Lukukeskuksen Sanat haltuun rapin voimalla Omnian tekniikan aloilla Kirkkokadulla ja Kirkkonummella

Omnian Kirkkokadun ja Kirkkonummen tekniikan alojen opiskelijat saavat sanat haltuun Lukukeskuksen järjestämissä työpajoissa, joissa ohjaavat toimittaja Aleksis Salusjärven kanssa räppäri Mikko Sarjanen (Atomirotta) ja lavarunoilija Harri Hertell.

Sanat haltuun!

Syyslukukauden 2016 aikana Lukukeskus järjestää UPM:n tukemana Sanat haltuun -kampanjan, joka on kohdistettu ammattioppilaitosten tekniikan alan opiskelijoille. Tekniikan alojen opiskelijoiden lukutaito on monissa tutkimuksissa osoitettu kapean mekaaniseksi – ja vain ajoittain toiminnalliseksi lukutaidoksi, mikä on ammatissa kuin ammatissa välttämätön taito. Kriittistä ja luovaa lukutaitoa pitää jo ohjata ja opettaa, sillä valitettavasti harva amisnuori lukee aikakaus-, ammatti- tai sanomalehtiä tai kirjoja.

Toisaalta nuorten suosiossa on kotimainen rap, jossa sanoitus on merkityksellistä. Niinpä syyskuisena torstaina lähinnä rakennusalan opiskelijat opiskelivat erilaisia lukutapoja ja tekstianalyysiä Lukukeskuksen toiminnallisessa työpajassa toimittaja Aleksis Salusjärven ja räppäri Mikko Sarjasen (Atomirotta) ohjaamina. Työpajassa kuultiin myös nuorten päässä soivia riimejä ja korvamatoja ja tarkasteltiin niitä opiskelijoiden ja muusikon näkökulmasta.

Kuvassa Omnian Kirkkokadun Sanat haltuun -työpajojen ohjaajat räppäri Mikko Sarjanen (Atomirotta), toimittaja Aleksis Salusjärvi ja lavarunoilija Harri Hertell

Työpajojen jälkeen opiskelijoiden kommentit olivat positiivisia – ”Kukaan ei pelännyt Atomirottaa”. Pajat jatkuvat syysloman jälkeen – aiheina voi olla myös lavarunous tai mediakasvatus.

Sitä ennen opiskelijoille on varattu mahdollisuus opintoretkeen Helsingin Kirjamessuille. Liput nuorille tarjoaa Tietokirjailijat ry ja Äidinkielen opettajain liitto. Ennen syyslomaa jokainen meistä voi käydä lainaamassa kirjastosta mieleisensä kirjan ja rauhoittua loman viettoon. Otetaan sanat haltuun lukien, räpäten ja lausuen!

 

 

Teksti: Marja Yli-Kerttula, Joonas Huotari ja Elsa Hartman

Kirkkokadun ja Kirkkonummen tekniikan alojen äidinkielenopettajat

Tykkää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *