Maarit tapaa säännöllisesti Carolaa osana vanhustyön opintojaan

Koirat, musiikki ja kukkienhoito. Carolalla ja Maaritilla on paljon keskustelunaiheita.
Koirat, musiikki ja kukkienhoito. Carolalla ja Maaritilla on paljon keskustelunaiheita.

Vanhustyöhön erikoistuva lähihoitaja-opiskelija Maarit käy viikoittain tapaamassa Carolaa. Tapaamisiin kuuluu paljon keskustelua. Keskustelunaiheet vaihtelevat viikoittain – milloin puhutaan koirista tai musiikista, toisinaan taas kukkienhoidosta. Maarit ja Carola ovat keskustelujen lisäksi käyneet ulkoilemassa ja tutustumassa lähellä sijaitsevaan kappeliin.  Yhteinen aika on mutkatonta ja mukavaa.

Toiminta liittyy Helsingin Diakonissalaitoksen Seniori-Vamos kehittämishankkeeseen. Hanketta rahoittavat Raha-automaattiyhdistys, Espoon kaupunki ja Helsingin Diakonissalaitos. Tapaamiset ovat osa Omnian ja Seniori-Vamoksen yhteistyötä. Omniassa innostuttiin keväällä 2016 yhteistyömuodosta jonka Seniori-Vamos ja Helsingin Diakoniaopisto olivat luoneet: Vanhustyön lähihoitajaopiskelijat suorittivat opintojaan paikallisten vanhusten parissa. Toimintaa oltiin tuomassa Espoon keskuksen alueelle ja syksyllä 2016 Omnia ja Seniori-Vamos aloittivat samankaltaisen yhteistyökokeilun.

Seniori-Vamoksessa tehdään tärkeää työtä poistamalla vanhusten yksinäisyyttä ja lisäämällä kotona asumisen mielekkyyttä. Käytännössä toiminta on yhteistä ajanviettoa kuten keskustelemista, ulkoilua ja yhdessäoloa. Toiminta on joustavaa ja perustuu vanhuksen tarpeisiin. Opiskelijat sopivat tapaamiset vanhusten kanssa ja yhteinen ajanvietto sovitaan vanhuksen toiveiden perusteella.

Carolan rakkaat koirat menestyivät hyvin kilpailuissa. Seinällä olevissa valokuvissa poseeraavat leijonakoira Donna (löwchen) ja puuterihuisku Bella (kiinanharjakoira).
Carolan rakkaat koirat menestyivät hyvin kilpailuissa. Seinällä olevissa valokuvissa poseeraavat leijonakoira Donna (löwchen) ja puuterihuisku Bella (kiinanharjakoira).

Opiskelijat pääsevät syventämään ymmärrystään vanhustyöstä. ”Toiminnan kautta opiskelijat ovat ymmärtäneet paremmin, mitä tarkoitetaan erilaisilla käsitteillä kuten vanhuskäsityksellä tai vanhuksen elämäntarinalla”, kertoo sosiaali- ja terveysalan lehtori Eija Hoppu. Tapaamiset ovat muutakin kuin oppimista. ”Opettajalle antaa paljon kun saa olla todistamassa opiskelijan ja vanhuksen sykähdyttäviä kohtaamisia”, hymyilee Hoppu.

Espoossa Seniori-Vamos on tavoittanut tähän mennessä noin 70 vanhusta. Omniasta toiminnassa on mukana kahdeksan opiskelijaa. Alkuvuodesta yhteistyötä jatketaan niin, että mukaan tulee toiset kahdeksan opiskelijaa lisää.

Lähihoitaja tekee arvokasta työtä ikäihmisten kanssa. Tutustu vanhustyön opintoihin.
Kiinnostuitko vapaaehtoistyöstä vanhusten kanssa? Tutustu Seniori-Vamokseen.

Omnia tekee hyvää tunnus

Omnian 10-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Omnia tekee hyvää. Hyvät teot löytyvät Omnian verkkosivuilta.

Teksti ja kuvat: Terhi Mäkinen