Anneli Matikainen sai kudonta-asemalta ja kokkikursseilta paljon iloa arkeen

Kertoisitko vähän itsestäsi?

”Nimeni on Anneli Matikainen, olen 77-vuotias ja asun Tapiolassa. Sain aivoverenkiertohäiriön vuonna 1994, jonka seurauksena vasen puoleni halvaantui. Olin HYKS:ssä potilaana kaksi kuukautta, ja kuntoutus aloitettiin saman tien. Minua kävi tapaamassa aivoverenkierron kokeneiden yhdistyksestä henkilöitä, jota rohkaisivat ja kannustivat eteenpäin. Minusta tämä oli hyvin positiivinen kokemus. Tällä hetkellä vasen puoli on niin kuntoutunut, että pärjään arjessa.”

Entä miten löysit työväenopiston ja millä kursseilla käyt?

”Olin kuullut työväenopiston Ahertajantien kudonta-asemasta ja tapiolalaisena minun oli helppo löytää perille. Juuri tuolloin olin saanut naapuriltani neljä kiloa pellavalankaa. Tapasin kudonta-aseman ihanan opettajan Maikki Kariston, joka auttoi minut alkuun. Maikin ansiota on, että kudoin nämä langat kangaspuilla matoiksi ja verhoiksi. Kudoin 260 cm poppanasängynpeiton 150 cm kokoisilla kangaspuilla. Sängynpeiton kudoin kaksinkertaisena, tämänkin Maikki ohjeisti. Maikki on opastanut myös sokeaa opiskelijaa kutomaan mattoa eripaksuisista langoista!”

Kudonta-asemilla Leppävaarassa, Tapiolassa ja Espoon keskuksessa pääsee kutomaan omaa työtään kangaspuilla.

”Käyn myös työväenopiston mainioilla kokkikursseilla, jossa opettajana on joko Auli Korhonen tai Kati Lindfors. Kurssilla valmistettu kanasalaatti on ilahduttanut monesti.  Jopa mieheni  Amerikassa asuva veli kehuu sitä täällä käydessään. Opimme käyttämään uusia aineita ja mausteita. Esimerkiksi filotaikina oli uusi tuttavuus. On hienoa, että meille aivoverenkiertohäiriön kokeneille on tehty mahdolliseksi osallistua Opetushallituksen tukemille kursseille. On hyvä, että myös sairastuneet huomioidaan.”

Minkälaisia suunnitelmia sinulla on nyt lähitulevaisuudessa?

”Vuodenvaihteessa matkustamme mieheni kanssa pitkälle lomalle Fuengirolan lämpöön ja tulemme takaisin vasta aprillipäivänä. Osallistun Fuengirolassa Sofia-opiston espanjan tunneille. Täällä minulla on käytössä kolmipyöräinen sähkömopo, Espanjassa huristelen nelipyöräisellä sähkömopolla.”

Olisiko sinulla antaa jotain hyvää ohjetta lukijoillemme?

”Sängyn pohjalle ei kannata jäädä ja pitää olla koko ajan aktiivinen. Näillä minä olen pärjännyt.”

Espoon työväenopisto on järjestänyt aivoverenkiertohäiriön kokeneille vuodesta 2000 lähtien ruokakursseja.

Teksti: Kristiina Santala, Viestintä- ja markkinointipalvelut