Intohimona opiskelu – kokemuksia Espoon aikuislukiosta

Tiina Kurejoki-Henkriksson opiskelee italian kieltä Espoon aikuislukiossa. Hän kirjoitti vastikään kielen yo-kirjoitukset, jotka järjestettiin tänä vuonna sähköisen Abitti-järjestelmän kautta. Kursseilla järjestelmää oltiin päästy jo harjoittelemaan muutaman aiemman kokeen kautta.

Tiina on suorittanut ylioppilastutkinnon aiemmin, ja hän on kauppatieteiden maisteri. Hän on suorittanut kursseja avoimessa yliopistossa sekä käynyt ammatillista koulutusta. Hän luonnehtii itseään elinikäiseksi oppijaksi, ja opiskelu on hänelle intohimo ja ilon aihe. Hän on opiskellut myös muita kieliä.

”Hain Espoon aikuislukioon, sillä italian kielen opiskelu kiinnosti minua. Mieheni alkoi opiskelemaan kieltä ensin, ja se sai myös minut innostumaan tästä.” Tiina kertoo. Myös Espoon työväenopiston puolella on mahdollista opiskella italiaa, mutta opiskelu aikuislukion puolella tuntui sopivammalta. ”Aikuislukiossa opiskeltaessa opinnoille on selkeät tavoitteet. Ylioppilaskirjoituksiin valmistautuminen vaatii työtä, joten tavoitteellisuus on tärkeä osa opintoja.”

Lähiopetuskertoja kursseilla on yleensä kahdesti viikossa, ja opetuskertojen pituus on noin 1,5 tuntia. Tunnit, joille Tiina osallistui, järjestettiin iltapainotteisesti. Oppimateriaaleina opetuksessa käytettiin kurssikirjoja ja erilaisia tehtäviä. ”Tunnit ovat energisoivia ja hauskoja, vaikka ne järjestetäänkin illalla. Mukana on kivoja kurssikavereita ja opettaja on erityisen hyvä ja mukava. Lähiopetus on tuntunut toimivalta ratkaisulta.” Tiina kuvailee. Kursseilla on ollut eri-ikäisiä osallistujia, parikymppisistä eläkeikäisiin.

Tunneille valmistauduttiin tekemällä sovitut tehtävät kurssikirjoista ja tutustumalla kirjan kappaleisiin ja niiden sanastoihin. Harjoituksia tehtiin itse tunneilla paitsi tehtävien muodossa, myös keskustellen ja kuunnellen. Välillä katsottiin italiankielisiä videoita ja päästiin laulamaan italiaksi. Kurssit päätettiin kokeisiin, joissa testattiin kuullun ymmärtämistä sekä kirjallista osaamista.

Kielitaitoa täytyy ylläpitää aktiivisesti, ettei se rapistu. Tiina aikoo hoitaa tämän ylläpitämisen esimerkiksi lukemalla italiankielisiä tekstejä ja katsomalla italiankielisiä ohjelmia. Verkosta löytyy todella paljon materiaalia. Italiaan matkailu on intohimo Tiinalle, ja hän pyrkii matkustamaan sinne vähintään kahdesti vuodessa. Kielen osaaminen helpottaa paikallisten kanssa kommunikointia, ja kanssakäymiseen saa enemmän syvyyttä. Hänellä on haaveissa myös käydä noin parin viikon mittaisella kielikurssilla Italiassa. Kielen opiskelu tulee jatkumaan tulevaisuudessakin.

”Jotkut ihmiset saattavat kuvitella, ettei opiskelu ja oppiminen myöhemmällä iällä olisi mahdollista, mutta tämä ei pidä paikkansa.” hän kertoo. Tiina haluaa kannustaa kaikkia opiskelemaan ikään katsomatta. Oppiminen on mahdollista, jos sen eteen on valmis tekemään töitä. ”Opiskelusta ei ole koskaan haittaa. Mikään ei ole mahdotonta, rohkeasti vain eteenpäin.” Tiina muistuttaa.

Espoon aikuislukion tilat sijaitsevat Tapiolassa. Kursseja voi suorittaa aamulla, päivällä tai illalla. Lukio on myös mahdollista suorittaa verkossa. Aikuislukiossa on mahdollista opiskella myös aineopiskelijana, jolloin opiskelu keskittyy tiettyyn oppiaineeseen, eikä kokonaiseen lukion oppimäärän suorittamiseen. Aineopiskelu maksaa aineopiskelumaksun, joka on esim. lukuvuodelta 100 € tai 20 €/kurssi. Voit lukea lisää Omnian verkkosivuilta!

www.omnia.fi/espoonaikuislukio

Teksti: Laura Pennanen
Kuvat: Laura Pennanen, Kuvapankki