Esineiden internet (IoT): Omnia yhteistyöhön Elisan kanssa

”Teollinen internet – Internet of Things – tarkoittaa fyysisten esineiden, palvelujen, ohjelmistojen ja järjestelmien liittämistä yhteen internetin avulla. Reaaliaikaista tietoa voidaan analysoida ja visualisoida, jolloin saadaan enemmän informaatiota päätöksenteon tueksi.  Mahdollistaa myös osittain päätöksenteon automatisoimisen.” Elisa

Esimerkki. Autoon asennetaan päätelaite joka kerää ja lähettää laitteen keräämän tiedon verkkoon. Tietoa pystyy näin tarkastelemaan etänä ja automatisoimaan halutulla tavalla. Tämä voi olla vaikka automaattinen ilmoitus huoltotarpeesta asiakkaalle ja huoltoliikkeelle.

Esineiden liittäminen verkkoon ja kerätyn tiedon automatisointi mahdollistavat uudenlaisen liiketoiminnan, kuten älyautot. Manuaalista työtä saadaan karsittua ja ennakoivan työn lisääntyessä voidaan välttyä käytön katkoilta tai jopa liikenneonnettomuuksilta.

”Elisa haluaa olla tukemassa IoT:n liittyvän opetuksen kehittymistä, sillä osaamisen tarve tulee lähiaikoina kasvamaan räjähdysmäisesti”, kertoo Elisan Partner Manager Taru Myllymäki. Tällä hetkellä Elisa tekee yhteistyötä noin 20 oppilaitoksen kanssa, joista suurin osa on yliopistoja ja korkeakouluja. Omnian lisäksi mukana on vain toinen 2. asteen ammatillinen oppilaitos.

Sähkö- ja tietotekniikan lehtori Jorma Rodionoff kävi Elisan järjestämän koulutuksen IoT-alustan käytöstä ja on aktiivisesti mukana yhteistyöverkostossa. Rodionoff kertoo Omnian saaneen Elisalta IoT-alustan opetuskäyttöön, jota sovelletaan alkuun edistyneimpien opiskelijoiden kanssa. Yhteistyökuvio on tuore ja on vielä muovautumassa.

Esimerkki IoT:stä: älypalvelu S-Drive.

Yhteistyössä Omnian tieto- ja tietoliikennetekniikka, josta valmistuu ICT-asentajia ja elektroniikka-asentajia. Katso lisää yhteishausta.