Taloudellista ajattelua Green Driversin tyyliin

GD ajotunti2

Taloudellinen ajattelutapa on keskeinen oppi jonka kuskit saavat matkaansa Green Driversin autokoulusta. ”Se säästää itseä, luontoa ja rahaa”, kertoo yrittäjä ja kouluttaja Heikki Rusanen.

Jokainen voi itse vaikuttaa omaan mielentilaansa ratin takana. Liikenneraivo kuluttaa turhaa energiaa ja luo ikäviä vaaratilanteita. Rauhallisuus puolestaan tekee ajamisesta rennompaa ja turvallisempaa. Auto onkin turvallinen paikka luoda itsensä ympärille mukava, raivoton ja stressitön ympäristö.

Taloudellisuus säästää luontoa. Pienentämällä auton kulutusta, pienentyy myös ympäristöön vapautuvat CO2-päästöt. Kulutukseen voi vaikuttaa esimerkiksi

  • Ennakoivalla ajotavalla
  • auton valinnalla
  • ylläpitämällä auton kuntoa
  • ajamalla ruuhkien ulkopuolella
  • lämmittämällä talvisin auton ennen ajoa

Ajaminen tulee myöskin halvemmaksi silloin kun säästyy onnettomuuksilta ja turhilta sakoilta, säästää ajotavalla auton kuntoa sekä kuluttaa vähemmän polttoainetta. Välillä auton voi jättää kotiinkin.

Ajonopeudessa on huomioitava keli ja olosuhteet sekä omat taidot. Nopeusrajoitus ei määrää ajamaan kyseistä nopeutta vaan kertoo korkeimman mahdollisen nopeuden kyseisellä ajoalueella – hitaamminkin saa siis ajaa. Ajossa kannattaa kiinnittää erityistä varovaisuutta paikoissa joissa on tietyöt käynnissä. Työmailla on syystä madallettu nopeuksia, sillä niillä on ihmisiä töissä ja ajojärjestelyt saattavat poiketa huomattavasti normaalista.

Rusanen vinkkaa kaikkia liikenteessä kulkijoita kiinnittämään huomiota ennakointiin. Yleisin syy onnettomuuksien syntymisessä on, ettei kuljettaja ole nähnyt tai havainnoinut tulevaa tilannetta taikka tunnistanut riskitililannetta. Huomiota tuleekin kiinnittää kuormaukseen ja kuljetettavaan painoon, turvaväleihin sekä ajoon keskittymiseen puhelimen sijaan. Myös kokeneiden kuskien kannattaa tasaisin välein miettiä omat heikkoudet ja vahvuudet kuljettajana.

Green Drivers on espoolainen liikennekoulu joka panostaa opetuksessaan taloudellisuuteen ja ympäristöystävällisyyteen. Teemat näkyvät myös autokoulun omissa valinnoissa, kuten kalustossa. Nykyiset kouluautot vaihdetaan maaliskuun alussa biokaasulla käyviin autoihin, jolloin CO2-päästöt putoavat nolliin. Lisäksi Liikennekoulu tukee paikallisia nuorisoseuroja mm. jalkapallossa.

Green Drivers on Omnian Luovivan yrittäjä. Toimisto on auki Kirkkokatu 16A:ssa ke ja to klo 13-16.30. Muina aikoina yhteydenotot info@greendrivers.fi tai p. 045 235 2430.

 

Teksti ja kuva: Terhi Hakkarainen