruokapalvelupajaan.

Teksti: Helena Suomela