Tulevaisuus metallialalla

Omniassa koneistajiksi opiskelevilla toisen vuoden opiskelijoilla Kari-Pekka Konttisella ja Robin Salomaalla on kummallakin haave tulevasta. Molemmille Omnia on ponnahduslauta tulevaan ammattiin.

Robin Salomaa haki kone- ja metallialan perustutkintoon (1.8. alkaen kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto), haaveenaan hakeutua myöhemmin asesepän koulutukseen. Koneistajan koulutus antaa hyvän pohjan asesepän ammattiin.

“En tiennyt koneistajan koulutuksesta kovinkaan paljon etukäteen, mutta kun vierailukäynnillä näin työsalin koneet, olin valmis aloittamaan vaikka heti. Olin syyslomalla 2016 lopettanut kahden vuoden ja yhden jakson jälkeen kesken lukion. Hain erillishaulla muiden aloitettua jo opinnot ja hyvänä ja motivoituneena oppilaana kirin kiinni kaikki muut keväällä”, sanoo Robin.  Omnian Leppävaaran toimipisteessä on hyvät kone- ja metallialan työsalit ja ensiluokkaiset CNC-koneet, jyrsimet ja sorvit, sekä manuaaliset koneet ja laitteet.

“Myös tunnelma tutustumiskierroksella oli kivan vastaanottavainen ja tuntui, että Omniassa olisi hyvä opiskella”, Robin jatkaa.

Koska asesepän ammatti voi sisältää myös kansainvälistä yhteistyötä, on Robin Salomaa harkinnut hakeutumista kansainväliselle työssäoppimisjaksolle Omniasta, jos vain sopiva paikka löytyy. Tutkinto sisältää vähintään puoli vuotta työssäoppimista ja osan siitä voi suorittaa myös ulkomailla alan yrityksessä.

Kari-Pekka Konttisella ja Robin Salomaalla on kummallakin haave tulevasta.

Koneistaja valmistaa metallisia kappaleita ja koneen osia erilaisin menetelmin. Omniassa koneistajat opiskelevat manuaalisten, sekä tietokoneohjattujen koneiden käyttöä. Koneistajilla on perinteisiä käsityötaitoja, minkä lisäksi he hallitsevat myös työstökoneet. Tietokoneohjattu työstäminen CNC-laitteilla kysyy myös ohjelmointiosaamista.

Koneistaja tekee pääosin tiimityötä, joten yhteistyötaidot ovat tarpeen. Koneistaja työskentelee usein projekteissa, joissa on mukana eri alojen ammattilaisia.

Tietokoneohjattu työstäminen CNC-laitteilla kysyy myös ohjelmointiosaamista.

Robin suoritti ensimmäisen työssäoppimisjakson raskaskaluston asentajana.

“Työ tutustutti käytännössä siihen, miksi koulussa opetellaan sorvausta.  Siinä näki sen, missä sorvattavia osia käytetään ja miten paljon osat kestävät kulutusta”, Robin toteaa. Ensimmäisellä työssäoppimisjaksolla viime vuonna Kari-Pekka Konttinen valmisti timanttityökaluja. Jakso oli mielenkiintoinen ja näytti käytännössä ihan uuden alan”, kertoo Kari-Pekka.

Kari-Pekka opiskeli aikaisemmin teknillisessä yliopistossa.

“Opiskelumotivaationi laski teoreettisissa opinnoissa ja alan töitä ei saanut ilman työkokemusta”, kertoo Kari-Pekka. Hän hakeutui Omniaan kone- ja metallialan opintoihin päästäkseen opiskelemaan käytännönläheisemmin ja saadakseen myös alan työkokemusta.

Omniassa on mahdollista suunnata osaamistaan myös pienkoneiden korjaukseen, tai moottoripyörän huoltoon.

Kari-Pekka on tulevaisuudessa kiinnostunut työskentelemään esim. isommalla konepajalla ja mahdollisesti tulevaisuudessa myös alan työnjohdollisissa tehtävissä.

“Alassa kiehtoo käsillä tekeminen ja sen, että näkee heti onnistuuko vai meneekö ihan pieleen”, kertoo Kari-Pekka. Omniasta valmistumisen jälkeen Kari-Pekan toiveena ovat kuitenkin jatko-opinnot Aalto yliopistossa. Käytännön opinnot ovat nyt antaneet hyvää kokemusta ja konkretiaa teoriaopintojen pohjalle.

Kari-Pekka ja Robin näkevät alan työnäkymät hyvinä.

“Suurten ikäluokkien eläköityessä, työpaikkoja on hyvin tarjolla”, toteaan Kari-Pekka. “Hyvät uutiset telakkateollisuuden ja Uudenkaupungin autoteollisuuden työllisyystilanteesta antavat viitettä siitä, että aina osaavalle töitä riittää”,päättää Robin.

Lue lisää kone- ja tuotantotekniikan koulutuksesta.

Yhteishaku Omniaan 21.2.-14.3.207.