Puuseppä Anssi Suortti ja pöytä Milanon huonekalumessuille

Anssi Suortti on käsityöläisten sukua ja nikkaroinut jo pienestä pitäen. Kotiverstas ja harrastus veivät puuharrastajien sivulle, jolta hän löysi Omniassa alkavan puuseppäkoulutuksen.

Suortti on tietoliikenneinsinööri ja tienaa edelleen perheen elatuksen tietoliikennetekniikan myyntityössä. Nikkaroinnista oli kuitenkin sukeutunut vakava harrastus ja myös toiminimi, jonka puitteissa Anssi rakenteli erilaisia puusepän tuotteita, esimerkiksi ovia ja huonekaluja. Kysyntää tuotteille oli lähinnä omien työkavereiden ja verkostojen kautta. Niinpä Suortti päätti hankkia puusepän tutkinnon ollakseen ”virallisesti” puuseppä.

”Puusepän koulutus on laajentanut osaamista, tuonut uusia työtapoja ja tietoisuutta uusista välineistä. Niitä on tullut hankittua myös kotiverstaalle. ”Omniassa on hyvät työtilat ja -välineet sekä hyvä porukka”, myhäilee Suortti.

Anssi Suortti Omnian työsalissa
Anssi Suortti Omnian työsalissa

Yhteistyö suunnittelija Elina Ulvion kanssa alkoi melkeinpä sattumalta. Useammalle suunnittelijalle etsittiin Omniasta yhteistyökumppania ja Ulvion ryhmässä oli sopivasti tilaa kumppanille, joten Anssi ilmoittautui. Hän on erittäin tyytyväinen silloiseen päätökseensä, sillä yhteistyö on ollut sujuvaa ja antoisaa.

Projekti alkoi kahdesta pöytämallista, jotka oli tehty eri tavoin. Suunnitelmat kylläkin muuttuivat, koska tuotteesta piti kehittää malli, joka on helposti purettava ja kasattava sekä voidaan pakata pieneen tilaan mahdollista teollista valmistusta ja toimitusta varten.

Ensimmäisen pöytäversion jalkaosa tehtiin maalatusta MDF-levystä, jolla oli lasikansi. Rakenteita mietittiin ja kokeiltiin yhdessä suunnittelijan ja puuseppien kanssa. Alkuvaiheessa oli toisena puuseppänä mukana Elisa Saarinen. Hänen pitkän ulkomailla oleskelunsa seurauksena, pöytä suunniteltiin ja rakennettiin yhteistyössä Anssi Suortin ja Elina Ulvion kanssa.

Toteutetun kahvipöydän prototyypin tammipuiseen jalkaan on istutettu kaksi pyöreää, savuharmaata lasilevyä. Pöydän juju on epäkeskeisyys ja lasilevyjen heijastukset. Tämä pöydän prototyyppi on nyt lähdössä Milanon huonekalumessuille huhtikuussa 2016. On mielenkiintoista nähdä mitä mieltä yleisö ja ammattilaiset siitä Milanossa ovat.

DIVIDE / coffee table / 2016 / smoked glass, oak, aluminium / 1000 mm x 300 mm
DIVIDE / coffee table / 2016 / smoked glass, oak, aluminium /
1000 mm x 300 mm

Suunnittelija Elina Ulvio on yhteistyöhön tyytyväinen: ”On todella hienoa että Omnia järjestää tämän tyyppisiä yhteistyömahdollisuuksia ammatillisessa koulutuksessa. Suunnitelmat saavat näin ihan uudenlaista kaikupohjaa, jonka myötä ideat voidaan toteuttaa optimaalisella tavalla. Parhaassa tapauksessa puusepän ja suunnittelijan yhteisestä hankkeesta syntyy pohja tulevaan menestyksekkääseen yhteistyöhön”.

Anssi Suortti valmistuu puusepäksi vielä tänä vuonna. Ehkäpä hän vielä joskus elättää itsensä puusepän työllä, kuka tietää.

Voit seurata pöydän matkaa maailmalle http://www.luomocollective.fi/Divide

Teksti: Kaisu Venho
Kuvat: Luomocollective ja Kaisu Venho