”Tehkää järkeviä valintoja” – Marko Jantusen tarina hiljensi opiskelijat

 

Marko Jantunen menestyi jääkiekkoilijana, sairastui päihderiippuvuuteen ja raitistui vuonna 2015.

Menestyksekkään jääkiekkouran tehneen Marko Jantusen omakohtainen kertomus päihderiippuvuudesta ja siitä vapautumisesta keräsi Omnian Lehtimäentien auditorion täyteen yleisöä 31. lokakuuta.

Jantusella oli nuorille selkeä viesti:

”Olkaa varovaisia päihteiden kanssa, tehkää järkeviä valintoja ja välittäkää itsestänne”, hän korosti.

Omnian opiskelijat ja yleisössä mukana ollut henkilöstö kuuntelivat Marko Jantusen luentoa hiljentyneinä.

Harmittomasta hauskanpidosta sairastumiseen

”Alkuvaiheessa päihteiden käyttö oli hauskaa ja harmitonta. Sitten aloin jäädä pois töistä krapulan vuoksi ja seuraavaksi ryhdyin käyttämään nukahtamislääkkeitä krapulan selättämiseen”, Jantunen kuvailee riippuvuuden alkamista.

Marko Jantunen päätyi lopulta käyttämään kokaiinia ja sitten amfetamiinia. Hänen mukaansa raju alkoholinkäyttö oli siinä vaiheessa jo romahduttanut fysiikan. Kovat aineet korvasivat viinan.

”Amfetamiini oli suuri rakkauteni. Minulla ei ollut enää minkäänlaista kontrollia päihteiden kanssa”, hän sanoo.

Marko Jantusen valinnat ja sairastuminen päihderiippuvuuteen johtivat lopulta rikolliseen ja väkivaltaiseen elämään. Muun muassa suhteet läheisiin kärsivät rajusti ja työelämässä jääkiekkoilijana tuli eteen isoja ongelmia. Lopulta oma henkikin oli uhattuna.

”Päihderiippuvuus on sairaus, johon sairastuu noin 10 prosenttia väestöstä. Toinen 10 prosenttia on riskiryhmässä”, Jantunen korostaa.

Tavallinen arki on arvokasta

Marko Jantunen toteaa, että kyse ei ole niinkään siitä, kuka juo, kuin siitä, kuka pystyy lopettamaan. Hänelle lopettaminen ei alkuun ollut vaikeaa, mutta lääkkeiden tultua mukaan kuvioihin alamäki alkoi.

”Nykyisin oma elämäni on sellaista, kuin sen pitääkin olla. Elän tavallista arkea ja teen päihdetyötä, joka tuntuu todella tärkeältä”, hän sanoo.

Marko Jantusen auttoi hoitoon tuttu ihminen, joka oli nähnyt tilanteen muuttuneen todella pahaksi. Nyt Jantunen on ollut raittiina syyskuusta 2015 alkaen.

”Päihdetyötä tehdessäni näen ihmisiä, joilla on todella rankkaa ja joiden päihteiden käyttö on alkanut hyvin nuorena. Koen ensiarvoisen merkittäväksi sen, että saan auttaa heitä ja olla tukemassa raitistumista.”

Oppilaitosvierailun taustalla on Erkki Poikosen Säätiö.

”Mikään ei motivoi minua niin paljon kuin nuorten, elämänsä alussa olevien ihmisten kohtaaminen. En suosittele mitään päihteitä kenellekään. Kokonaan kokeilematta jättäminen on menestysresepti hyvään elämään”, Jantunen toteaa.