Valmentava koulutus antoi suunnan opintoihin

Omniasta valmistuu tänään yli 100 ammatilliseen peruskoulutukseen valmentavaan koulutukseen (VALMA) osallistunutta opiskelijaa. Koulutus on suunnattu peruskoulun päättäneille nuorille sekä aikuisille maahanmuuttajille. Koulutuksessa voi vahvistaa opiskelutaitoja, työelämän taitoja, tutustua opiskelumahdollisuuksiin ja suorittaa samalla ammatillisen tutkinnon osia. Valmentavassa koulutuksessa jokainen opiskelija suunnittelee yhdessä opettajan kanssa henkilökohtaisen opintopolun. Kaikki eivät opiskele samoja kursseja, vaan jokainen vahvistaa niitä taitoja, joita kokee tarvitsevansa.

Petri Saloniemi pääsi 2013 ylioppilaaksi ja haki opiskelemaan Humanistiseen ammattikorkeakouluun, mutta toive opiskelupaikasta ei toteutunut. Suunnitelmaa B ei hänellä ollut ja Petri oli ymmällään, mitä seuraavaksi tekisi. Hän kävi juttelemassa Leppävaaran ohjauspalvelu InfoOmniassa ja kertoi kiinnostuksestaan oppisopimuskoulutusta kohtaan. Hän sai vinkin hakea ammalliseen koulutukseen valmentavaan koulutukseen, jossa oli tarjolla myös oppisopimusryhmä. Valmentavan koulutuksen oppisopimusryhmä on melko pieni, 6-8 opiskelijaa, joista nuorin on 16-vuotias ja vanhimmatkin vähän päälle kahdenkymmenen.

Petri pitää VALMA-koulutusta erittäin antoisana, sillä se antoi hänelle paljon työelämätietoutta ja työkokemusta. Hän on ollut harjoittelijana Kansallisessa Lastenliitossa Kirkkonummella, Auroran vastaanottokodissa Espoossa sekä Kirkkonummen nuorisopalveluissa.

Tulevana syksynä Petri Saloniemi aloittaa oppisopimuksella koulunkäynnin ja aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjauksen ammattitutkinnon opiskelun ja hänen on tarkoitus valmistua jo vuoden kuluttua. Petri hakee ammattikorkeakouluun uudelleen tänä keväänä. Jos hän paikan saa, aikoo hän pyytää lykkäystä ja suorittaa oppisopimuskoulutuksen ensin. Siinä olisi ainakin yksi ammatti valmiina, josta ponnistaa työelämässä eteenpäin. Petri suosittelee lämpimästi VALMA-koulutusta kaikille nuorille, joille uravalinta ei ole vielä kirkastunut.

Emine, Besiana ja Marikki löysivät valmentavasta koultuksesta suunnan jatko-opiskeluille.
Emine, Besiana ja Marikki löysivät valmentavasta koultuksesta suunnan jatko-opiskeluille.

Marikki Karvinen aloitti peruskoulun jälkeen opiskelun lukiossa, mutta huomasi pian, ettei lukio ollut hänen juttunsa. Tämän jälkeen Marikki hakeutui puuartesaanikoulutukseen, koska pitää käsillä tekemisestä. Puuartesaanin työskentely oli kuitenkin fyysisesti raskasta. Muut opiskelijat olivat Marikkia vanhempia ja koulutus sisälsi paljon itsenäistä työskentelyä. Hän hakeutui valmentavaan koulutukseen saadakseen vielä mahdollisuuden miettiä, mitä haluaa opiskella ja tehdä työkseen.

Peruskoulussa Marikin vahvuuksia olivat kuvataide ja matematiikka, mutta oma juttu oli valmentavaan koulutukseen hakeutuessa vielä hakusessa. VALMAssa Marikki on saanut paljon tukea ja neuvoja oman alan etsintään. ”Opettajat ovat olleet hyvin meidän tukena, antaneet neuvoja ja aikaa oman suunnan miettimiseen. Aina voi pyytää apua ja lisäopetusta tarvittaessa”, kertoo Mariikki.

Nyt puolen vuoden valmentavan koulutuksen jälkeen, Marikki päätyi hakeutumaan lähihoitajan koulutukseen Omniassa. Hän haluaa tehdä työtä ihmisten kanssa ja pitää erityisen paljon lasten kanssa työskentelystä. Valinta varmentui työssäoppimisjakson aikana päiväkodissa. Jos ovet lähihoitajan koulutuksen avautuvat syksyllä, toivoo Marikki voivansa valmistumisen jälkeen työskennellä päiväkodissa ja mahdollisesti jatkaa opintojaan sairaanhoitajaksi. Ensin odottavat kuitenkin siivous- ja puutarha-alan kesätyöt.

Maahanmuuttajien kynnys työelämään madaltui VALMAn avulla

Turkista kotoisin oleva Emine Yilmaz sekä kosovolainen Besiana Bajgora ovat samantapaisessa elämäntilanteessa. Molemmat ovat kahden lapsen äitejä ja olleet Suomessa noin kahdeksan vuotta. Lisäksi molemmat ovat nyt valmistumassa lähihoitajiksi.

Sekä Emine että Besiana ovat olleet maahanmuuttajien kielikoulutuksessa. Emine aloitti maahanmuuttajien valmentavassa koulutuksessa, joka keskeytyi äitiyslomaan. Sen jälkeen hän hakeutui TE-toimiston neuvosta VALMA-koulutukseen. Emine kehuu koulutuksessa oppineensa paljon sekä Suomen yhteiskunnasta, kulttuurista sekä lisäksi arjen hyödyllisiä taitoja kuten käsitöitä. Nyt hän on ommellut lapsilleen vaatteita ja jopa villasukan kantapää onnistuu.

Besiana opiskelee lähihoitajaksi Omnian ammattiopistossa eli yhdessä nuorten kanssa. Alussa se tuntui hieman oudolta, olihan hän muita vanhempi ja ryhmän ainoa maahanmuuttaja.

Besiana oli työharjoittelussa päiväkodissa 3–5 vuotiaiden ryhmässä. Hän sanoo oppineensa siellä paljon mm. suomen kieltä, sillä tuon ikäiset lapset ovat uteliaita ja kyselevät paljon.

Valmentavat koulutuksen aikana Besiana ja Emine saivat suoritettua maksutta työelämässä tarvittavan hygieniapassin sekä ensiapukoulutuksen, mitä molemmat pitävät suuressa arvossa.  Hyödyllisten taitojen lisäksi, molemmilla on nyt Valmasta 60 osaamispistettä ja niistä todistus, mikä lyhentää opintoaikaa ammatillisessa koulutuksessa.

Lue lisää valmentavista koulutuksista omnia.fi/tule-oppimaan/valmentava-koulutus/ammatilliseen-peruskoulutukseen-valmentava-koulutus-valma