Mikä ihmeen AvoinOmnia?

Omnian tuloskortissa 2017 on asetettu yhdeksi tavoitteeksi vapaan sivistystyön ja yleissivistävän oppimisen toimialan profiloituminen avoimeen oppimiseen ja e-oppimiseen. Kuulostaa hienolta, mutta mitä ihmettä tämä sitten oikein voisi käytännössä tarkoittaa? Miten tämä muuttaa ihmisten työtä ja työn tekemisen tapaa? Mitä hyötyä tästä on opiskelijoille? Ja mitä se avoin oppiminen edes oikein on? Näihin kysymyksiin olemme lähteneet nyt alkuvuodesta yhdessä toimijoiden kanssa hakemaan vastauksia.

Tähän mennessä keskusteluissa on usein toistuneet sellaiset käsitteet kuin joustavuus, oppijalähtöisyys, yksilölliset oppimispolut, avoin tarjonta, verkko-opiskelu, luottamus, ilo, kokeilukulttuuri, mahdollisuus, yhteistyö ja rajojen ylittäminen. Kuulostaa lupaavalta, eikö vaan?

Yleensä avoimella oppimisella tarkoitetaan oppimista, jossa oppija on keskiössä ja jossa oppija voi itse määrittää pitkälle sen missä opiskelee, miten opiskelee, mitä oppimateriaaleja hyödyntää, mitä tavoittelee ja miten tekee oppimisensa näkyväksi. Minun mielessäni tämä tarkoittaa joustavuutta ja vaihtoehtoisia, yksilöllisiä oppimisen polkuja mm. verkkoa hyödyntäen. Ei siis samaa puuroa samassa paketissa jokaiselle oppijalle. Kevään mittaan alkaa konkretisoitua, millaisia vaihtoehtoja ja polkuja alamme tällä toimialalla eli aikuislukiossa, työväenopistolla ja YTO-opinnoissa rakentaa. Kevään aikana toteutamme jo ensimmäiset pilotit, ja syksyllä päästään sitten toivottavasti jo kunnolla vauhtiin.

Tällä hetkellä voisin itse määritellä AvoinOmnian kahdella lauseella vaikkapa seuraavasti:

AvoinOmnia on palvelu, jossa kehitetään ja tuetaan joustavia ja yksilöllisiä verkko-opiskelumahdollisuuksia vapaan sivistystyön ja yleissivistävän oppimisen toimialalla. AvoinOmnia on kaikille Omnia Koulutuksen opiskelijoille avoinna oleva ovi Omnian avoimeen koulutustarjontaan.

Olen valmis tuunaamaan määritelmääni AvoinOmniasta ja toivonkin että se tulee elämään tilanteen ja tarpeen mukaan. Heitä siis haasteella ja perustele, miksi AvoinOmnian pitäisi olla jotakin muuta.

 

Taru Kekkonen

koulutuspäällikkö, AvoinOmnia

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *