Opiskelijoiden oppiminen vauhdittui gaaloissa – myös rehtori mukana

Omnian opiskelijat pääsivät tarjoilemaan alkuvuoden suurissa juhlatilaisuuksissa Emma Gaalassa, Urheilugaalassa ja ProGaalassa. Emma Gaalassa myös rehtori Maija Aaltola asettui opiskelijan rooliin ja sai arvokasta kokemustietoa opetusmenetelmästä.

Parikymmentä omnialaista opiskelijaa oli mukana tarjoilutehtävissä alkuvuoden suurissa gaalatilaisuuksissa.

Iita Mäki oli yksi mukana olleista tarjoilijaopiskelijoista.
Iita Mäki oli yksi Urheilugaalssa mukana olleista tarjoilijaopiskelijoista.
Urheilugaala järjestettiin Hartwall Areenalla.
Urheilugaala järjestettiin Hartwall Areenalla.

Mahdollisuus opiskella käytännön työtehtävissä ja salamavalojen välkkeessä on suosittua.

”Saanko osallistua vielä keväällä tilaisuuksiin, vaikka valmistun?”, kysyy opiskelija innoissaan opettajalta palautekeskustelun yhteydessä.

Moni opiskelijoista tarjoili kutsuvieraille usean ruokalajin illallisen kaikissa kolmessa gaalassa. Opiskelijat saavat opintojen kertymisen lisäksi työtodistuksen, joka antaa potkua alalle työllistymiseen.

Sujuvasti täytetyt kuohuviinilasit, punaisella matolla välkehtivät paljetit ja kauniisti asetellut annokset vilahtelivat silmissä, kun yksi kahdella kädellä kannettu lautanen vaihtui nopeasti kolmeen taidokkaasti kuljetettuun ateriaan opiskelijoiden käsissä.

Tiiviisti työelämän kanssa yhteistyössä

Omnian opiskelijat ovat olleet mukana gaaloissa jo neljän vuoden ajan. Mahdollisuus tähän perustuu opettajien aktiivisuuteen ja tiiviiseen yhteistyöhön työelämän kanssa. Opiskelijat osallistuvat juhlatilaisuuksiin aina opettajan johdolla, joten kyse ei ole siis perinteisestä työssä oppimisesta.

Hartwall Areenan ravintolapäällikkö Jari Pursiainen toteaa, että yhteistyö Omnian kanssa on ollut hedelmällistä.

Ravintolapäällikkö Jari Pursiainen
Ravintolapäällikkö Jari Pursiainen

”Minulle on tärkeää, että opiskelijat pääsevät tekemään työtä ja kehittämään työelämässä tarvittavia taitoja. Yhteistyötaidot, asiakaspalvelun osaaminen ja suuressa juhlatilaisuudessa työskentely ovat opiskelijoille tärkeitä taitoja.

Opiskelija Patrik Tanner tarjoili ProGaalassa ja myös kahdessa muussa tilaisuudessa.
Opiskelija Patrik Tanner tarjoili ProGaalassa ja myös kahdessa muussa tilaisuudessa.

Ryhmätyötaidot ja yhdessä tekeminen kehittyvät tällaisen työsuorituksen myötä ”, sanoo Pursiainen.

”Samalla opitaan bankettitarjoilun taitoja. Pyrkimyksenä työnantajan taholta on sitouttaa nuoria alalla työskentelyyn ja tarjota mahdollisuuksia oppimiseen ja taitojen kehittämiseen käytännössä. Alan työllisyystilanne on käymässä vuosi vuodelta haasteellisemmaksi, ja tekijöitä tarvitaan jatkuvasti lisää. Toisten kokemuksen ja ohjauksen kautta on mahdollista oppia parhaalla mahdollisella tavalla.”

Jari Pursiainen toteaa, että satojen tai tuhansien asiakkaiden tilaisuudessa työskentelevältä tarjoilijalta vaaditaan rauhallisuutta ja malttia. Opiskelijoilla oli gaalatilaisuuksissa ammattilaistarjoilija työparinaan.

Rehtori mukana tarjoilemassa

Omnian rehtori Maija Aaltola oli opiskelijoiden kanssa tarjoilemassa Emma Gaalassa.

Omnian opettaja Jaana Karvinen (punaisessa asussa) oli finalistien joukossa opettajien kilpailusarjassa.
Omnian opettaja Jaana Karvinen (punaisessa asussa) oli finalistien joukossa opettajien kilpailusarjassa.

“Opiskelijan ja tarjoilijan roolissa jännitti aluksi valtavasti. Halusin nähdä, millaista tilaisuuksissa oppiminen voi olla käytännössä.  Rehtorina olisi ollut helpompaa seurata toimintaa ulkopuolelta, mutta nyt pääsin kokemaan ja tekemään samoja asioita kuin opiskelijat. Pääsin työvuoron ajaksi alan ammattilaisen työpariksi ja opettajan ohjaukseen – ihan niin kuin opiskelijat”, hän sanoo.

Rehtori Maija Aaltola oli Emma Gaalassa tarjoilemassa.
Rehtori Maija Aaltola oli Emma Gaalassa tarjoilemassa. Vasemmalla opettaja Heikki Tuovinen.

Aaltola toteaa oppineensa työvuoron aikana valtavasti.

“Oli mieletön tunne oppia yhdessä opiskelijoiden kanssa ja olla samaa porukkaa. Mukana oli eri-ikäisiä opiskelijoita, enkä ollut ainoa ensikertalainen. Joukkoon sulautuminen onnistuikin yllättävän hyvin. Ammattilaisen ohjauksessa, avustavia töitä tehden ja tarkkailemalla opi nvaltavasti. Olin myös vaikuttunut siitä, miten järjestelmällisesti kaikki toimivat yhteen hiileen puhaltaen suuren tilaisuuden hoitamisessa.”

Aaltola toteaa, että työelämän tilanteissa tapahtuva oppiminen on aidosti vaikuttavaa.

“Emma Gaalassa mukana olleet opettajat Heikki Tuovinen ja Jaana Karvinen olivat ennestään tuttuja. He koordinoivat opiskelijoiden osallistumista tilaisuuksiin. Tilaisuuksissa opiskelijat saavat oppia tulevaan ammattiinsa alan ammattilaisilta, mutta opettajat ovat osana työporukkaa ja turvallisesti saatavilla”, hän sanoo.

ProGaalan pääruoka-annoksena tarjoiltiin kalaa.
ProGaalan pääruoka-annoksena tarjoiltiin kalaa.

Urheilugaalassa oli tänä vuonna yli 1600 vierasta ja ProGaalassa yli 600. Emma Gaalan kutsuvieraina oli noin 900 henkilöä.

Opiskelijat ovat mukana myös muissa suurissa juhlatilaisuuksissa, joita on parikymmentä vuosittain.

Teksti ja kuvat: Milka Mantsinen, Viestintä- ja markkinointipalvelut