Neljä kestävän kehityksen pop-up -ravintolaa palveli Espoossa toukokuun ravintolapäivänä

Healthy future -projektin viimeinen opintotapahtuma alkoi Espoossa erityisen aurinkoisessa säässä torstaina 17. toukokuuta. Itse opintotapahtuma oli viisipäiväinen. Tapahtuman aikana kuultiin Otto Palonevan villiruokaesitys sekä osallistuttiin Fazerin kulinaaritiimin jäsenen, Omnian entisen opiskelijan Antti Tynkkysen demonstraatioesitykseen kirjolohen käsittelystä.  Itse viikonlopun kruunauksena oli neljän Pop-up -ravintolan avaaminen kauppakeskus Entresseen.  Tämän tapahtuman sponsorina toimivat Jalotofu Oy sekä Satokausikalenteri.

Kansainväliseen opintotapahtumaan osallistuivat Kroatian  Zadarista ammatillinen oppilaitos HTUŠ ja Zagrebista ammatillinen erityisoppilaitos Centar ”Slava Raškaj”sekä Suomesta Ekami (Kotkan-Haminanseudun koulukuntayhtymä) ja Omnia. Itse tapahtumassa oli mukana myös Pepperi robotti.

Neljä kansainvälistä vegetaarista ravintolaa yllättää 

Kansainvälisen Healthy Future projektin loppukruunauksena oli Pop-up -ravintoloiden perustaminen päiväksi Espooseen kauppakeskus Entresseen. Ravintolapäivänä kansainväliset kokki- ja leipuriopiskelijat toteuttivat itse ideoimansa ruoka-annokset, joissa vain mielikuvitus on ollut opiskelijoiden rajana!

Pop-up -ravintolat kilpailivat paremmuudestaan niin maulla, myyntihinnalla kuin mahdollisimman pienellä hiilijalanjäljellä. Opiskelijat olivat suunnitelleet määritellyn ruokakorin perusteella kaksi satokauden mukaista vegaanista ruoka-annosta.  Ruokakorista löytyi myös yhteistyökumppanin Jalotofun tuotteita. Tämä näkyykin kaikkien tiimien suunnitelmissa joko suolaisessa tai makeassa ruoka-annoksessa. Kansainväliset tiimit olivat nelihenkisiä ja niissä oli jäseninä toisen tai kolmannen vuoden opiskelijoita. Kestävän kehityksen kansainvälisen kilpailun voitti Team Omnia.

Ekologisen kalan käyttö henkilöstö- ja tilausravintolassa 

Omniasta vuonna 2016 valmistunut Antti Tynkkynen tuli kertomaan osallistujille Fazer food service -yrityksestä ja heidän tavastaan käyttää kalaa ekologisesti henkilöstö- ja tilausravintoloissa. Tynkkynen korostaa, että ”Fazer food service  käyttää toiminnassaan  vain sertifioitua kalaa”. Hän jatkaa, että Fazer food service ottaa huomioon ruokalistan suunnittelussa ympäristöystävälliset WWF:n kalasuositukset.”

Antti Tynkkynen osallistuu Fazer culinary teamin toimintaan. Tästä syystä hän pääsee myös osallistumaan yrityksen tuotekehittelyyn.

Esityksen jälkeen Antti demonstroi kirjolohen käsittelyn opiskelijoille ja opasti opiskelijoita kalan käsittelystä. Opiskelijat olivat innostuneita ja tyytyväisiä kalaesityksestä.

Esityksen jälkeen opiskelijat tarkastivat omien ruokakoriensa sisällöt ja alkoivat tehdä esivalmistussuunnitelmia tulevalle Pop-up -tapahtumalle.

Villiruoka kiehtoi Lakelankadun kansainvälisiä opiskelijoita

Villiruoka ja satokausikalenteri olivat Otto Palonevan puheenvuoron aiheita. Palonevan esitellessä villiruokaa se aiheutti kansainvälisille opiskelijoille suurta hämmennystä. Kansainväliset opiskelijat ja opettajat saivat maistaa niin muurahaisia kuin männyn käpyjä, kuusenkerkkää, vuohenjuurta tai maitohorsmaa savustetun suolan kera.  Kaikki eivät kuitenkaan uskaltautuneet maistamaan tarjolla olleita tuotteita.

Palonevan esityksen jälkeen opiskelijat aloittivat seuraavan päivä Pop-up -ravintolatapahtuman esivalmistelut. Opiskelijat toimivat itsenäisesti ilman ohjaavia opettajia.

Teksti: Oona Haapakorpi

Kuvat: Amira Saad