Kirjansidonnan kurssilla oppii paljon mielenkiintoisia asioita

Kirjansitojat kokoontuvat aina keskiviikkona aamupäivisin Olarissa vartavasten kirjansitomista varten varustetussa luokassa. Ryhmään kuuluu yli kymmenen aktiivista kurssilaista, jotka kukin työstävät omaa projektiaan. Moni asuu lähellä, kävelymatkan päässä. Aivan nurkan takaa tulevat muutamat. Aamupäivällä tapahtuvaa kokoontumista monet pitävät hyvänä asiana. ”Olemme kiireisiä eläkeläisiä”, kurssilaiset toteavat.

Monella on menossa vanhan rakkaan kirjan uudelleen sitominen, toiset taas sitovat muistikirjaa ja ryhmän kvartetti eli pitkälle ehtineet osaajat kehittävät omia vaativia projektejaan. Kirjansidonnassa vain mielikuvitus on rajana, kyseessä onkin luova kirjansidonnan kurssi opettajanaan Ritva Kurittu-Kalaja. Jokaisella on tärkeänä tukena mukanaan Espoon kirjansitojat ry:n Seppo Seppälän laatima Kirjansidonnan peruskurssin moniste, jonka he ovat kukin sitoneet oman makunsa mukaan.

”Ritva on monipuolinen idealähde”, Marjatta kertoo.

Kurssilaiset saavat käyttöönsä Espoon kirjansitojat ry:n koneet ja laitteet. Yhdistys ostaa myös käytettävät tarvikkeet. Osallistuja maksaa opetuksesta ja materiaaleista kurssimaksun yhteydessä.

Henrik korjaa ja entistää sata vuotta vanhaa kirjaa Jorden rundt på 80 dagar. Ennen kuin kirja korjataan, täytyy osata sitoa se oikein.

Eija soveltaa oppimaansa luovasti päällystämällä Afrikan Tähti-pelin laatikon uuteen kuosiin. Lasten ja lastenlasten ahkera pelaaminen antoi kimmokkeen tälle työlle. Myös pelinappulat uusitaan hyödyntämällä maitopurkkien korkkeja. Merjan  äidin keittokirjan selkä on irti. Se kiinnitetään uudestaan ja näin kirja jatkaa elämäänsä. Sanna kertoo hyödyntävänsä kirjaprojektiin myös vanhan nojatuolin nahan.

Timo, joka on ollut mukana jo peräti 25 vuotta, sanoo pilke silmäkulmassa ”priimaa pukkaa tulemaan”.

Kalligrafiaa harrastava Sanna löysi kirjansidonnan ja kertoo, miten nämä kaksi harrastusta tukevat toisiaan. Sanna suoritti kalligrafian kirjekurssin ollessaan Tansaniassa.

Tärkeänä periaatteena on pientenkin osasten ja palasten uudelleenkäyttö. Mitään ei heitetä pois, vaan käytetään aina seuraavaan projektiin ja edetään kestävän kehityksen periaatteiden mukaan.

Päivän teemana on ristikkäissidos. Monet ovat olleet mukana yli 10 vuotta, uusimmat ryhmässä 2 – 5 vuotta. Kaikki ovat hyvin innostuneita! Uudet kurssilaiset otetaan lämmöllä vastaan.

Hieman historiaa

Kirjan alkumuotoja olivat savi- ja vahataulut, palmunlehtikirjat sekä papyrus- ja pergamenttikääröt. Pergamenttisivuja ryhdyttiin leikkaamaan arkeiksi, jotka taitettiin ja leikattiin vihkoiksi. Vihkot kiinnitettiin lujilla siteillä kanteen. Syntyi koodeksi, nykyaikaisen kirjan nelikulmainen alkumuoto. Tätä muotoa on yritetty muuttaa, mutta aina on kuitenkin palattu nelikulmaiseen muotoon.

Suomeen kirjansidonnan taito tuli lähinnä Saksan ja Ruotsin kautta. Ensimmäinen kirjansitoja, josta löytyy maininta, on vuodelta 1514 on Augustiinus Turussa. Sitojien ammattikunta perustettiin Turussa 1775, Oulussa 1818, Helsingissä 1833 ja Kuopiossa. (Seppo Seppälä, Kirjansidonnan peruskurssi).

Kirjansidontaa voi opiskella Ruotsin kuninkaallisessa kirjastossa. Suomessa ainoa paikka on Sastamalan kirjatalo.

Onko teillä yhteistä vapaa-ajantoimintaa kurssin ulkopuolella?

”Olemme tehneet yhdessä tutustumiskäynnin Kansallisarkistoon, toissa vuonna kävimme Turun pääkirjastossa. Ja teimmehän me matkan Porvooseen WSOY:n arkistoon”.

Yhdessä tekeminen myös varsinaisen kurssin ulkopuolella on yleistä Espoon työväenopistossa. Kursseilla todella tapaa samanhenkistä porukkaa.

Näyttely

Kansalliskirjastossa Helsingissä on meneillään näyttely Kaunista! 1.3. – 14.5.2018.

Kyseessä on kolmen näyttelyn kokonaisuus, joka sisältää Espoon Kirjansitojien järjestämän Kirjansidokset pohjoismaista 2018 –näyttelyn. Samassa näyttelyssä on koottu esille Kansalliskirjaston vanhoja arvokkaita käsinsidottuja kirjoja.

Kristiina Santala
Tiedottaja
Omnia Koulutus, Espoon työväenopisto