Juttu-tuvassa harjoitellaan vuorovaikutusta turvallisessa ympäristössä

Opettaja Satu Luhtanen Juttu-tuvan harjoitusten äärellä.

Juttu-tupa on tarkoitettu henkilöille, joilla on aivoverenvuodon tai aivoinfarktin jälkeen tullut kielellinen vaikeus, afasia. Kurssin tavoitteena on edistää osallisuutta, ehkäistä sosiaalista syrjäytymistä sekä tarjota mahdollisuus kommunikointiin afasiasta huolimatta. Vuorovaikutusta harjoitellaan turvallisessa ympäristössä ohjauksen ja vertaistuen avulla. Juttu-tupa-konsepti pohjautuu Aivoliiton tekemään tutkimukseen ja pilotointiin. Kommunikaation harjoittelu toteutetaan pääasiassa teemakeskustelujen, kielellisten pelien ja tehtävien kautta.  Joka kurssilla noudatetaan samaa kaavaa: ajankohtaisryhmä, kahvituokio, teemaryhmä ja kommunikaatioryhmä.

Juttu-tuvassa vierailulla

Kurssin opettaja  Satu Luhtanen ehdotti tutustumista Juttu-tuvan toimintaan Mäkkylässä, ja sain mahdollisuuden vierailla ryhmän maanantain tapaamisessa. Kurssilaiset kokoontuivat aluksi uutiskatsauksen ympärille, yhdessä käytiin läpi viikon tärkeimmät uutiset. Tämän jälkeen nautittiin Pekan tekemää maukasta sitruunakakkua ja juotiin kahvit.  Ohjelmassa seurasi Maailmanmusiikki. Opettaja soitti eri maiden musiikkia, jotka arvosteltiin levyraadin tavoin. Kappaleita arvosteltiin myös skaalalla tykkään – en tykkää ja väripaletilla eri värein. Voittaja oli Havaiji ja saaren kaunis ukulelemusiikki. Australiasta kotoisin oleva didgeridoo-puhallinsoitin ei saanut suurta suosiota, ei myöskään Kanadan inuiittien kurkkulaulu.

Musiikin jälkeen siirryttiin urheiluun ja meneillään oleviin talviolympialaisiin. Osallistujat saivat opettajalta lapun, johon oli kirjoitettu urheilulaji. Tämä laji esitettiin pantomiimina, kukin mahdollisuuksiensa mukaan. Ja hyvin esitettiinkin ja suurella innostuksella! Vaikeinta oli vierailijalla, joka myös osallistui kisaan.

Vielä oli aikaa pelata kaikkien tuntemaa Laiva on lastattu -peliä. Valittiin K-kirjain, ja tehtävänä oli valita K-alkuisia eläimiä mahdollisimman paljon. Kokoon saimme 30 eläintä!

Mukavan ja virikkeitä täynnä olevan aamupäivän jälkeen kurssilaiset lähtivät tyytyväisinä jatkamaan päiväänsä.

Aivoviikko viikolla 11

Aivoviikolla kampanjoidaan koko väestön aivoterveyden puolesta. Jokainen voi pitää huolta ainutkertaisesta pääomastaan ja samalla pienentää muistisairausriskiään. Pienilläkin valinnoilla on merkitystä ja jokaisella on avaimet omaan muistiterveyteensä. Vuonna 2018 Aivoviikon teemana onkin Vaali aivojasi.

Teksti ja kuva: Kristiina Santala