Marjo Kasurinen valittiin vuoden 2019 työpaikkaohjaajaksi

Ravintola Henricuksessa 11. lokakuuta järjestetty aamiaistilaisuus kokosi yhteen kolmisenkymmentä Omnian opiskelijoiden työpaikkaohjaajaa, joille haluttiin välittää kiitokset hyvästä yhteistyöstä. Osallistujilta Vuoden 2019 työpaikkaohjaaja palkittiin Omnian ravintola Henricuksessa.saatiin myös yhteisen keskustelun myötä palautetta Omnian palveluista ja tuesta ohjaajille.

Tilaisuudessa toimialarehtori Tommy Mård palkitsi vuoden 2019 työpaikkaohjaajan, joka on Marjo Kasurinen Kirkkonummen kunnasta (Nissnikun päiväkoti). Marjo Kasurisella on ollut kehittävä ote ohjaustyöhön, ja hän on ollut aktiivisesti yhteydessä Omniaan tuoden palautetta työpaikkaohjauksesta.

Marjo Kasurinen
Marjo Kasurinen

Nissnikun päiväkodissa on ollut opiskelijoita harjoittelussa pääsääntöisesti Omnian Kirkkonummen toimipisteestä, josta myös opiskelijoilta on saatu kiitosta Marjon ohjauksesta.

Marjo Kasurinen ilahtui vuoden työpaikkaohjaajan tunnustuksesta paljon. Hän haluaa kiittää Omniaa erittäin hyvästä yhteistyöstä opettajien ja ohjaajan välillä, sekä korostaa koko tiimin tärkeyttä osana työpaikkaohjausta:

”Vaikka opiskelijalle on nimetty työpaikkaohjaaja, on ohjaus koko tiimin yhteistyötä. Opiskelijalla on aina käytössään koko tiimin tuki, ja meillä kaikki tiimin jäsenet osallistuvat osaltaan ohjaukseen. Jokaiselta tiimin jäseneltä voi oppia uutta ja saada neuvoja. Myös me opimme opiskelijoilta, ja he tuovatkin mukanaan meille paljon tietoa ja uusia ideoita, jotka ovat todellinen rikkaus.”

Tietonurkka:

  • Työelämässä oppimisen muotoja on kaksi: koulutussopimus ja oppisopimus. Uuden ammatillisen koulutuksen lain myötä myös oppisopimus voidaan solmia koko tutkintoa pienempään kokonaisuuteen, esimerkiksi yhteen tutkinnon osaan. Tätä mahdollisuutta kannattaa hyödyntää opiskelijan kesätöiden yhteydessä.
  • Omnia järjestää monimuotoista tukea työpaikkaohjaajille: teemakohtaisia valmennuksia lähi- ja verkko-opetuksena sekä lyhyitä infoja verkossa uusille työpaikkaohjaajille.
  • Omnialla on käytössään Tiitus-työnhakusovellus, jossa yritykset ja organisaatiot voivat tiedottaa avoimista työ-, koulutus- ja oppisopimuspaikoista opiskelijoille.
  • Lue lisää työelämässä oppimisesta.

Teksti: Jessica Pirttimaa (verkkoviestintäkoordinaattori, Omnia) ja Outi Huvinen (Palveluvastaava, Omnia)
Kuvat: Omnian viestintä ja Marjo Kasurinen

Työelämän tutustumismatkalla Japanissa

Omnia on mukana HANAKO-verkostossa, joka tekee vuosittain yhteistyötä laajasti eri koulujen ja yritysten kanssa niin Suomessa kun Japanissa. Tämä yhteistyöverkosto on toiminut vuodesta 2010 Opetushallituksen tuella. Tämä työelämänlähtöinen yhteistyö mahdollisti myös Omnian ruokatuotannon lehtorien Oona Haapakorven ja Timo Kortelaisen tutustumismatkat japanilaiseen kulttuuriin.

HANAKOn tavoitteena on

  • kehittää ja vakiinnuttaa vastavuoroista monialaista yhteistyötä
  • mallintaa verkostotoimintaa ja kehittää maiden välille toimiva yhteistyöverkosto
  • edistää opiskelijoiden ja asiantuntijoiden liikkuvuutta maiden välillä
  • luoda innovaatioita opetuksen ja työelämän kehittämiseen
  • kehittää opetusaineistoa
Omnian ruokatuotannon lehtorit Oona Haapakorpi ja Timo Kortelainen tutustumassa japanilaiseen keittiöön.
Omnian ruokatuotannon lehtorit Oona Haapakorpi ja Timo Kortelainen tutustumassa japanilaiseen keittiöön.

Sapporo, Koen Gakuen, Ecole de Cuisine Patisserie

Matka alkoi sunnuntaina 1.9.2019 Helsinki-Vantaan lentokentältä, jolloin tapasimme kaksi Japaniin lähtevää opiskelijaa Tredusta ja Riveriasta. Helsingistä suuntasimme Naganon kautta Sapporoon. Sapporon kentällä meitä oli vastassa sensei (opettaja) Shuhei Shima. Sapporon kaupunkiin saavuttuamme menimme suoraan Koen Gakuen, Ecole de Cuisine Patisserie. Koen Gakuen koululla tapasimme johtajatar rouva Nambun sekä sensei Ono Kohein. Tapaamisen jälkeen illastimme ravintolaan La Venezianassa, jonka italialainen omistaja Denis Schiavo itse valmisti ruoat ja osittain myös tarjoili ne. Hän oli asunut Sapporossa 25 vuotta. Mr. Schiavo myös opettaa Koen Gakuen koululla ajoittain.

Koen Gakuen, Ecole de Cuisine Patisserie käyttää Full HD -kamerajärjestelmää, joka mahdollistaa opetuksen näkemisen suurelta TV-ruudulta. Tämä selkeästi parantaa opetuksen tehokkuutta ja oppituntien laatua. Tämä samalla auttaa ohjaajia toimimaan sujuvasti. Koen Gakuen koulu itse oli suunniteltu niin että opetusluokkina löytyi erikseen japanilainen keittiöluokka, kiinalainen keittiöluokka, ranskalainen keittiöluokka sekä erilliset leipomotilat. Lehtorit Haapakorpi ja Kortelainen olivat Koen Gakuen koulun vieraina noin viikon verran. Matka tästä jatkui Osakaan.

Ruoka Sapporossa

Perjantaina pääsimme tutustumaan Sapporo Autumn Festiin. Sapporo Autumn Fest esittelee erilaisia ruoka ja juomatuotteita Hokkaidon saarelta. Hokkaidon neljä erillistä vuodenaikaa rikastuttavat sen ruokakultuuria. Sapporo Autumn Fest -tapahtuma oli Odorin (Odori Park) puistoon katettuna. Täällä maistelimme mm. 600 jenin paistettuja kampasimpukoita ja torin herkullisia dumplingseja.

Osaka

Osakassa meitä oli vastassa lentokentällä Mr. Masato Katoh, joka huolehti meitä koko Osakan vierailun ajan. Ensimmäisenä hän sitten veikin meidät ihailemaan Osakan Linnaa (Osaka Castle, Osakajo). Osakan linnan rakentaminen aloitettiin vuonna 1583 entiselle Ishiyama Honganji -temppelille, jonka Oda Nobunaga oli tuhonnut kolmetoista vuotta aiemmin. Toyotomi Hideyoshi tarkoitti, että linnasta tulisi uuden, yhtenäisen Japanin keskus Toyotomi-säännön alaisena. Se oli tuolloin suurin linna.

Muutaman vuoden kuluttua Hideyoshin kuolemasta Tokugawan joukot kuitenkin hyökkäsivät linnaan ja tuhosivat sen ja lopettivat Toyotomi-linjan vuonna 1615. Tokugawa Hidetada rakensi Osakan linnan uudelleen 1620-luvulla, mutta sen tärkeimmässä linnan tornissa tapahtui valaistus vuonna 1665 ja torni poltettiin. Vasta vuonna 1931 rakennettiin nykyinen linnatornin rautabetonirakenne. Sodan aikana se selvisi ihmeellisesti kaupungin laajoista ilmaraideista. Suuret korjaustyöt antoivat linnalle uutta hohtoa vuonna 1997. Linnatornin sisäosa on nyt täysin moderni ja siinä on jopa hissi, jota on helpompi käyttää. Siinä on informatiivinen museo linnan historiasta ja Toyotomi Hideyoshi. Rouva Fujimoton tapasimme Rokukaku-tei ravintolassa. Ravintolassa pääsimme nauttimaan maukkaista ja houkuttelevista japanilaisista friteeratuista vartaista, jotka oli valmistettu premium-aineosista.

Seuraavana päivänä pääsimme seuraamaan Ayumi Yamaguchi työskentelyä Dank Brot leipomossa.  Samalla pääsimme arvioimaan Ayumi osaamisen tasoa. Hän oli ollut Dank Brot leipomossa työssäoppimisjaksolla tuolloin jo 2 kuukautta. Näyttöarvioinnin jälkeen meillä oli mahdollisuus seurata Yamamoto Noh Theaterin hieman monotonista esitystä entisajan samuraista. Iltana pääsimme tutustumaan Kiitos-ravintolaan, jossa on ollut myös suomalaisia opiskelijoita työssäoppimassa.

Viimeisenä päivänä Osakassa tutustuimme Yume-Cyuo Nursery school -kouluun, Yume-Tamatsukuri Nursery school -kouluun sekä Yume-Paratiisi-vanhainkotiin. Viimeisenä iltana Osakassa pääsimme tutustumaan Osakan Shin sai bashi-sujiin, joka on valtava katettu ostoskatu Osakassa.

Osakan katuruoka

Osaka on tunnettu erityisesti kahdesta ruokalajistaan: takoyaki sekä okonomiyaki.

  • Takoyaki on mustekalalla täytettyjä palleroita
  • Okonomiyaki on pyöreän muotoinen munakkaan näköinen taideteos, jossa käytetään vehnäjauhoja, jamssia, kaalia ja kananmunaa.
  • Shabu-Shabu on japanilaisen keittiön fondueta muistuttava hotpot-ruokalaji: pienessä rautapadassa kiehuvassa liemessä kypsennetään ohuiksi viipaleiksi leikattua lihaa, tofua ja kasviksia
    Ramen-tarkoittaa yksinkertaisuudessaan nuudelia eli pastaa. Japanissa puhutaan joko ramenista että Udon -nuudelista, jotka ovat keittoja. Näistä puhuttaessa ramen tarkoittaa ohuempia ja Udo paksumpaa nuudelia.
  • Kushikatsu (Skewers of Osaka-style kushikatsu) eli friteeratut ruoat (soul food)

Shin-Osaka asemalta jatkoimme matkaa Shizuakaan luotijunalla (Shinkansen). Huikeaan nopeuteen yltävän junan ensimmäinen vaunu onkin lähes pelkkää nokkaa. Alfa-X-nimisen uuden luotijunan huippunopeuden on tarkoitus olla jopa 400 kilometriä tunnissa. Tämä juna on tarkoitus olla käytössä 2030.

Shizuoka ja Suzuki academy

Shizuokan rautatieasemalla meitä oli vastassa Mr. Suzuki, Suzuki academysta. Pääsimme ensin tutustumaan koulun tiloihin, jonka jälkeen menimme lounaalle Hotel Century Shizuokaan. Ruokailun päätteeksi pääsimme tutustumaan hotellin tiloihin sekä tekemään alustavan sopimuksen hotellin johdon kanssa mahdollisista HANAKO-partnereiden kokki, tarjoilija ja matkailuvirkailija-opiskelijoita. Tämän jälkeen menimme takaisin koululle ja lehtori Korteleinen tutustui demo-keittiöön sekä teki kaikki mahdolliset alustustyöt seuraavan päivän demoa varten. Illalla pääsimme näkemään vielä Sushi juna -ravintolan.

Itse Demo oli seuraavana päivänä. Me aloitimme heti kello 9:00 esityksemme. Esitystä oli seuraamassa noin 30 toisen vuoden kokkiopiskelijaa. Ensin lehtori Haapakorpi kertoi Suomesta ja suomen ruokakulttuurista Mr. Suzukin kääntäessä luentoa. Luennon aikana kierrätimme puolukoita, mustikoita ja nokkosensiemeniä luokassa. Esityksen aikana lehtori Kortelainen teki omia esivalmisteluja ja luennon jälkeen Demo-esitys sitten alkoi.

Pääsimme valtakunalliseen lehteen. Artikkelissa kerrottiin meidän vierailusta Suzuki Academiassa.

Esityksen jälkeen söimme japanilaisen lounaan eli Bento lunch boxin. Bento on japanilainen taidemuoto pakata lounasta. Yksinkertaisen ateria muuttuu täydellisesti kauniisti suunnitelluilla lounaslaatikoilla. Perinteisesti Japanissa bento koostuu riisistä, kalasta ja merilevästä. Tämän jälkeen kävimme Shizuokan Sengenjinja shrinessä vierailemassa. Täältä suuntasimme Yayoi Sun Food co -ruokatehtaalle. Itse tehdas on kolmanneksi suurin pakasteruokatehdas Japanissa. Tehtaalta suuntasimme suoraan luotijunalla (Shinkansen) Tokyoon. Tokyossa menimme kirjautumaan sisään Henna Hotel -hotelliin Hamamatsuchon alueella. Hotellissa meitä oli vastaanottamassa vain kaksi robottia.

Tokyo

Perjantaina menimme ensin Tsukiji-Jogaihin. Tsujikissa sijaitsee Tokion, ja koko Japanin, suurin kalatukku ja -tori. Täältä suuntasimme katsomaan Kabukiza-esitystä. Täältä suuntasimme lounaalle Komakata Dozeu nimiseen ravintolaan, joka sijaitsee Asakusan Taito-ku-alueella. Tämä oli perinteinen ravintola, jossa sinun täytyy istua pienillä tyynyillä tatamilattian päällä ja syödä pieneltä pöydältä. Ravintolassa tarjoillaan vain ruokia, jotka on valmistettu pienestä kalasta, nimeltään Dozeu tai Dojo, joka on japanilainen kala. Omnian lehtorit nauttimassa illallista Oona Haapakorpi ja Timo Kortelainen japanilaisessa ravintolassa.

Seuraavaksi saavuimme Asakusaan, Sensoji templen ja Nakamisen alueelle. Mennesämme Senso-jin temppelille näimme useita upeita portteja, joilla jokaisella on oma tarinansa. Isoimman portin takaa löytyy Nakamise-Dorin kauppakatu, josta on mahdollisuus löytää vaikka mitä tuliaisia niin halutessaan. Täältä suuntasimme Kappabashi-dori (kappabashi kitchen street) -ravintolatarvikeiden tukkualueelle. Kappabashi-katu (Kappabashi Dōgugai) on Uenon ja Asakusan välinen ostoskatu, jota reunustaa useita kymmeniä myymälöitä, joissa myydään kaikki ravintolatoimijoiden tarvitsemia tuotteita tuoreita ruokia lukuun ottamatta. Täältä alueelta löydät erikoisliikkeitä astioille, kattiloille, pannuille, keittiövälineille, uuneille, pöydille, tuolille, kyltteille, lyhtyille ja eritoten veitsiä löytyy vaikka mihin lähtöön. On myös muutama myymälä, joka myy muovituotteita, joita monet ravintolat käyttävät show-ikkunoissaan.

Viimeinen yhteinen illallinen tällä matkalla oli yhden Michelin tähden ravintola Waketokuyama. Waketokuyama tarjosi sydämellistä vieraanvaraisuutta. Ravintolaa johtaa Chef Hiromitsu Nozakilta, joka on ollut Executive Chef vuodesta 1989. Ravintolan ruoka perustuu perinteisiin japanilaisiin tekniikoihin. Chef Hiromitsu Nozakilta oli myös käynyt Suomessa ja hän piti suomalaisesta ruokakulttuurista.

Tämän jälkeen menimme vielä Mori arts centeriin, jossa meillä oli mahdollisuus päästä myös Tokion kaupunkinäkymään tutustumaan (Tokyo City View). Kaupungin yllä meillä oli mahdollisuus ihailla Tokyota 52 kerroksesta.

Ruoka Tokyossa

  • Sukiyaki: Tämä on perinteinen pataruoka; pienessä rautapadassa haudutettua ohuiksi viipaleiksi leikattua lihaa ja kasviksia
  • Dozeu Nabe: Tuoretta Dozeua keitetään aromaattisessa sakeliemessä, kunnes luut muuttuvat pehmeiksi, sitten Dozeu keitetään uudelleen makeassa miso-liemessä. Dozeu tarjoillaan ohuella raudanlevyllä, joka on täytetty Warishita-kastikkeella. Rautalevy asetetaan sitten Hibachin (hiiligrilli) päälle. Asiakkaiden itse tekee ruoan loppuun lisäämällä viipaloituja vihanneksia (kuten purjoa).

Teksti: Lehtori Oona Haapakorpi

Lisätietoja

Espoon työväenopisto Ison Omenan palvelutorilla

Espblogiin_tyovaenopisto_isoomenaoo-päivää vietettiin Ison Omenan palvelutorilla innovaatioteemalla Keksi, kokeile ja toteuta.

Perjantaina 30.8. aamupäivän ohjelma oli suunniteltu erityisesti lapsille, iltapäivä senioreille ja työikäisille. Lauantaina 31.8. ohjelmassa oli mm. kasvisruokamaistatus ja paneelikeskustelu tietoturvasta. Espoolaisilla oli valittavana 200 tapahtumaa. Sää suosi myös, ilma oli kesäisen kaunis ja lämmin.

Espoon työväenopisto oli mukana koko perjantain palvelutorilla jakaen tietoa syksyn kursseista ja ilmoittautumisista. Paikalla oli myös käsityöpiste, jossa oli mahdollista tehdä oma avaimenperä tai koru kierrätysmateriaalista. Suunnittelijaopettaja Katriina Leppäsen ympärille kokoontuikin innokkaiden tyttöjen ryhmä, jotka laittoivat hihat ja sormet heilumaan. Mielikuvitusta riitti ja lopputuloksena oli värikkäitä, kivoja koruja ja avaimenperiä. Tytöt kaipasivat kovasti vastaavaa toimintaa itselleen koulun jälkeen. Toivotimme heidät tervetulleiksi muutaman vuoden kuluttua – 16 vuotta täytettyään. Sitä ennen käsityökursseille voi tulla äidin tai muun aikuisen kanssa. Omnia oli joillekin tuttu oman äidin opinahjona.

Tutustu Espoon työväenopiston opinto-ohjelmaan ja ilmoittaudu kursseille ilmonet.fi-verkkopalvelussa.

Teksti ja kuva: Kristiina Santala, Viestintä- ja markkinointipalvelut

Venla-robotti auttaa suomen kielen opetuksessa

InnoOmnia ja Espoon työväenopisto kokeilevat humanoidorobotin käyttöä opetuksessa. Venla on Nao-humanoidorobotti, joka työskentelee opettajan tukena suomen kielen S2-tunnilla Suvelan toimipisteessä.

Ensimmäisen opetuskeikkansa Venla-robotti teki jo huhti- toukokuussa. Se oli luokassa neljä viikkoa ja opiskelijat käyttivät sitä päivittäin suomen kielen opiskeluun. Käytännössä opiskelijat kirjoittivat kännykkään opettajan antamien materiaalien avulla sanan, jonka Nao sitten lausui ääneen. Toiminnosta riippuen toinen opiskelija lausui sanan uudelleen tai sitten osoitti kuvakorteista sanaa vastaavan kuvan. 

Opettajana toimiva Jaana Teräslahti:  ”Kurssin tavoitteena on luku- ja kirjoitustaidon oppiminen. Nao tukee juuri näiden tavoitteiden toteutumista. Sen lisäksi, että Nao tukee oppimisessa, se on jotain mielenkiintoista ja positiivisessa mielessä erikoista. On mukava seurata päivittäin opiskelijoiden touhuamista robotin kanssa.” 

Opiskelijoiden mielestä Naon käyttö oli vaivatonta ja robotti toi vaihtelua tunneille. Palautteen perusteella Omnian asiantuntijat kehittävät robotille uusia kyvykkyyksiä ja uusilla taidoilla varustettu Venla palaa opettamaan neljäksi viikoksi elokuun loppupuolella. Alla on linkki videoon, jossa opiskelijat harjoittelevat Naon kanssa toimimista. Hanketta rahoittaa Opetushallitus. 

Lisätietoja kokeilusta: 

Innovaatiojohtaja Heidi Rajamäki-Partanen, heidi.rajamaki-partanen(at)omnia.fi

Koulutusvastaava Laura Hartikainen, Espoon työväenopisto, laura.hartikainen(at)omnia.fi

Oskari Väyrynen tsemppasi Omniassa kolmoistutkintoon

Oskari Väyrynen suoritti lukion koko oppimäärän ja ylioppilastutkinnon sekä valmistui merkonomiksi viime kevänä.
Oskari Väyrynen suoritti lukion koko oppimäärän ja ylioppilastutkinnon sekä valmistui merkonomiksi viime kevänä.

Syksyllä tuore merkonomi ja ylioppilas aloittaa tuotantotalouden opinnot Tampereella.

Espoolainen Oskari Väyrynen, 20, valmistui Omniasta viime keväänä. Erityisen vahvaa opiskelupanosta tarvittiin seitsemän lukioaineen kirjoittamiseen ja merkonomin tutkinnon suorittamiseen samanaikaisesti.

”Hakeuduin merkonomikoulutukseen, koska ajattelin hakeutuvani amiksesta suoraan bisnesmaailmaan. Sinne pääsee kuitenkin helpommin lukion avulla, joten päätin suorittaa ylioppilastutkinnon samalla”, hän kertoo.

Syksyllä Väyrynen aloittaa tuotantotalouden opinnot Tampereella. Tavoitteena on päästä myöhemmin jatkamaan saman alan opintoja Aalto-yliopistossa.

”Pitkän tähtäimen tavoitteeni on yrittäjyys esimerkiksi teknologia-alalla. Myyntityö ja rahoitusala kiinnostavat myös.”

Joustavaa ja itsenäistä 

Oskari Väyrynen kiittelee Espoon aikuislukion joustavuutta opintojen järjestämisessä.

”Neljään vuoteen mahtuu paljon itsenäistä työskentelyä. Opettajat olivat todella hyviä kaikissa aineissa”, hän tuumaa.

Väyrysen mukaan myös yhteishenki opiskelijoiden kesken oli hyvä koko opintojen ajan.

”Merkonomiopinnoista saa paljon irti, jos itse haluaa ja on aktiivinen. Oma kiinnostus ratkaisee paljon”.

Väyrynen kertoo, että peruskoulussa opinnot eivät sujuneet kovin hyvin, mutta Omniasta hän valmistui hyvin arvosanoin. Kolmessa lukioaineessa hän kirjoitti laudaturin arvosanat.

”Heti opintojen alussa kannattaa ottaa itseään niskasta ja tehdä kunnolliset lukusuunnitelmat ja tehdä itselleen vaikka kokeita”, hän kannustaa tulevia opiskelijoita.

Teksti: Milka Mantsinen, Viestintä- ja markkinointipalvelut

Työvälineitä johtamisen arkeen erikoisammattitutkinnosta

Filip Häyrynen oli suunnitellut jo pitkään johtamisen erikoisammattitutkinnon suorittamista.
Filip Häyrynen oli suunnitellut jo pitkään johtamisen erikoisammattitutkinnon suorittamista ja Omniassa siihen tarjoutui sopiva tilaisuus.

Filip Häyrysen mukaan Omnian JET-koulutus oli järjestetty erinomaisesti.

Filip Häyrynen opiskeli Omniassa johtamisen erikoisammattitutkinnon vuosina 2017-2019.

”Erityisesti johtajana toimiseen ja henkilöstöjohtamiseen sain eväitä koulutuksesta. Sain työvälineitä jokapäiväiseen työhöni”, Espoon Steinerkoulun perusopetuksen ja lukion rehtorina toimiva Häyrynen sanoo.

Hän kertoo, että tutkinnon suorittaminen oli ollut tavoitteena jo vuosien ajan ja odottanut sopivaa hetkeä.

”Koulutus vastasi vahvasti tarpeeseeni. Oppisopimusmuotoisen opiskelun hahmotuttua oli mielekästä päästä tekemään omaan työhön liittyviä näyttöjä.”

Huippuluokan järjestelyt

Filip Häyrysen mukaan lähiopetuspäivät olivat onnistuneita.

”Tehdyt suunnitelmat ovat nyt käytössä omassa työssäni ja hyödyttävät organisaatiota ja sen arkea. Se oli tavoitteenani – palvella mahdollisimman vahvasti organisaatiossa tehtävää päivittäistä työtä.”

Häyrysen mukaan koulutus meni nopeasti ja ryhmän kanssa työskentely oli antoisaa.

”Kaikki opiskelijat halusivat aidosti muutosta johonkin työssään. Koulutus oli myös yksi parhaimpia koulutuskokemuksiani järjestelyjen puolesta. Ne olivat aivan huippuluokkaa! Opiskelijat saivat tukea eikä ketään jätetty yksin”, Häyrynen toteaa.

”Suosittelen koulutusta mielelläni kaikille, jotka haluavat kehittää oma johtajuuttaan ja työpaikkaansa konkreettisten työvälineiden avulla”.

Teksti: Milka Mantsinen, Viestintä- ja markkinointipalvelut

Keskittyminen ja rauhallisuus toivat voiton – Ina Honkanen on viime kevään Taitaja-kisojen kultamitalisti

Ina Honkanen kevään 2019 Taitaja-finaalissa
Ina Honkanen kevään 2019 Taitaja-finaalissa

Tänä vuonna valmistunut Honkanen tähtää kesän jälkeen työelämään.

Ina Honkanen voitti kultaa kauneudenhoidon lajissa tämän vuoden Taitaja-finaalissa.

”Kisat olivat tosi hyvä kokemus ja toivat tosi paljon itsevarmuutta tekemiseen. Opin valtavasti”, Honkanen kertoo.

Kisatilanne vaati ennen kaikkea keskittymistä.

”Jos teki virheen, piti unohtaa se ja mennä tilanteessa eteenpäin. Tarkkuus ja aikataulutus olivat myös tosi tärkeitä kilpaillessa.”

Ina Honkaselle Taitaja-kisat olivat ensimmäinen kilpailutilanne. Hän uskoo omien vahvuuksiensa olleen erityisesti keskittyminen ja rauhallisuus sekä tarkkuus.

”Valmistauduin kisaan valmentajani Mervin kanssa. Pari kertaa viikossa oli harjoitukset koululla, joissa käytiin tarkasti läpi ohjeistus ja hoidot sekä se, mitä muutoksia tilanteessa voi tapahtua. ” 

Voitto yllätti 

Ina Honkasen mukaan voitto oli hänelle aidosti yllätys.

”Lähdin kilpailuihin sillä ajatuksella, että voitan ennen kaikkea itseni. Kisan jälkeen olin tosi tyytyväinen suoritukseeni, ja totta kai voitto tuntui todella hyvältä”, hän tuumaa.

”Yleisön läsnäolo kilpailusuorituksen aikana jännitti jonkin verran, mutta huomio kiinnittyi kuitenkin asiakkaaseen ja hänen palvelemiseensa.”

Ina Honkanen valmistui Omniasta viime keväänä. Kesällä hän aikoo lomailla, ja tavoitteena on päästä sen jälkeen työelämään.

”Odotan, että pääsen kehittämään omaa osaamistani työelämässä. Opinnot Omniassa olivat hyviä ja opettajat mukavia”, hän tuumaa.

Taitaja-kisoihin tulevaisuudessa osallistuville hän antaa neuvoksi lähteä mukaan positiivisella asenteella.

”Ehdottomasti kannattaa olla mukana, jos vähänkin kiinnostaa!”

Teksti ja kuva: Milka Mantsinen, Viestintä- ja markkinointipalvelut

Peltiseppä Aleksi Mastosalo valmistautuu WorldSkills-kisoihin

Tällä viikolla Mastosalo harjoittelee ammattitaidon maailmanmestaruuskisoihin Taitaja-kisoissa kansainvälisenä kilpailijana.

Espoolainen Aleksi Mastosalo, 21, kilpailee autokorinkorjauksen lajissa ammattitaidon maailmanmestaruuskilpailuissa Kazanissa elokuussa. InCarilla Helsingissä peltiseppänä työskentelevä Mastosalo on valmistunut Omniasta vuonna 2016.

Aleksi Mastosalo harjoittele tällä viikolla Taitaja-finaalissa.
Aleksi Mastosalo harjoittele tällä viikolla Taitaja-finaalissa.

 

Tällä viikolla hän harjoittelee kilpailua varten Taitaja-finaalissa Joensuussa, missä hän on mukana kansainvälisenä kilpailijana.

”Odotan saavani Taitajasta eväitä siihen, mitä Kazanissa voi olla edessä. Taitajassa suoritettava tehtävä pyritään laatimaan mahdollisimman samanlaiseksi kuin se, mikä WorldSkills-kilpailuissa on edessä. Taitaja-finaalissa on mukana ihmisiä, jotka tietävät paljon siitä, millaista WorldSkillissä on”, Mastosalo tuumii.

Mahdollisuuksia Omniasta 

Aleksi Mastosalo osallistui Omnian edustajaan Taitaja-kisoihin vuonna 2016 ja pääsi lähes saman tien töihin InCarille.

”Olen päässyt tekemään isojakin hommia itsenäisesti. Olen ollut tosi tyytyväinen ammatinvalintaani. Aikoinaan harrastin kartingia, ja autoala on aina kiinnostanut. Omniassa oli sopivan rentoa opiskella, ja Matti Rämö oli hyvä opettaja. Oma motivaatio oppia oli korkealla, ja se onkin tärkeää opiskeluissa menestymisen kannalta. Opiskelijoille on Omniassa tarjolla tosi hyvin mahdollisuuksia, jos vain niihin haluaa tarttua”.

Mastosalo kertoo tavoittelevansa voittoa WorldSkills-kilpailuissa.

”Töissä olen pyrkinyt tekemään sellaisia hommia, joista olisi hyötyä, ja Taitajista saan toivottavasti lisäoppia kilpailuissa pärjäämiseen”, hän sanoo.

Vahvuutena paineensietokyky 

Aleksi Mastosalo uskoo omiin vahvuuksiinsa, ja pitää paineensietokykyä yhtenä tärkeimmistä ominaisuuksistaan.

”En yleensä stressaa tai jännitä. Työssänikin asiat tuntuvat menevän parhaiten silloin, kun on kiire. Opin asiat melko helposti, enkä ole omassa työssäni joutunut kovasti ponnistelemaan uusien asioiden omaksumiseksi”, hän sanoo.

Tämän vuoden Taitaja-finalisteille Mastosalo antaa neuvoksi olla jännittämättä liikoja.

”Kilpailuissa tarkkuus on tärkeämpää kuin nopeus. Kannattaa pyrkiä täydelliseen suoritukseen, mutta liikaa ei kannata stressata”.

Taitaja-finaali järjestetään Joensuussa 21.-23.5. WorldSkills-ammattitaidon maailmanmestaruuskisat järjestetään Kazanissa Venäjällä 22.-27.8.

Teksti ja kuva: Milka Mantsinen, Viestintä- ja markkinointipalvelut

Kurkkaa kulissien taakse: kehittämispäällikkö Kati Valtonen

Kurkkaa kulissien taakse –sarjassa tutustumme Omnian henkilökuntaan. Millaisia ihmisiä Omniassa työskenteleekään?

Olen Kati Valtonen Kirkkokadun toimipisteestä

Toimin Omniassa hanketoiminnan ja kansainvälisten palveluiden parissa kehittämispäällikkönä.

Työskentelen upeiden ja ammattitaitoisten kollegojen kanssa erilaisissa tehtävissä niin Espoossa kuin valtakunnallisella ja kansainväliselläkin tasolla.

Parasta Omniassa on monipuoliset mahdollisuudet kehittää ja kehittyä – ja tietysti nuo edellä mainitut työkaverit.

Suosikkiharrastuksiani ovat uinti, lukeminen, joogailu ja jääkiekon seuraaminen ja kannustus katsomon puolelta.

Kenestä haluaisit tietää lisää? Voit lähettää oman ehdotuksesi osoitteeseen viestinta@omnia.fi.

Tavoitteellista ja mielekästä – yrittäjän ammattitutkinto auttoi Pekka Karppista yrittäjyyden alkuun

Pekka Karppinen sai vahvistusta yrittäjyyteen ammattitutkinnosta.
Pekka Karppinen sai vahvistusta yrittäjyyteen ammattitutkinnosta.

Viestintäalan yrittäjä sai vahvistusta omalle yrittäjäidentiteetilleen ja rohkeaan tavoitteiden asettamiseen.

Pekka Karppinen ryhtyi yrittäjäksi tehtyään pitkän uran mediataloissa uutisjournalistina. Viestintäalan aloittelevana yrittäjänä hän kaipasi tukea muun muassa tavoitteiden asettamiseen sekä yrittäjäidentiteetin vahvistamiseen.

”Koen, että sain yrittäjän ammattitutkinnosta eväitä juuri näihin. Olin suunnitellut tutkinnon suorittamista jo jonkin aikaa, ja Omniassa siihen tarjoutui sopiva tilaisuus”, Karppinen selvittää.

”Ratkaisevan sysäyksen tutkinnon tekemiseen sain eräässä te-toimiston tilaisuudessa, missä esiintynyt yrittäjä puhui ammattitutkinnosta lämpimään sävyyn.”

Virikkeitä yhteisöstä

Karppinen kertoo saaneena kestävimmän hyödyn tutkintoon vaadittujen näyttödokumenttien eli yritystoiminnan suunnitelmien tekemisestä ja ulkopuolisilta arvioijilta saamastaan palautteesta. Hän suoritti tutkinnon Omniassa vuonna 2018.

”Minulla ei ollut aiempaa kokemusta yrittämisestä, ja halusin kääntää omaa ajattelua siihen asentoon, jota yrittäjyydeltä vaaditaan”, hän kuvailee.

Erityisesti opiskelijoiden kanssa muodostettu yhteisö antoi paljon.

”Yhteisöllisyys oli mukavaa, ja hyvin erilaisten yrittäjien kanssa toimiminen ja keskustelu antoi runsaasti virikkeitä omaan yritystoimintaan. Sain myös rohkeutta asettaa tavoitteita omalle yritystoiminnalle. Tavoitteellisuus teki tutkinnon suorittamisesta mielekästä”, Pekka Karppinen tuumii.

Manuaali mukana

Koulutuksen aikana tehdyt suunnitelmat ovat edelleen yritystoiminnan päivittäisenä tukena.

”Toimintatavat kirkastuivat, ja suunnitelma on hyvä manuaali omassa työssä. Erityisesti ajankäytön hallinta, oman turvaverkon tsekkaus ja rohkea tavoitteiden asettelu saivat vahvistusta koulutuksesta”, Karppinen sanoo.

Hän korostaa, että opiskeluun kannattaa varata aikaa.

”Voin suositella yrittäjän ammattitutkintoa myös muille. Opiskeluun kannattaa panostaa – silloin siitä saa eniten irti omassa yritystoiminnassaan.”

Lue lisää yrittäjän ammattitutkinnosta.

Teksti: Milka Mantsinen, Viestintä- ja markkinointipalvelut

Kuva: Elias Karppinen